Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

3D Yazıcı İle Köprü Nasıl Yapılır?

3-D yazıcı ile çalışarak ince çeliklerin kullanıldığı bir bir yaya köprüsü yapılması planlanıyor.

3-D yazıcı ile çalışarak ince çeliklerin kullanıldığı bir bir yaya köprüsü yapılması planlanıyor. Hollanda merkezli start-up firması olan MX3D, 3-D baskı teknolojilerini araştırıp geliştirmekle meşgul.

Bu yıldan sonra, şirket şimdiye kadarki en iddialı projesini yapmaya hazırlanıyor. 3-D yazıcıları kullanarak Amsterdam’ın kalbindeki bir kanal üzerine bir köprü kurma projesi.

MX3D ekibi esasen şimdiye kadar 3D baskı ile ilgili bildiğimiz herşeyi ters düz ediyor. Çünkü muhtemel geleneksel süreçte yazıcılar ileri geri yatay bir düzlem boyunca mekik dokuyarak ve tabaka tabaka çalışarak aşağıdan yukarıya doğru nesneleri oluştururdu. Nihai ürün sahte katmanları olan bir çeşit topografik haritayı andırırdı. Bu MX3D yazıcılarının çalışma yöntemi değil! Bunun yerine, 6-eksenli bir robot kolun ucundan erimiş çeliğin küçük miktarlarda püskürtülmesiyle yapıları inşa edebilen bir metal yazıcısı kullanılıyor.

Burada sadece yatay bir düzlem yerine herhangi bir düzlemde herhangi bir açıdan nesneleri oluşturabilirsiniz. Koldan akan erimiş metalin kısa sürede donması düz çizgiler, spiraller veya başka şekiller oluşturmanıza olanak sağlıyor.

MX3D şirketinin köprü kurma denemelerinin teknolojide yeni gelişmelere neden olup olmayacağını bekleyip köprü inşa edildikten sonra hep birlikte göreceğiz.