Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

4.5G Neler Getirecek?

İlk kazancımız hız. 3G ile 1 saatte indirdiğimiz bir video 4.5G teknolojisiyle 6 saniyede indirilebileceğiz.

İlk kazancımız hız. 3G ile 1 saatte indirdiğimiz bir video 4.5G teknolojisiyle 6 saniyede indirilebileceğiz.

4.5G ismiyle anılan IMT Advanced teknolojisi ile iletişim hızlanacak. 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren bir işlem 4.5G ile 6 dakikaya düşecek.
Bugün yapılacak 4.5G ihalesi 5G’yi de kapsayacak. Şartname satın alan Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei’nin katılacağı ihalede 20 ayrı frekans paketi açık artırmayla ihale edilecek.

İlk Olabiliriz

4G olarak tabir edilen IMT Yetkilendirmesi İhalesi’nin (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) şartnamesi iptal edilerek kamuoyunda bilinen adıyla 4,5G (IMT Advanced) teknolojisini içerecek şekilde yeniden düzenlenmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G ihalesinde yapılan değişikliklerle 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önünün açılacağını, Türkiye’nin bu teknolojiye ilk geçen ülkelerden biri olmasının hedeflendiğini belirtmişti.

O Tarih ‘1 NİSAN 2016’

Yeni teknoloji 1 Nisan 2016’dan itibaren vatandaşa sunulacak. Bugün yapılacak ihalenin şartnamesi, frekansları alan işletmecilere kapsamaya ilişkin bir takım zorunluluklar da getiriyor. Şartnamaye göre yetkilendirilen işletmeciler 8 yıl içinde Türkiye’nin nüfusunun yüzde 95’ini kapsama alanına alacak. Firmalar ayrıca yine 8 yıl içinde tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90’ını kapsamaya mecbur olacak. Önceki şartnamede kapsama zorunluluğuna getirilen süre 6 yıldı.

“Tünelde Çekmiyor” Artık Sona Eriyor.

1 kilometrenin üzerindeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları bir süre sonra kapsama alanına alınacak.

Kaynak İsraf Edilmeyecek

Bölünmüş karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim yerlerinde operatörlere ortak yatırım yapma zorunluluğu getirilerek kaynak israfı önlenecek.

5 Katına Çıkacak

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz’den 573 MHz’ye çıkacak. Bu sayede toplam frekans miktarı 3 katına çıkacak. Mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarı ise mevcudun 5 katından fazlasına yükselecek.

İstihdam da Sağlayacak

Ar-Ge merkezlerine teşvik sağlandığını kaydeden BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, mevcut Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısının yüzde 50 arttırılacağını söyledi.

Kobilere Destek

BTK Başkanı Sayan; “KOBİ’lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10’unu Türkiye’de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulmuş olan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye’de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getiriyoruz” dedi.

“Yerli Malı Yurdun Malı”

4,5G şartnamesi zorunlu yerli ürün kullanım oranlarını da artırıyor. İptal edilen 4G ihalesinde yerli ürün kullanım oranları yüzde 3-8-15 olarak belirlenmişti. 4,5G şartnamesinde ise birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu getirildi.

5G’ye Transit Geçiş

İhale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 4G’nin yanısıra 5G de dahil yeni iletişim teknolojileri sunulabilecek. 2020 yılından sonra 5G geldiği zaman bunun için yeni ihale yapılmayacak veya BTK’dan izin almak gerekmeyecek.

Hangi Cihazlar Uyumlu?

Kullanılan cihaz ve sim kartların 4,5G’ye uyumlu olup olmadığı operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek.

Teknolojiye uyumlu cihazlar şunlar:

Turkcell T60, Turkcell T50, Turkcell Turbo T50, Apple Ipad Aır 2, Apple Ipad Aır, Apple Ipad 4, Apple Ipad Mını, Apple Ipad Mını, Retına, Apple Ipad Mını 3, Apple Iphone 5, Apple Iphone 5C, Apple Iphone 5S, Apple iphone 6, Apple Iphone 6 Plus, Blackberry Q10, Blackberry Q5, Blackberry Z30, Nokıa Lumıa 625, Nokıa Lumıa 820, Nokıa Lumıa 920, Nokıa Lumıa 925, Nokıa Lumıa 1020, Nokıa Lumıa 1320, Nokıa Lumıa 1520, Nokıa Lumıa 930, Nokıa Lumıa 830, Nokıa Lumıa 735, Nokıa Lumıa 640, Sony Xperıa Tablet Z2, Sony Xperıa Tablet Z, Sony Xperıa Z, Sony Xperıa SP, Sony Xperıa Z Ultra, Sony Xperıa Z1, Sony Xperıa Z1 Compact, Sony Xperıa Z2, Sony Xperıa M2, Sony Xperıa Z3, Sony Xperıa T3, Sony Xperıa C3, Sony Xperıa E3, Sony Xperıa Z3 Compact, Sony Xperıa Z3 Tablet Compact, Sony Xperıa E4G, Sony Xperıa M4 Aqua, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Grand Prıme, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy Tab S, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy E7, LG G2, LG Nexus 5, LG G3, LG G Flex 2, LG G4, Htc One Max, Htc One Mını, Htc One Mını 2, Htc One M8, Htc Desıre 601, Htc Desıre 610, Htc Desıre 816, Htc Desıre 510, Htc One E8, Htc Desıre 820, Htc Desıre Eye, Htc One M9, Huaweı Ascend P7, Huaweı Ascend G7, Huaweı Ascend Mate 7, Vodafone Smart 4, Power, Vodafone Smart 6, Avea In Touch 4, Vestel Venus 5.5 X, Vestel Venus 5.5 V, General Mobıle Androıd One, Casper Vıa V6, Casper Vıa V6x, Casper Vıa V9 ve Asus Zenfone 2.