Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yenilenebilir Enerji: 6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı

Yenilenebilir Enerji: 6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı, Bu tasarımlardan biri özellikle kuş güvenliği için kanatsız tasarlanmış.

Yenilenebilir Enerji Kömür Gücünü Gölgede Bıraktı!

6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı, Rüzgar’dan enerji elde etmenin 6 farklı yolu! Bu tasarımlardan biri özellikle kuş güvenliği için kanatsız tasarlanmış.

Uluslararası Enerji Birliği IEA, dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesinin ilk kez kömür gücünü gölgede bıraktığını duyurdu. Rüzgar enerjisi yenilikçi rüzgar türbini tasarımlarıyla küresel enerji sektöründe artık büyük bir yüzde oluşturmaya başladı.

Yenilenebilir temiz enerjinin en hızlı büyüyen enerji formu haline geldiği bir sır değil. Gelişen teknolojisi sayesinde mühendisler çok daha verimli bir o kadarda doğadaki kuşlar için güvenli yeni tasarımları hayata geçiriyor.

Bazı rüzgar türbinleri rüzgarsız havada bile enerji üretmeye devam edebiliyor. 6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı bu oranın büyümesini sağlıyor.

Yenilenebilir Enerjide 6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı dikkatinizi çekebilir.

1. Dünyanın ilk Tayfun Türbini – The world’s first typhoon turbine

1challenergy-vertical-axis-magnus-wind-power-generator-1 Yenilenebilir Enerji: 6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı

Japon Atsushi Shimuzi tarafından dizayn edilen dünyanın ilk tayfun türbini büyük miktarda tayfun fırtınaları alan Japonya’ya ekstra enerji sağlayacak. Tek bir tayfunda 50 yıllık bir enerjinin olduğu tahmin ediliyor. Bu enerji kaynağını kullanmak için ideal bir tasarım. Shimizu’nun bu tasarımı yumurta çırpıcı gibi hareket eden bir mekanizma ile tayfunun yüksek rüzgarlarına karşı  dayanacak kadar sağlam bir düşey eksenli Magnus Rüzgar enerjisi jenaratörü. Bu tasarım yapılan testlerde umut verici sonuçlar elde etmeyi başardı.

2. Hibrit Rüzgar-Hidro Türbini – A hybrid wind-hydro turbine

2-wind-hydro-combination-plant-ed

Hiçbir esinti yokken bile enerji nasıl üretilir? Bu mümkün mü? Max Bögl Wind AG and GE Renewable Energy’nin yeni projesi sayesinde bu mümkün. Hidroelektrik teknoloji ile geleneksel kanatlı türbinlerin birleşimi dünyanın ilk hibrit rüzgar-hidro enerji jeneratörü bunu sağlıyor. Almanya’nın  swabian-Franken ormanlarında yer alacak 4 rüzgar türbini ile hedef  13.6 Megawatt enerji üretmek. İlk aşamada ulusal şebekeye gelecek yıl bağlanacak sisteme ikinci aşamada 16 MW hidroelektrik santral eklenecek. Proje 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

3. Helyum Dolu Yüzen Rüzgar Türbinleri – Helium-filled floating wind turbines

3-flying-wind-turbine

Son rüzgar enerjisi projelerinin çoğu ya sıkıca toprağa yada deniz üzerinde yer alıyor. Bu son yenilikçi tasarım ise tüm bunlardan çok daha farklı bir tasarım. Gökyüzünde asılı duran rüzgar türbini…

6 Yenilikçi Rüzgar Türbini Tasarımı

Dünyanın ilk uçan rüzgar türbini FariBanks, 2014 yılında Alaska’da kullanıldı. Dev silindirik keşif balonu gibi duran bu jeneratör zemin üzerinden yaklaşık 1000 feet yukarıda 5 ila 8 kat daha güçlü rüzgarları yakalamak için  MIT tarafından tasarlanmış. 18 aylık denemede bir düzine haneye yetecek kadar enerji üretilebilmiş. Bat sistem aynı zamanda WiFi ve Telefon sinyallerini iletebilecek şekilde tasarlanmış.

4. Vortex Rüzgar Türbini – The Vortex Bladeless wind turbine

4-vortex-bladeless-wind-turbine

Kuş emniyeti rüzgar türbinleri için en önemli sorundur. Uçan tüylü arkadaşlar için tehlikeyi azaltmak için mühendisler Vortex rüzgar türbinini geliştirdiler. Büyük döner bıçakları gibi duruyor. Cihaz havadaki hareketli girdaplardan enerji elde ediyor. Tek bir türbin havadaki çeşitli alanı kullanabilir. Geleneksel rüzgar türbinlerine göre bakım maliyetleri yüzde 80 ile yüzde 53 oranında düşürebiliyor. ayrıca çok daha küçük karbon ayak izi bulunuyor.

5. SheerWind’ın INVELOX Rüzgar Tüneli Kulesi – SheerWind’s INVELOX wind tunnel tower

5-sheerwind-invelox-turbine

Bu yenilikçi rüzgar türbini geleneksel yel değirmenleri 600 kat daha fazla enerji üretme kapasitesine sahiptir. İçe hapsedilen rüzgar tünelde güçlendirilerek daha fazla enerji elde ediliyor. Yüksek hızlarda dönen harici bıçaklar sayesinde düşük rüzgar seviyelerinde bile çalışabilir. Geleneksel tribünlere göre çok daha ucuz.
https://youtu.be/lVxUrAQEA6Q

Nasıl Çalışıyor?

sw-how-it-works-ill

Nasıl Çalışıyor

6. Kuş Dostu Rüzgar Türbini – Bird-friendly Catching Wind Power

6-catching-wind-power

2012 yılında eski tasarımlardan toparlama kuş dostu 89 yaşında bir asker gazisi tarafından tasarlandı. Raymond Green tasarımı bu rüzgar türbini dev bir megafon gibi yakalanan havayı sıkıştırarak enerji elde ediyor. Kuşlar ve yarasalara hiç bir tehdit oluşturmayan bu tasarım geleneksel rüzgar türbinlerine göre çok daha güvenli. Yeşil konut ve endüstriyel tesisler için kuşları tehlikeye sokmadan yenilenebilir enerji üretmek umuduyla, sistem ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlanmıştır.