Sosyal Medya

Android

Akıllı Telefonunuzu 5 Adımda Güvenli Hale Getirmenin Yolları.

Akıllı Telefonunuzu 5 Adımda Güvenli Hale Getirmenin Yolları.

Akıllı Telefonunuzu 5 Adımda Koruyun

Akıllı telefonlar geliştikçe teknik özellikleri, bünyesinde barındırmış olduğu işletim sistemi de gelişiyor ve bu gelişme ile birlikte akıllı telefonlarda güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Özellikle son zamanlarda akıllı telefonların içerisindeki bilgilerin ele geçirilmesi nedeni ile akıllı telefon üreticileri güvenlik açığı konusunda ince eleyip sık dokuyor. Firmalar da güvenlik konusunda ellerinden geleni yapıyor ancak bu konuda bize de büyük bir iş düşüyor.

1- Akıllı Telefonunuzun Ekran Kilidini Etkinleştirin

İlk zamanlarda akıllı telefonların çoğunda olmayan ekran kilidi, şimdilerde ise giriş seviyesi akıllı telefonlarda bile kullanıcılara sunuluyor ve ekran kilidi PIN, şekil, yüz taraması ve Apple, Samsung ve HTC’nin geliştirmiş olduğu parmak izi tarayıcı özellikleri ile akıllı telefonunuzu sizden başka hiçbir kimse aktif edemeyecek.

2- Uygulama Mağazalarında Bulunan Her Uygulamayı İndirmeyin

App Store ve Google Play Store uygulama mağazalarında kullanıcıların hizmetine sunulmuş olan binlerce uygulama bildiğiniz kadar güvenli olmamakla birlikte ilk bakışta göze hoş gelen uygulamaları telefonunuza indirmeden önce artık iki kez düşünün. Özellikle bankacılık ve sosyal medya uygulamalarının içerisine gömülen kötü yazılımlar, akıllı telefona indirilmeye başlandığı anda telefona iniyor ve kişisel bilgilerinizi, özel dosyalarınızı çalıyor. Siz de bu konuda mağdur olmamak için bir uygulamayı akıllı telefonunuza indirmeyen önce kullanıcı yorumlarını okumalı ve uygulamayı incelemenizi tavsiye ederim.

3- Akıllı Telefonunuzun GPS (Konum) Özelliğini Kapatmayın

Sosyal medya hesaplarımızda durum, fotoğraf ve konum paylaşıyoruz. Konumumuzu paylaşırken ise telefonumuzun GPS özelliğini açıyoruz ve telefon uydu ile iletişime geçerek bize bulunmuş olduğumuz konumumuzu gösteriyor. Bu konum paylaşımından sonra ise telefonumuzun GPS özelliğini kapatıyoruz. Akıllı telefonunuzun kaybolması ya da çalınması durumunda önceden yüklemiş olduğunuz bilgisayarınıza yada tabletinize yüklemiş olduğunuz uygulama ile akıllı telefonunuzun nerede olduğunuz kolayca bulabilirsiniz.

4- Akıllı Telefonunuza Misafir Oturumu Açın

Yeni bir akıllı telefon aldığımızda ilk işimizi akıllı telefonumuza misafir oturumu açmak olsun. Telefonunuza açacağınız kullanıcı oturumu ile kullanıcı oturumuna dilediğiniz yetkiyi verebilirsiniz ve bu sayede arkadaşınızın telefonunuzun hangi özelliklerini kullanıp kullanamayacağını belirleyebilirsiniz.

5- Akıllı Telefonunuza PIN Kodu Belirleyin

Akıllı telefonları koruyan en büyük etken telefonumuzu açarken girmiş olduğumuz 4 haneli PIN kodu oluyor. Telefonunuzu açarken belirlemiş olduğunuz PIN kodu ile telefonunuzu sadece siz açabilirsiniz.