Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown Düzeltmelerini Getiriyor

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown Düzeltmelerini Getiriyor. Son günlerin olay güvenlik açığına Apple'ın önlemleri neler?

Apple Kullandığımız Tüm Cihazların Güvenliğini Tehdit Eden Güvenlik Açıkları için Neler Yapabileceğini Tartışıyor

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown Düzeltmelerini Getiriyor.

Güvenlik araştırmacılarının ortaya koyduğu son tehlike, hemen her cihazın için doğal olarak olmazsa olmazlarından biri olan ve işlemcilerin içinde yer alan mikron seviyesindeki transistörler ile ilgili olan son güvenlik açığı oldu. Açık doğal olarak işlemci ile ilgili olunca tüm cihazların potansiyel etkilenme tehlikesi var.

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown

Mikroişlemcinin içerisindeki çekirdek adını verilen yazılım sayesinde bilgilerin korunması, şifrelenmesi gibi bir çok işlem bu yazılım çekirdeği üzerinden yapılıyor.

Meltdown ve Spectre adının verildiği bu hatalar, bilgisayarın içinde bulunan ve dolayısı ile onlar tarafından işlenmiş neredeyse bütün verilerin açığa çıkmasına neden oluyorlar. Öyle ki Meltdown;Intel gibi köklü mikroişlemci üreticisinin güvenlik duvarları bu açık sayesinde geçilebiliyor.

Spectre ise Intel, AMD ve ARM işlemcilerini etkileyen ikinci büyük açık. Cep telefonları içerisinde bulunan ve aslında işlemci ile çalışan bütün elektronik cihazları etkisi altına alıyor.

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown

Apple iOS ve macOS için Spectre ve MeltDown Düzeltmelerini Getiriyor

Tüm bu açıklardan sonra teknoloji üreticiler kendi cihazları için düzeltme güncellemeleri yayımlamaya başladı. Apple’da bu konu hakkında neler yapabileceğine bakıyor.

Apple Spectre ve Meltdown açıkları için güncelleme yayımlayacak. iOS ve macOS işletim sistemleri için yayımlanacak düzeltmeler içerisinde Safari’nin de güncellemesi olacak.

Yakın dönemde açıklanan ve modern CPU’ları etkileyen bu hatalar Apple platformlarında da bir anlamda tartışma konusu haline geldi. Apple bu konu ile nasıl başa çıkacaklarını açıkladı.

Yeni Destek Sayfasında Apple, iOS 11.2, macOS 10.13.2 ve tvOS 11.2’de Meltdown için “hafifletici önlemler” içerdiğini doğrularken, watchOS’un etkilenmediğini doğruladı.

Diğer bir açık Spectre içinse macOS ve iOS’taki diğer düzeltmeler ile birlikte Safari tarayıcını güncelleyerek bir kaç gün içinde yayımlayacak.

Apple Support