Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Araçlara Çipli Akaryakıt Dönemi Geliyor!

Araçlara Çipli Akaryakıt Dönemi Geliyor!

Taşıtlara Çipli Sistem taktırmak zorunlu hale geliyor!

Kaçak akaryakıt ve terörle mücadele kapsamında tüm taşıtlar elektronik takibe alınıyor. Trafiğe tescilli taşıtlara plaka numaralarını da içeren birer kimlik birimi (etiket-çip) takılacak. Akaryakıt pompaları da bu etiketleri okuyabilecek. Bu sayede hem satılan akaryakıtlar anlık olarak izlenebilecek hem de hangi aracın hangi istasyondan yakıt aldığı sistemde anlık olarak görülebilecek. Hem kaçak akaryakıt ve vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadele edilecek hem de terör olayları önlenecek.

petech_tanimasistemi

ÇİPİ OLMAYANA YAKIT YOK

Sisteme el yordamıyla giriş olmayacağı için canlı bombalar başta olmak üzere terör gibi farklı suçlardan aranan araçlar ve kişilerin belirlenmesi daha kolay olacak. Örneğin herhangi bir suçtan aranan şahsın kullandığı araç akaryakıt istasyonuna yanaştığında çip yoksa yakıt alamayacak. Etiket varsa o araç benzin ya da motorin alabilecek. Sisteme giriş el yordamıyla olmayacağı için yanlış beyanda olmayacak. Aranan aracın plakası, sisteme girildiğinde en son hangi akaryakıt istasyonundan yakıt aldığı görülebilecek. İstasyondaki güvenlik kameraları ile de kişiler ortaya çıkarılabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü de yer alıyor.

bigstock-car-with-a-gas-pump-79591177

 

POMPA PLAKAYI OKUYACAK

Kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında Maliye Bakanlığı’nın yeni yol haritasında plaka üzerinden anlık satış takibinin yapılması yer alıyor. Pompalar plakayı otomatik olarak okuyacak, böylece satılan akaryakıt anında izlenecek. Araçtan başlayarak tüm istasyonların ne kadar satış yaptığı takip edilirken, Maliye her aracın ne kadar yakıt aldığını bildiği için istasyonun yanlış beyanında sistem uyaracak. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yürütülecek eylem planına göre, alış-satış bilgileri yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne online olarak ulaştırılacak.

tasit-tanima-sema

OTOBÜS VE MİNİBÜSLERE İZLEME

Maliye Bakanlığı değeri milyon dolarları bulan otobüs ve minibüs hatlarındaki plaka alım satımlarını da mercek altına alıyor. Bu kapsamda tahditli plaka alım ve satımlarının gerçek değeri üzerinden işlem görmesini sağlamak amacıyla gerekli alt yapı oluşturulacak. Mevcut uygulamada değeri 1 milyon TL olan bir otobüs hattına ilişkin plakanın satışı daha düşük vergi ödenmesi için 500 bin TL olarak gösterilebiliyor.

 

Mevcut TTS (Taşıt Tanıma Sistemi) Nasıl Çalışıyor.

Filo sahibine akaryakıt sarfiyatında tam kontrol olanağı sağlar. Araçlara takılan taşıt tanıma üniteleri sayesinde kimlik, kilometre ve yakıt sarfiyatı bilgileri kontrol alında tutulur.

MTS (Müşteri Tanıma Sistemi)

petech_tanimasistemi

Araç sahibine akaryakıt sarfiyatında kontrol olanağı sağlar. Kullanılan RF-kartlar sayesinde bireysel yakıt sarfiyatı bilgileri kontrol altında tutulur. Müşteri kartları ile pompa üzerinden online kredi kartı otorizasyon işlemi yapar.

Çalışma Sistemi

  • Yakıt ikmal edilen aracın plakasını, firmasını, kilometresini, çalışma, motor, klima saatini ve aracın sürücüsünü (opsiyonel) bilir.
  • Yakıt ikmal tarihlerini ve yakıt cinsini, miktarını, tutarını bilir.
  • Yakıt ikmal edilen aracın günlük, haftalık, aylık litre veya para dolum limitini bilir ve dolum onayı verir.
  • Araca yakıt verildiği anda tarih, saat, plaka no, firma, miktar, tutar, yakıt cinsi, pompa no. ve istasyon adını içeren dolum kayıt fişi verir.
  • Tanımadığı hiçbir araca yakıt vermez. Otomasyona bağlı olan pompalardan sistem dışı araçlara yakıt ikmali pompacılara verilen Pompacı Kartı ile yapılır.tn_petech_tanimasistemi3

 

Araç Tanıma Çipleri Aracın Neresine Monte Edilecek ?

Maliye takip amacıyla araçların ön camına monte edilecek çipler pompadaki yazar kasada tanınacak, otopark işlemlerinde kullanılacak. Uygulamanın devreye girmesi halinde yaklaşık 20 milyon araca çip yapıştırılacak. Sistem, akaryakıt alımı sırasında pompa tabancasının taşıtın yakıt deposuna yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak. Arabaya ait bilgiler anında yazar kasaya iletilecek. Taşıt kimlik sistemi, ilk aşamada trafiğe yeni çıkacak araçlar için devreye girecek. Daha önce trafik tescili alan araçlara da 1 yıl süre tanınacak.

Sistemi Taktırmayanlar Ceza Alabilir?

Buna göre öngörülen süreler içinde taşıtlarına akaryakıt (LPG dahil) alımında plaka bilgilerini otomatik olarak tanımlayan taşıt kimlik birimi (çip) taktırmadığı veya programlattırmadığı belirlenen taşıt sahiplerine ceza verilecek.

Akaryakıt Çiplerinin Maliyeti Kaç Para Olacak?

Sürecin tamamlanmasından sonra da söz konusu cihazlar temin edilecek ve montaj işlemine başlanacak. Aktif çiplerin maliyetinin 25-50 YTL’yi bulması sebebiyle Maliye bu konuya 1 kaç liralık daha ucuz çözümlerde aramıyor değil.

Çipler Kolay Çıkarılamayacak!

Kartların kolaylıkla çıkarılamayacak şekilde yerleştirilecek, “Çıkarılmak istendiğinde de bir daha kullanılamayacak şekilde tahrip olacak. Kartın üzerine kaydedilen bilgiler silinemeyecek ve yetkili kişiler dışında da değiştirilemeyecek.” Her taşıt kimlik birimi, yurt genelinde bütün ödeme kaydedici cihazlarla iletişimi sağlayacak özelliklere sahip bulunacak. Taşıt kimlik birimi sistemine otomobil, motosiklet, minibüs ve midibüs, otobüs, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, panel van, motorlu karavan, kamyonet, kamyon, çekici, traktör ve özel amaçlı taşıtlar (itfaiye, cankurtaran, cenaze aracı vb.) dahil olacak.