Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Belgesiz “.TR” Uzantılı Alan Adı Almak Kolaylaşıyor, ilk Gelen Alır Dönemi Başlıyor!

belgesiz TR Uzantılı Alan Adı, ilk Gelen Alır Dönemi Başlıyor! Evraksız tr Uzantılı alan adı almak? ilk Gelen alır dönemi başlıyor?

BTK Başkanından Önemli Açıklama, “.TR” Uzantılı alan adları belgesiz alınabilecek.

Belgesiz TR Uzantılı Alan Adı! İlk Gelen Alır Dönemi!

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın açıklamasına göre “.com.tr, .net.tr ve .org.tr” uzantılı alan adları ilk gelen alır prensibiyle satılacak.

belgesiz TR Uzantılı Alan Adı

Bildiğiniz gibi günümüzde .com, .net ve .org gibi onlarca alan adı uzantısına sahip alan adlarını tescillemek için ek bir evrak ihtiyacı duymadan eğer o alan adı daha önceden alınmamışsa belli bir ücret ödeyerek alan adlarını tescilleyebiliyorsunuz ancak “.tr” uzantılı alan adları şu anda sadece marka tescili olan ya da kurum olduğunu kanıtlayan evrakların sağlanmasıyla sadece kurum ve kuruluşlar tarafından alınabiliyor.

Türkiye DNS Platformunda açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Faruk Sayan, artık belgeyle tescil edilebilen bu alan adlarının “ilk gelen alır” prensibiyle satılacağını söyledi.

Yani uygulamanın başlamasıyla birlikte herhangi bir evrak gerekmeden kullanıcılar “.com.tr, .net.tr ve .org.tr” alan adlarını tescilleyebilecek.

Bu uygulamanın başlamasıyla birlikte evraklarla uzayan süreç hem artık olmayacak hem de alan adlarının tescillenmesi konusunda evrak karmaşası yaşanmayacak. Tüm bunlara rağmen daha önce bu alan adları belgelerle tescillendiği için insanlar bu alan adlarının resmi bir iştiraka ait olduğunu düşünerek alan adlarını daha güvenli olarak değerlendirebiliyor. Bu durumla birlikte alan adları herkes tarafından tescilleneceği için bazı kişiler bu uygulamayı kötüye de kullanabilir. Bu konuyla ilgili nasıl bir önlem alınacağı ise uygulamanın başlamasıyla netleşecek.

belgesiz TR Uzantılı Alan Adı!

Halihazırda, “.com.tr”, “.org.tr” ve “.net.tr” uzantılı alan adlarını almak için istenilen resmi evrak ibrazı zorunluluğu, yakın zaman sonra ortaya kalkacak. Diğer alan adlarında olduğu gibi önce başvuran, bu alan adlarının sahibi olacak.

Ömer Fatih Sayan, ”Belgeli olarak tahsis edilen “.com.tr”, “.org.tr” ve “.net.tr” uzantılı alan adları belgesiz olarak “ilk gelen alır” prensibiyle tahsis edilecek.” şeklinde konuştu.

Sayan, henüz düzenleme aşamasında olan bu kararın ne zaman devreye gireceğine dair ayrıntılı açıklamayı ise yapmadı. Fakat çok da zor olmayan bu düzenlemelerin, yakın zaman sonra faaliyete alınmasının beklendiği de belirtildi.