Sosyal Medya

Genel

Booking.com Türkiye Operasyonları Durdu, Sıra UBER’de mi? Peki UBER Ne Olacak?

Booking.com Türkiye Operasyonları Durdu, Sıra UBER'de mi? Peki UBER Ne Olacak? Emsal Karar UBER içinde Uygulanabilir mi?

Booking.com Türkiye Operasyonları Durdu, Yasak Bugün Başladı.

Booking.com Türkiye’de Neden Yasaklandı? Booking.com Kapatıldı mı? Booking.com Türkiye Operasyonları neden Durdu?

Hollanda kökenli uluslararası bir grup tarafından yönetilen online paket turları ve rezervasyon imkanı sunan online turizm sitesinde Türkiye tesislerine erişim kapandı.

 

TURSAB’ın başvurusu üzerine mahkemenin booking.com hakkında kapatma kararı vermesinin ardından bugün itibariyle operasyonlar durduruldu.

 

Booking.com Türkiye Operasyonları Durdu, Yasak Bugün Başladı

Haksız rekabeti önlemek adına Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat acentalarına karşı gerçekleştirilen açılan davada sonucunda yasak gelmişti. Mahkeme Online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi.

Bugün itibariyle Booking.com sitesine girip rezervasyon yapmaya çalışanlar şu anda Türkiye’den hiçbir tesise ulaşamıyor.

Karardan en çok etkilecek oteller içerisinde  özellikle butik otellerin olduğu tahmin ediliyor.

Yasağa Neden Olan Gerekçe?

İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Booking.com adlı otel ve konaklama tesisleri rezervasyon portalının Türkiye’deki bütün faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi. Hollanda merkezli Booking.com BV adlı şirkete yönelik söz konusu dava, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından 2015 yılında açılmıştı.

TÜRSAB’dan Çarşamba günü yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin booking.com BV adlı şirketin booking.com veya başka bir adres üzerinden “Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetlerin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verdiği” belirtildi.

Açıklamada, mahkemenin kararına gerekçe olarak “haksız rekabeti” gösterdiği vurgulandı.

Açıklamada, TÜRSAB’ın Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusu sonucunda, booking.com BV şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı yaklaşık 2,5 milyon Türk Lirası idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

BOOKING.COM’DAN Konu ile ilgili Açıklama yayımladı

Booking.com karara karşı olduğunu ve temyize götüreceğini belirten bir yazılı açıklama yayımladı.

“Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz” denildi.

Booking.com’da Ne kadar Türk İşletmesi Kayıtlı?

Şirket 13.000 Türk işletmesinin müşterilerine konaklama hizmeti sunmasına yardımcı oluyor.

YurtDışı Rezervasyonu Serbest, Devam Ediyor!

Türk kullanıcılar yurtdışındaki otellere rezervasyon yapmak istediğinde siteyi kullanmaya devam edebilir. Booking.com‘u Türkiye’de kullanan kişi sayısı ocak ayında aylık bazda 1 milyon 806 bin 349 kişi.

 

 

Booking.com Türkiye Operasyonları Durdu, Sıra UBER’de mi? Peki UBER Ne Olacak?

Hatırlanacağı üzere Türkiye’de Uber Kullanmak Yasaklanmış Emniyet 81 ilde Ceza Kesiyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçmiş. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı göndermişti.

Türkiye’de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Emniyet 81 ilde hem şoföre hemde yolcuya ceza kesiyor.

Vergisini ödeyen UBER’e neden ceza kesiliyor? Taksiciler vergi ödemiyor dese de, firma ödediğini söylüyor. Ulaşım Taksicilerin ve Minibüsçülerin tekelinde mi kalacak? gibi soruların sıkça sorulduğu UBER’in akibeti bu karardan sonra ne olacak?

Taksiciler İsyandaydı ?

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların ‘tarifeli yolcu taşıma” yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti. Yetkililer, belediye sınırları içinde tarifeli yolcu taşımacılığının sadece, ticari taksi, M plakalı minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduğunu kaydetti.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.

Geçtiğimiz Hafta Kesilen Ceza UBER Tarafından Karşılanmıştı

Uber’in ‘UberXL’ aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 TL ceza kesmiş. Cezanın Uber tarafından karşılanmıştı.

 

UBER konusunda taksicilerinde bildiğiniz gibi haksız rekabet konusunda şikayetleri var. Booking.com hakkında alınan bu kararın benzeri UBER içinde alınması an meselesi olabilir. UBER Türkiye Faaliyetleri bu anlamda tehlike altına girmiş gibi görünüyor.

Booking Kararı Haksız Rekabet Gerekçesiyle alındıysa mahkeme kararı emsal gösterilebilir, UBER Türkiye Operasyonları tehlikede!