Sosyal Medya

Genel

Bugün Steve Jobs’un Ölüm Yıldönümü

Apple kurucularından olan Steve Jobs, aramızdan ayrılalı 4 yıl oldu.

Apple kurucularından olan Steve Jobs, aramızdan ayrılalı 4 yıl oldu.

1976 yılında Steve Wozniak ile kurduğu Apple’ın bu noktalara gelmesinde büyük rol sahibi oynayan Steve Jobs, Apple’ın sükse olmaya başladığı dönemlerde pankreas kanserine yakalanmıştı. 7 yıl boyunca pankreas kanseri ile mücadele eden Steve Jobs, 5 Ekim 2011 yılında 56 yaşında kansere yenik düştü ve aramızdan ayrıldı.

Steve Jobs kimdir?

Steven Paul Jobs, 24 Şubat 1955 yılında San Francisco’da dünyaya geldi. Arkadaşı Steve Wozniak ile yenilikler peşinde koşan Jobs, 70’li yılların sonlarına doğru fare ile kullanılabilen grafik kullanıcı arayüzüne sahip bir model geliştirdi. İşi daha profesyonel alana taşımak için Steve Jobs ve Wozniak 1976 yılında Apple’ı kurdu. Apple yönetimi ilk yıllarında başarı sağlamış ancak piyasaya IBM ve Microsoft’un hakimiyet kurmasından sonra işler yolunda gitmemeye başlamıştı. Steve Jobs kendi kurduğu şirketten yönetim kurulu tarafından başarısız bulunduğu için 1985 yılında Apple’dan kovuldu. Apple’dan kovulmasından sonra Jobs, NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1997 yılında Apple’ın NeXT’i satın almasından sonra Steve Jobs ait olduğu yuvasına tekrar geri döndü. iPhone, iPod ve iPad’in mucidi olan Steve Jobs 56 yaşında kansere yenik düştü.

Yönetimi, vefat etmeden önce Tim Cook’a bırakan Steve Jobs, yeni bir devrin başlamasına aracı oldu. 4 yıldır aramızda bulunmayan Steve Jobs, fikirleri ve idealleri ile hala Apple’a ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

steve-jobs

Son 4 yıldır Steve Jobs’sız geçen Apple yönetimi, Jobs’ın zamanında almış olduğu kararları biraz esneterek kullanıcı odaklı olmaya başladı. İlk değişim iPhone 5 ile ekran boyutunun büyümesi ile başladı daha sonra da iOS 7 ile tasarım anlayışının daha düz olmasıyla devam etti. Telefonların büyümemesi gerektiğini savunan Jobs’un tezi, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile tamamen tarih oldu. Aynı durum tabletler için de geçerliydi. Jobs, 9.7 inç büyüklüğündeki tabletin ideal olduğunu bunun harici boyutlardaki tabletlerin kullanışsız olduğunu savunurdu. Ancak Tim Cook yönetimindeki Apple, bu görüşü 7.9 inç büyüklüğündeki iPad mini ve bu yıl tanıtılan 12.9 inç büyüklüğündeki iPad Pro ile değiştirdi.

Jobs’ın hayatını kaybetmesinden sonra daha fazla kullanıcı odaklı bir firma izlenimi çizen Apple, ana hatları ve görüşleri ile kurucusunun yolundan devam ediyor.