Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Dikkatli Olun, Siri Polis Çağırabilir!

>Apple’ın uzun süredir geliştirmeye devam ettiği akıllı sesli asistanı olan Siri, son dönemler büyük gelişim gösterdi. Ancak gerçekleştirdiği eylem ile herkesi şaşırttı!

Apple’ın uzun süredir geliştirmeye devam ettiği akıllı sesli asistanı olan Siri, son dönemler büyük gelişim gösterdi. Ancak gerçekleştirdiği eylem ile herkesi şaşırttı!

Akıllı sesli asistanlar günümüzde mobil teknoloji ile birlikte büyük gelişim gösteriyorlar. Kullanıcılar tarafından da sevilerek kullanılan bu sesli asistanlar kimi zaman ilginç sorularla karşılaşsa da cevap verme noktasında kıvrak karşılıklar verebiliyor.

Önceleri sadece Apple’ın iPhone üzerinde aktif olarak mobil hayata soktuğu akıllı sesli asistan Siri’ye rakipleri tarafından da karşılıklar sonrasında gelmişti. Bu rakipler arasında son dönemlerde merakla beklenen sistem bilindiği gibi Microsoft’un Cortana’sı olmuş durumda.

Siri sizi dinliyor!

Sesli asistanların gelişimini gösteren ilginç bir olay Apple’ın Siri asistanından geldi. Siri ile iletişim kuran bir iPhone kullanıcı, 11 Eylül ile ilgili bir soru sorunca Siri doğrudan Polis çağırma direktifinde bulundu!

siri_ernertm

Siri bunu ilk defa yapmıyor!

Kanada’da yaşanan bu olay sonrası anlaşıldı ki Kanada polisi birçok defa esrarengiz şekilde buna benzer çağrılar almış! Ancak bu çağrılarının tümünün kullanıcı direktifi doğrultusunda olduğu şüpheli! Zira bilindiği gibi Siri ve benzeri rakipleri, sizi her daim dinleyerek anahtar kelimelere tepki verebiliyor.

Son yaşanan bu olay Siri’nin dinlemelerini özel bir durum olursa aktif eyleme geçirebileceği kuşkusu uyandırmış oldu. Zira siz Siri’yi kullanmıyor olsanız dahi iPhone sizi 11 Eylül olayları ile ilgili duyduğu zaman, bunu anında acil durum 911 hattına iletebilme durumunda olabiliyor.

Yaşanan bu gelişmenin arından, teknolojinin kişisel gizliliği ne derecede sakladığı sorularını tekrardan akıllara getirdi. Her ne kadar bu habere konu olan örnekte olay güvenlik ve tedbir amaçlı bir önlem olsa da yine de mahremiyet noktasında tartışmaya açık bir konu olabilir.

Konu ile ilgili ise Apple tarafından resmi bir açıklama bülteni yayınlanmış değil.