Sosyal Medya

Genel

e-sigara Sağlığa Zararlı mı? e-sigara Kanser ve Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

e-sigara Sağlığa Zararlı mı? e-sigara Kanser ve Kalp Krizi Riskini Arttırıyor. Yeni araştırma e-Sigara DNA Hasarına sebep olduğunu söylüyor.

e-sigara Kullanımı Giderek Yaygınlaşıyor, Peki e-sigara sağlığa zararlı mı?

Ne kadar Nikotin Alırsanız Alın, DNA’nıza Zarar Verebilir Gerçeğini Değiştirmiyor! e-sigara Sağlığa Zararlı mı? e-sigara Kanser ve Kalp Krizi Riskini Arttırıyor mu?

Bu konuda yapılan yeni araştırma çalışmasına göre e-sigara kanseri ve kalp hastalığı riskini artırıyor.

Sigara üreticileri artan teknolojik yenilikler ve tüketicilerin farklı eğilimleri için e-sigara ürünleri çıkarmaya başladı ve bunların klasik sigaraya göre daha sağlıklı olduğunu iddaa ediyorlar. Ancak bilim adamları onlar gibi düşünmüyor.

Yeni yayınlanan bir New York Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırması, e-sigara kullanımının sizi kanser ve kalp hastalığına “daha yüksek risk” verebileceğini gösteriyor.  Araştırmada 10 yıl eşdeğerine (gerçekte 12 hafta) “hafif” e-sigara tüketimine eşdeğer ortama maruz bırakılan farelerinde, Hem DNA onarımı hem de akciğer proteinlerini sınırlandırmaya ek olarak,  mesanelerinde, kalp ve akciğerlerinde  DNA hasarı tespit edildi.

Nikotinin Vücuda Nasıl Girdiğinin Önemi Yok 

Kısacası: nikotinin vücuda nasıl bulaştığından bağımsız olarak vücudunuzda kanserojen olabilir. e-sigara veya normal sigara fark etmez. Önemli olan nikotinin vücuda girmemesi…

Araştırmada diğer zararlı maddelerin vücutta tespit edilmesi şaşırtıcı olmadı. Testler, e-sigaraların zararlı olduğunu gösteriyor olsa da, 12 haftalık bir anlamda sıkıştırılmış sigaraya maruz kalma testleri, gerçek hayatta gördüğünüzden oldukça uzak olarak değerlendirilebilir.

e-sigara değerleri normal sigara etkilerinden yüzde 97 daha düşük ama!

Çalışma aynı zamanda, e-sigara kullanıcısının vücut sıvılarında bulunan tütün nitrosaminlerinin (bilinen karsinojenenler) sigara içicisinden % 97 daha düşük olduğunu kabul etmektedir (ancak bu durum “sigara içmeyenlere göre anlamlı olarak daha yüksektir”). 

Bir yıldan önce insan testlerinin de bu yönde olduğuna dair kesin sonuçları göremeyebiliriz. Araştırmacı Moon-shong Tang de, konvansiyonel sigara  yada e-sigaranın daha zararlı olduğuna dair bir kesinliğin henüz olmadığını Bloomberg’e söyledi.

e-sigaranın daha az zararlı olduğunu ortaya koyan bir çok çalışma yapılmışken, bu çalışma, insan vücudunda bazı tirozinasyon nitrosasyonun (sigaralarda tütün kür sürecinde meydana gelen) meydana geldiğini ortaya koyuyor.

Yani teorik olarak benzer tehlikeler ile karşı karşıyayız.


e-sigara Sağlığa Zararlı mı?