Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

FBI iPhone Kilidini Aşmanın Yollarını Arıyor

Apple’dan umduğu yardımı bulamayan FBI iPhone Kilidini kırmak için İsrail’li şirketten yardım alıyor.

FBI ve Apple arasındaki “Kişisel Gizlilik” üzerindeki görüş farklılıkları ve özellikle Tim Cook’un bu konuda ki tavrından sonra mahkemeye taşınan anlaşmazlık farklı bir boyut kazandı.

FBI 22 Mart’ta gerçekleşmesi gereken duruşmaya erteleme talebinde bulunmuştu. Erteleme talebinin ayrıntıları ise yeni yeni ortaya çıktı.

Başvuruda San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’un kilidinin aşılması için bir “dış kaynak” tarafından geliştirilen yeni bir yöntemden faydalanılabileceği belirtilmişti. Başvurunun ortaya çıkmasından bu yana teknoloji dünyası, bahsi geçen dış kaynağın hangi kurum olduğunu merak ediyordu. Sonunda bu sorunun cevabı ortaya çıktı.

Reuters ve Ynet’in haberlerine göre, mobil adli inceleme yazılımı geliştiren İsrail merkezli Cellebrite isimli şirket, FBI’a San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’un iPhone’una girebilmesi için yardım ediyor. Konuya ilişkin olarak şu an için her iki taraftan da bir doğrulama gelmiş değil.

Eğer iddia doğruysa, Cellebrite’ın FBI’a yardım etmesine pek şaşırmamak gerekiyor. 2013’te FBI ile tek kaynak sözleşmesi imzalayan şirket, kuruma mobil adli inceleme ve veri çıkarma konusunda yardım ediyor. FBI iPhone kilidini kaldırma konusunda doğrudan bu alanlarda desteğe ihtiyaç duyuyor.

Cellebrite’ın iPhone’un yerleşik güvenlik önlemlerinin etrafından nasıl dolaştığı konusunda şu an için somut bir bilgi bulunmuyor. Ancak uzmanlar, Cellebrite’ın NAND yansıtma tekniğinden faydalanmış olabileceğini belirtiyor. Söz konusu teknik, cihazın flaş belleğinin kopyalanması üzerine kurulu. Böylelikle kilit ekranı silinse bile cihazın yeniden önceki ayarlara döndürülmesi mümkün olabiliyor.