Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

Fitness Bandı Hayat Kurtardı, Hastanın Kalbine Şok Uygulandı

İlk kez Fitness Bantı verisine bakarak hastanın kalbine şok tedavisi uygulandı.

Sağlık bantları yada diğer adıyla Fitness Tracker verileri ilk kez belki de bu denli  bir hayat kurtarmada önemli rol oynadı.

Fitbit verilerine bakarak doktorlar ilk kez bir erkek hastanın kalbine şok uygulamaya karar verdi. Bu günlük egzersiz uygulamalarınızı ve kalp ritminizi takip eden cihazların bundan daha fazlasını yapabileceğinin önemli bir kanıtı olarak gösterilebilir.

New Jersey’de 42 yaşındaki bir hastada atriyal fibrilasyon adı verilen bir ritm bozukluğu rahatsızlığı sonrası yığılıp kaldı doktorlar ne gibi bir acil tedavi uygulayacakları konusunda karar vermeleri gerekiyordu.Zira bu noktada yanlış bir karar hastanın felç kalmasına yol açabilirdi.

Müdahele eden doktorlar hastanın Fitbit sağlık bantı taktığını fark etti ve hastanın kalp ritmindeki düzensizliği bu bant teyit eden verileri içeriyordu. Research Paper’ın haberine göre  “hastanın akıllı telefonu ile senkronize çalışan etkinlik izleyici bileklik (Fitbit Charge HR)” dikkat çekiyordu.Bir Fitness programının ir parçası olarak kalp atışlarının ve nabzının kayıtlarını tutuyordu. Hastanın nöbet başlangıcına yaklaştığında kalp atışları 140’tan 160 bpm’e fırlıyordu. Bu hastanın kronik bir rahatsızlıktan ziyade bir düzensizlikten ötürü olabileceğini, bir pıhtı ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyordu. Doktorlar hastanın kalp ritmini normale dönüştürmek için elektriksel kardiyoversiyon uygulamaya karar verdi.

Bu olay fitness tracker’ın direkt tıbbi işlemlerde kullanılmasına bilinen ilk kullanım. İleride de du tür cihazların doktorlara daha fazla yararlı olacağını tahmin etmek zor değil.