Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Gizlilik Tartışmalarının Merkezindeki Apple

FBI ile Apple arasındaki mücadele hakkında bilmeniz gerekenler.

Apple FBI istediği bir teröristin kullandığı iPhone 5c cihazının giriş şifresini açmayı ret ediyor. Peki Neden?

Bilindiği gibi Syed Rizwan Farook San Bernardino terör saldırısı sonrası arkasında tam 14 insanın yaşamını yitirmesine sebep oldu. FBI’ın elinde ise şimdi Farook’un kullandığı cihaz var ve bu cihaz içindeki bilgiler belkide planlı başka bir eylemin engelleyicisi olabilir.

Bu yüzden FBI pin numarası olan bu cihaz için Apple’dan yardım istedi ancak Apple hükümetin tek cihazlık talebinin daha sonra kişilerin güvenliği konusunda daha sonra yaratacağı büyük etkinin farkında ve bunu ısrarla ret ediyor. Ancak hükümet mahkeme kararı ile telefonun içeriğine erişmek için Apple’ı zorluyor.

Apple’ın CEO’su Tim Cook bu konudaki muhalefetini çarşamba günü Apple sitesinden yayınladığı açık mektup ile bir kez daha belirtti. Cook , bu durumun gelecekte önlenemez etkileri olacağını belirtti.

tim cook

Ayrıca Amerikan hükümetinin elindeki teknolojiyi insaları takip etmek için kötüye kullandığını düşünürsek belli ki bu hem donanım hemde yazılım içerisinde kendisi için bir arka kapı bırakma arayışının son örneği olarak görülüyor.

Apple’ın bu çıkışı bir çok kişi tarafından takdir ile karşılansada Apple’ın buna daha ne kadar direnebilir bilinmez. Bunun zor olduğu aşikar zira ABD sulh yargıcı Sheri Pym imzalı mahkeme kararı ile Apple’ın cihazın içindeki bilgilere zarar gelmeden telefon üzerinde arama sağlayacak bir firmware güncellemesi yapması istendi.

Hakim özetle 10 başarısız giriş denemesinden sonra telefonun içeriğini silen güvenlik özelliğini devre dışı bırakmasını istedi.

Tüm bu ihtimallerin teknik olarak mümkün olup olmadığını sadece Apple biliyor. Ama gösterilen Kaba kuvvetin çok büyük olduğunu söylemek mümkün.

 

Order Compelling Apple to Asst Agents in Search of iPhone

Apple bunun teknik imkandan ziyade yasal emsal teşkil etmesinden endişe ediyor. Bu belli ve Tim Cook “ürpertici olanın hükümetin taleplerinin sonraki etkileri” diyor.