Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

HDMI 2.0a Nedir? Ne İşe Yarar?

HDMI firması HDMI 2.0a için son güncellemesini yayınladı. Ne işe yarar?

HDMI firması HDMI 2.0a için son güncellemesini yayınladı.

Bu HDR-Uyumlu tüm cihazları ve TV ler arasındaki  (High Dynamic Range) HDR içerik iletimini sağlayan bu teknoloji hakkında bilmeniz gerekenler,

HDMI 2.0a evinizdeki tüm cihazları diğer cihazlarla iletişimi sağlayan teknolojinin son sürümüdür.

Bu kesinlikle bir kablo değişikliği değildir. Mevcut kabloların daha uyumlu ve verimli çalışması ile ilgili bir güncellemedir.
Bilindiği gibi,
HDMI 2.0a standardı, kameraların hem gölge hem de parlak alanlardan daha derin ışık bilgisi almasına dayanan HDR (High Dynamic Range) kısa adıyla HDR görüntüleme teknolojisine destek veriyor. Gölge ile parlak alanları birleştirmek yerine birbirlerinden ayırarak çok daha geniş bir renk dizisi oluşturan ve bu sayede çok daha fazla detayın yansıtıldığı etkileyici bir deneyim ortaya koyan bu teknoloji, bu deneyimi tam olarak yansıtmak adına HDR destekli özel televizyonlara ihtiyaç duyuyor ve veri aktarımı noktasında artık HDMI 2.0a sürece giriş yapmış bulunuyor.

Peki ne değişti ?

Smart TV’lerin kullandığı HDR  için parlak beyazlar ve  diğer  geliştirmeler  ile daha iyi gerçekçilik vaat eden  tüm yeni TV’ler ve cihazlar ile tam uyumu sağlıyor.

Senin için şu anda ne ifade ediyor?

HDMI 2.0a’nın yeni ve en son teknoloji  2015 Model HDR Tv’ler ile ilgili olmasıdır.

Ancak 1 yıl sonra sizin için potansiyel olarak daha önemli hale gelecektir.

Samsung’un SUHD ve Vizio Serisi ile Panasonic Firmasının CX850 ve Sony ‘nin en pahalı XBR modellerinin ikisinde bu teknoloji içinde uyumlu gelmektedir.

Diğer 2015 yılında ilan edilen 4K Tv ‘lerin bir çoğu ile  4K olmayan diğer Tv lerden HDR kullanmayanların HDMI 2.0a ihtiyacı yok .

Screen Shot 2015-04-29 at 16.27.12

Sonuçta,

HDMI 2.0a büyük bir değişiklik değil ve muhtemelen şu anda sizi etkilemez. Ama HDMI 2.0a uyumlu kablolar için ileride sizden yüksek rakam istemelerine sakın kanmayın.

Çünkü bu kablo ile ilgili değil kullandığı teknoloji ile ilgili bir yenilik.