Sosyal Medya

MacOS

İkinci El Mac Almadan Önce Sormanız Gereken 22 Soru

İkinci el piyasasından Mac alacak olanlar bu yazıya mutlaka göz atmalı.

İkinci el piyasasından Mac alacak olanlar bu yazıya mutlaka göz atmalı.

Eğer bir Mac sahibi olmak istiyorsanız bunun ilk yolu Apple Store üzerinden satın almak. Diğer yolu ise başkası tarafından kullanılmış olan ikinci el bir Mac almak. Eğer kafanızda ikinci el Mac alma fikri varsa bilinçli olmanız gereken bir takım konular bulunuyor.

1-Mac’in kaç yıldır kullanıldığı?

Ne zaman alındığı ve hangi işlemler için kullanıldığı detaylı bir biçimde sorulmalıdır. Basit olarak 40 yaşında biriyle 20 yaşında birinin kullanımı aynı olmayacağı gibi iş ya da oyun kullanımı da farklı sonuçlar doğuracaktır.

2-Çizik, kırık gibi hasarları var mı?

Mac dış kasasında kılcal çizikler, vuruk ve ezilmeler bulunup bulunmadığını hem kontrol edin hem karşı tarafa sorun. Bu sayede ürünün ne kadar özenli kullanıldığını anlamanız mümkün olur.

3-İşletim sistemi sıfır mı? Şifre var mı?

İşletim sisteminin size verilmeden önce sıfırlanıp sıfırlanmadığını öğrenin. Aksi halde şifresi varsa ve satıcıya ulaşamazsanız sıkıntılı bir süreç yaşayabilirsiniz.

4-İşletim sistemi modeli ve yükseltme seçenekleri?

Mac üzerinde kurulu olan işletim sisteminin mevcut sürümü ile beraber yükseltilebilir sürümleri hakkında bilgi sahibi olun. Ücretli ve ücretsiz yazılımlardan yüklü olanlar ve ayarları konfigürasyona uğramış yazılımlar bulunup bulunmadığını sorun.

5-Kişisel dosya barındırıp barınmadığına dair bilgi alın

Mac içinde bir önceki kullanıcıya ait herhangi bir dosya olup olmadığını sorun. İşletim sisteminin sıfırlanması bu sorununuzu çözecektir.

6-Ekran durumu nasıl? Kılcal bir çizik ya da ölmüş piksel var mı?

Ekranlarda oluşan ölü pikseller ekranların tüm forsunu söndürmektedir. Aynı zamanda tam ortada olan bir çizik tat kaçırmaya yetebilir. Bu konuyu sormanız dışında ekranı detaylı olarak incelemenizi öneriyorum.

7-Klavye durumu?

Yerinden çıkmış, çalışmayan, içeriye çökmüş, kayıp, silinmiş tuşların var olup olmadığını kontrol edin. Değişen tuş olup olmadığını sorarak detay isteyin.

8-Trackpad sağlıklı mı? Tüm fonksiyonları çalışıyor mu?

Trackpad ile denemeniz gereken iki üç fonksiyon sorununuza yanıt olacaktır. Sağ dokunuz, kaydırma, çoklu dokunuş işlemleri bu konuda sizi aydınlatacaktır.

9-Giriş ve çıkışlarda problem var mı?

Mac üzerinde bulunan USB, kulaklık ve mikrofon, Ethernet, HDMI girişlerinin çalışıp çalışmadığını mutlaka sorgulayın. İmkânınız varsa denemeniz faydalı olacaktır.

10- Bluetooth ve Wi-Fi özelliğinin çalışıyor olması

Mac için oldukça önemli olan bu iki özelliğin çalışmaması sahibi olmanız dahilinde pek işinize yaramayacak bir cihaz anlamına gelecektir. Dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi.

11-Mac üzerinde bulunan kamera çalışıyor mu?

Mac üzerinde bulunan kameranın çalışıp çalışmadığını sorgulayın. Çalışıyorsa herhangi bir arızası olup olmadığını, renk tonlarının ve kalitesinin ne durumda olduğu hakkında sorular sormayı ihmal etmeyin.

12-Mac için ses sorunu var mı? Hoparlörlerinde bir sıkıntı yaşanıyor mu?

Mutlaka yapacağınız işlemler doğrultusunda ihtiyacınız olacak bir şeyde ses çıkışıdır. Sormanız dışında denemeniz gereken diğer temel özelliklerden birisidir.

13-CD/DVD sürücüsü çalışıyor mu?

Eğer alacağınız Mac modelinde bulunuyorsa CD ya da DVD sürücüsünün çalışıp çalışmadığını mutlaka sorgulayın. Lazım olmaz demeyin, imkânınız varsa kullanmanız gerekiyor.

14-Mac içinde herhangi bir OEM değişikliği olmuş mu?

Eski kullanıcı tarafından Mac için ram takviyesi, disk değişikliği yapılıp yapılmadığını öğrenin. Değişen parçaların orijinal ve şimdiki halini öğrenin.

15-Pilinin kaç saat dayandığını ve pil için neler yapıldığını öğrenin

Pilinin işlevsel kullanımda ya da boşta kaç saat dayandığını sorun. Bunun dışında pil için daha önce pil kalibrasyonu yapılıp yapılmadığını öğrenin. Yapılıyorsa ne sıklıkla pil kalibrasyonu yapıldığı hakkında bilgi alın.

16-İşletim sistemi yenilendikten sonra bir hata, aksilik oldu mu?

Yüklenen işletim sistemi modelinde problem yaşandı mı ve hatalar görüldü mü? Hangi işletim sistemini denediniz ve ne gibi sorunlar yaşadınız sorularını es geçmeyin.

17-Mac üzerine sıvı teması olup olmadığını sormayı unutmayın

Daha önce Mac üzerine kola, bira, su gibi sıvı içecekler dökülüp dökülmediğini öğrenin. Eğer döküldüyse nasıl müdahale edildiğini ve garantiye gidip gitmediğini sorgulayın.

18-Sabit diskin durumu

Sabit diskin son durumu, veri yazma ve okuma hızları, ne zamandır kullanıldığı ve ne kadar bir dosya yükü barındırdığı hakkında bilgi alın.

19-Mac sizin elinize geçtikten sonra bu soruları sorduğunuz kadar anlayışlı birini bulabilecek misiniz?

Satış sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorunda ulaşabileceğiniz biri olup olmayacağını karşı tarafa iletin. Eğer karşı tarafın tavırlarından hoşlanmadıysanız uzak durmanızı tavsiye ederim.

20-Garantisi var mı ve devam ediyor mu?

Mac için devam eden bir garanti süresi ile servis ağı bulunuyor mu? Daha önce garantiye kaç kez gitti ve hangi sebeple gittiğini öğrenin.

21-Fiş ve kablosunun orijinal olduğuna dikkat ederken kutu, fatura gibi detayları sorarak alın.

Mac alındığı zamana ait kutu içeriği ve faturasıyla beraber mi vereceğini sorgulayarak orijinal ekipmanları öğrenin. Değişen parçaların ne için ve ne zaman değiştiği hakkında bilgi sahibi olun.

22-Son olarak şarj kablosu üzerinde deformasyon var mı?

Şarj kablosu ile Mac sorunsuz olarak şarj alıyor mu sorusunu sorarak cihazı test edin. Şarj kablosu üzerinde olacak soyulma ve bazı durumlar cihaza zarar verebilir.