TeknoTalk

Intel Yonga Güvenlik Açıkları ‘Meltdown ve Spectre’ Yüzünden Dava Ediliyor

Intel Yonga Güvenlik Açıkları ‘Meltdown ve Spectre’ Yüzünden Dava Ediliyor

Intel Yonga Güvenlik Açıkları Yüzünden Dava Ediliyor. Şu ana kadar 3 dava dosyası açıldı bile.

Intel, bu hafta başlarında açıklanan çip üzerindeki “Meltdown ve Spectre” güvenlik kusurları yüzünden çoktan birden fazla dava ile karşı karşıya. Intel bu hafta sonuna kadar son 10 yılın tüm etkilenen tüm işlemcilerinin yüzde 90’nının güncellemesini bitireceğini söylemişti. Ancak bunu düzeltmesi dava edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Nitekim Gizmodo’da yer alan habere göre teknoloji şirketi alyhine şu ana kadar üç dosyanın açıldığını bildirdi: California, Oregon ve Indiana.

Intel Yonga Güvenlik Açıkları ‘Meltdown ve Spectre’ Yüzünden Neyle Suçlanıyor?

Her iki başvuruda da şirketin güvenlik açıklarını açıklamakta gecikmesine dikkat çekiyor. Aylarca bu açığı bilipte uyarmadığını iddia ediyor. Ayrıca güvenlik yamaları sonrası performansın düşmesi de başka şikayet edilen bir konu oluyor.The Register yayımladığı raporda Meltdown ve Spectre için yayımlanan güvenlik güncellemelerinden sonra PC’lerdeki yavaşlamanın Yüzde 5 ile Yüzde 30 Arasında değiştiğini söylüyor. Ancak Intel buna karşı, zira yayımladıkları çözümün performansa etkilerinin çok iş yüküne bağlı olarak tipik kullanıcının hissetmeyeceği kadar düşük olduğunu söylüyor.

Intel açısından sektörde büyük bir güven bunalımının olduğu gerçek. Otomobil sektöründeki Volkswagen’in emisyon skandalına benzer belki de daha kötüsü bir şekilde şirket; ilerleyen zamanda daha fazla dava edilebilir. Bir başka örnekte Apple’ın ani kapanmaları önlemek için iPhone’ları kasıtlı yavaşlatması gösterilebilir. Ona karşı da birden çok dava açılmıştı. Üstelik bir çok ülkede…

Tekrar hatırlatmakta fayda var; Intel, etkilenen yongaların yüzde 90’ı haftanın sonuna kadar düzelteceğini açıkladı. Microsoft, Google ve Apple gibi şirketler de Spectre ve Meltdown açıklarının etkilerini hafifletmek için güncellemeler yayınlıyor.


Intel Yonga Güvenlik Açıkları ‘Meltdown ve Spectre’ Yüzünden Dava Ediliyor

Exit mobile version