Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

iPhone Marka Savaşını Çinli Şirket Kazandı

Apple Çin pazarında bir hayal kırıklığı daha yaşıyor! iPhone markasının farklı alanlarda kullanımına engel olamadı.

Apple Çin’de devam eden patent davalarını resmen kaybetti. Deri ürünleri yapan Çinli şirket Xintong Tiandi iPhone markasını ürünlerinde kullanmaya devam edebilecek.

Apple 2012 yılından bu yana Çin mahkemelerinde iPhone markasının kendisine ait olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Ancak Çin’de patent konusunda yerel mahkemeler dünya devlerinin pek yanında durmayı sevmiyor.

l1040700_colorcorrected

Apple iPhone markası için 2002 yılından beri bir çok dava ile uğraşıyor fakat marka patenti ne hikmetse 2013 yılına kadar adına onaylanmamıştı ve bunun faturası aslında şirkete oldukça ağır oluyor.

iPhone markası 2013 yılında Sınıf 9: Elektrik ve Bilimsel Cihazlar adı altında Apple adına kesinleşmişti.

İşte bu süreçte 2007 yılında fırsatçı ve uyanık Çinli deri üreticisi şirket Xintong Tiandi aynı isimle Sınıf 18 : Deri Ürünleri adı altında patent başvurusu yaptı ve bu 2010 yılında kabul gördü.

 

iphone_passport_a1

Bu nedenle Apple ne kadar çırpınırsa çırpınsın aslında ticari marka olarak iPhone markasının ilk sahibi Çinli şirket oldu. Oldukça dolambaçlı bir yoldan da olsa…

Yine bu sebeble Apple Çin pazarında özgün marka özelliğini kaybettikten sonra bir alt mahkeme marka savaşına aslında son çiviyi çaktı ve 31 Mart 2016’da Pekin Belediye Yüksek Halk Mahkemesi Xintong Tiandi şirketinin iPhone markasını kullanabileceği sonucuna vardı.

Çinli şirket web sitesinden yayınladığı mesajda bu karardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken ironik bir şekilde iPhone markasını tam başarıya ulaştırmak için birlikte çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Apple istesede istemesede …

Çin piyasası Apple gibi bir çok yabancı şirket için vazgeçilmez bir pazar olmaya devam ediyor ancak bu büyük şirketilerin bu pazarda yaşadığı bir çok hayal kırıklıkları da yok değil. Bu da onlardan sadece biri.

Apple no longer has exclusive rights to the “iPhone” name in China on Quartz