TeknoTalk

Linux’un Başkenti Münih, Linux Aşkından Vazgeçiyor

Almanya’nın Başkenti Münih, uzun süren Linux Aşkından Vazgeçiyor

Linux’un Başkenti Münih, Linux Aşkından Vazgeçiyor. Münih 14 Yıl sonra Windows’a geçmek istiyor. Tam 29 Bin PC’ye Yüklenecek Plan Onaylandı

Almanya dediğimizde teknoloji dünyasına ilk akla gelenlerden biri hiç şüphesiz kamusal alanda açık kaynak kodlu işletim sistemi Linux. Ancak kamusal alanda Linux’u tercih etmek sanıldığı kadar sorunsuz gözükmüyor.

Münih Şehir Meclisi ortaya çıkan karışıklığı ve bir nevi baş ağrılarını gidermek için yeniden Windows’a geri dönüyor.

Başkent Münih, 2003 yılında Windows kurulumlarından Linux lehine vazgeçemeye karar verdiğinde; açık kaynak kodlu yazılım için çığır niteliğinde bir an olarak görülüyordu. Linux’un büyük ölçekli hükümet işleri yani kamusal alanda rahatlıkla kullanılabileceğinin resmi kanıtıydı.

Tam 14 yıl Sonra Linux’un Başkenti Münih, Linux Aşkından Vazgeçiyor

Görünen o ki Linux rüyasının beklenildiği gibi olmadığı anlaşılıyor. Münih Şehir konseyi Microsoft’un Windows 10 işletim sistemini 2020 yılından itibaren yaklaşık 29.000 (Yirmidokuz bin) Bilgisayara PC’ye yükleme planını onayladı.

Söz konusu Windows’a dönüş Planında Office 2016’yı sanal makinelerde çalıştıran bir pilot uygulamada yer alacak. Plan mevcut durumdaki işletim sistemi karışıklılığı ve uyum sorunların ile ortaya çıkan baş ağrısını gidermek için yapılmak isteniyor.

Belediye Başkanı Dieter Reiter; kamusal alandaki PC’lerde iki işletim sisteminin kullanılmasının “tamamen ekonomik değil”  ve basitleştirmek mali açıdan daha mantıklı olacak diyor. Maalesef Linux savunucuları için bu kazanamayacakları bir savaşa benziyor.

Özellikle son dönemde Microsoft’un platformuna ihtiyaç duyan uygulamalar ve donanımlar için Windows PC bulundurmak zorunda kalan Münih konseyi için gerçektende bu karar daha mantıklı duruyor. Bunun yanına IT desteği konusundaki sıkıntılar da eklenince problem büyüyor. Ancak Windows’a geri dönüşün tüm bu sorunlara çözüm olup olmayacağı konusunda da anlaşmazlıklar yok değil.

Söz konusu Linux’tan Windows’a dönüş kararı akıllıca olsun veya olmasın oldukça pahalıya patlayacağı kesin. 49.3 Milyon Avro yani yaklaşık 58.8 Milyon Dolarlık tahmin edilen bu yatırım Münih Şehir Meclisi için çokta önemsiz bir miktar sayılmaz.

Özetle; 14 Yıl Önce Linux’a geçerken Yazılım Bağımsızlığını ilan eden Şehir, şimdi teknolojisini düzene sokmak için çok daha fazlası ödemeye razı görünüyor.

Bu linux’a indirilmiş ilk büyük darbe değil, geçmişte Android ve Chrome OS gibi platformlar da dahil olmak üzere kamusal alanda kullanımları yaygınlaştırılmıştı.

Ancak Linux’un geleceğini önemli ölçüde zedeleyecek bir karar olarak görüyorum. Linux’un Başkenti Münih, Linux Aşkından Vazgeçiyor hemde ağır bir bedelle.

Exit mobile version