Sosyal Medya

Windows

Microsoft Edge ’de Bu Özellik Olmayacak!

Microsoft’un Windows 10 ile birlikte kullanıma sunacağı yeni tarayıcısında, Silverlight olmayacak.

Microsoft’un Windows 10 ile birlikte kullanıma sunacağı yeni tarayıcısında, Silverlight olmayacak.

Microsoft çoktan Windows 10 ile birlikte gelecek olan yeni tarayıcısında eski Internet Explorer’ın özelliklerini kullanmayacağını duyurmuştu. Bu özellikler arasında ActiveX tabanlı eklentiler de var. Geçtiğimiz günlerde Microsoft, ActiveX’in desteklenmemesi Silverlight medya oynatıcısının da desteğinin sona ermesi demek olduğunu söyledi.

HTML5 varken Silverlight’a gerek yok!

Microsoft yaptığı açıklamada, Edge içinde ActiveX desteğinin olmamasının Silverlight’ında olmayacağı anlamına geldiğini söyledi. Buna sebep olarak ise daha önce de söyledikleri gibi HTML5 tabanlı yeni ve güvenli kaynakların ortaya çıkması yeni tarayıcıda Silverlight desteğinin gerekliliğini ortadan kaldırdı. Ancak bu demek değil ki Microsoft, Silverlight’ı artık desteklemeyecek. Bilindiği üzere Windows 10, Internet Explorer 11 de içerecek. Internet Explorer için Silverlight desteği sunulmaya devam edilecek. Microsoft ek olarak, Silverlight oynatıcısını hala kullanan firmalara da yavaş yavaş DASH/MSE/CENC/EME tabanlı tek ve DRM yetenekli, iş yükleri kullanmalarını da tavsiye etti. Bu yeni türler, tarayıcılar, platformlar ve içerikler için daha yenilikçi ve başarılı bir manevra seçeneği sunuyor.

Silverlight ilk olarak 2007 yılında Adobe’nin Flash Player eklentisine alternatif olarak çıkmıştı. Netflix tarafından masaüstü video aktarın hizmetinde kullanılmasıyla birden dikkatleri üzerine çekmişti. En son 2011 de 5 sürümü yayınlanan Silverlight, ondan sonra önemli bir güncelleme almamıştı. En çok firmalar tarafında kullanıcı bulan Silverlight, artık yerini HTML5’e bırakıyor.