Sosyal Medya

Akıllı/Smart Cihazlar

Oculus Rift ve HTC Vive Hangisi Daha İyi?

Sonunda yüksek kaliteli ve sürükleyici sanal gerçeklik gözlükleri nihayet herkesin evinde olabilir.

Ancak bunun için güçlü bir pc bedeli yani Oculuft Rift için 600$, HTC Vive içinse 800$ gibi bir bedeli gözden çıkarmış olmanız gereklidir.

Sanal gerçeklik görüntüleri kendi başına , örneğin akıllı telefon tanıtımları gibi bir çok alanda toplumsal etkiyi giderek arttırmada önemli rol oynuyor.

Şu anda sanal gerçeklik gözlüklerinde başı Oculus Rift ve HTC Vive önde görünüyor.

Peki bu cihazların hangisi daha iyi? Hangisini Satın Almalı?

Bu konuda Engadget editörlerinden Devindra Hardawar kapsamlı bir yazı kaleme aldı. İşte o karşılaştırma.

Galeri: Oculus Rift and HTC Vive | 11 Foto

 

Fiyat

Elbette HTC Vive 800$’lık perakende satış fiyatı ile Oculus Rift’e göre cüzdanınıza daha fazla zarar verecek. Ancak bu kadar harcamaya niyetliyseniz bu farkı hissetmezsiniz. Oculus Rift başlangıçta daha uygun görünse de ilave oda içi sensörleri ile daha fazla paraya da gelebilir.

Elbette tüm bunların yanında bu ekipmanları destekleyecek uygun bir Oyun Bilgisayarına sahip olmalısınız ki Oculus bu noktada partnerleri Dell,Alienware ve Asus ile 1000$ gibi bir maliyete sunmak için işbirliği içinde.

Her iki cihazda da işlemci olarak Intel Core i5 4590 veya eşdeğeri bir işlemci ile birlikte NVIDIA GTX 970 veya AMD R9 290 ekran kartı öneriliyor.

Ergonomi ve Konfor

Her ikisi Oculus Rift ve HTC Vive oldukça hafif ancak HTC Vive  Oculus Rift’ten biraz daha ağır. Gerçi kulaklık gibi ek ekipmanlar sayesinde bu fark kapanıyor.

HTC Vive yüzünüzün önünde biraz daha ağırlık hissetmenize yol açıyor diyebiliriz.

Her iki cihazda kişiselleştirme ve ayarlama konusunda oldukça iyi olmasına rağmen Vive , Rift kadar rahat değil. Buradaki konfor anlayışı biraz kişiden kişiye değişebilir fakat uzun kullanımlarda Vive burununuz üzerinde hissedilebilir bir etki bırakıyor. Sürekli kabloları ayarlamak zorunda da kalabilirsiniz.

HTC+Vive+gallery+11

Grafik

Rift ve Vive üzerinde 2 OLED ekran var ve 1200×1080 piksellik bir çözünürlük sunuluyor. Piksel olarak bir farklılık olmasa da Vive’ın görüntülerinde hissedilir keskinlik farkı var. Bu fark muhtemelen grafik kalitesinden ve işlemci farklılığından geliyor.

Kulaklık kısmında ise Vive’ın Rift’e göre çok daha zengin ön sensörlere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Vive oda ölçekli VR çalışma methodunu kullanıyor.

Sanal gerçeklik konusunda Vive’ın Rift’e göre size “Wow” dedirtecek daha fazla faktörü var.

Ekosistem

VR içerikli oyunlar konusunda Vive bir kaç adım önde ancak bu yılın sonundan itibaren Oculus Rift’in bu arayı kapatacağını söyleyebiliriz.

Ancak iki cihazında uyumlu çalıştığı oyun platformları arasında bu daha iyidir demek oldukça zor. Yinede şu anda hareket sensörlü oyunlarda Vive daha iyiyken klasik oyunlarda Oculus daha önde.

Galeri: Oculus Rift Games | 14 Foto

 

 

Peki Hangisini Almalıyım?

HTC+Vive+gallery+2

Bence ikisini elbette şaka bir yana sizde benim gibi konfor daha önemli diyorsanız Oculus Rift’i tercih edebilirsiniz. Ancak konu daha sürükleyici oyunları oynamak istiyorsanız o zaman HTC Vive tam size göre.

Tüm bunlar olmazsa 400$’lık VR destekli PS4 iyi bir alternatif olabilir.

Engadget