Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

SoftBank İngiliz Çip Üreticisi ARM’nin Resmen Sahibi

SoftBank İngiliz Çip Üreticisi ARM'nin Resmen Sahibi

İngiltere’nin yanı sıra Avrupa’nın en büyük teknolojik satın alması bugün paranın tamamının ödenmesi işe resmiyet kazandı.

Japon Telekom Grubu SoftBank 32.5 Milyar Dolar’lık ödemenin tamamını bugün gerçekleştirdi. Bu İngiltere’nin yanısıra Avrupa’nın da en büyük teknolojik satın alması.

ARM bu satın alma sonrası Londra Borsasından 6 Eylül itibari ile listeden çıkarılacak. Softbank ARM’nin bağımsız bir şirket olarak devam edeceğini, işin iki katına çıkacağını ve işgücü olarak önümüzdeki 5 yıl içinde büyümeye devam edeceğini açıkladı.

ARM son tüketici ürünleri yapmıyor fakat teknoloji devlerine özellikle mobil teknoloji pazarında önemli katkılar sağlıyor.

Samsung ve Apple gibi devlere verdiği lisanslarla yapılan her çip başına ücret almakta. Geçen yıl ARM tarafından üretilmiş 15 milyon işlemci kullanıcıların telefonlarında yer aldı. Bu sayı önceki yıla göre tam 3 milyon artış anlamına geliyor.

Softbank tarafından ödenen 32.5 Milyar Dolar Avrupalı bir şirkete ödenen en yüksek miktarda para olarak tarihe geçti.

Bu satın alma İngiltere için neden Önemli ?

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının arkasında yatan nedenler bir tanesi de bu gibi şirketleri yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirmek.

SoftBank için Karlı Yatırım

Softbank son yıllarda bir çok yatırıma imza attı. Japonya’ da Vodafone’a 15 milyar dolar yatırım yapan şirket ülkenin en büyük üçüncü telekomünikasyon şirketi haline geldi. Üç yıl önceyse Sprint’e tam 20 milyar dolar yatırım yapmıştı. Google’ın eski yöneticilerinden birisi şirkette Nikesh Arora’nın ayrılması ile boşalan COO koltuğuna oturdu.