TeknoTalk

Toplu Taşımada 6 Yenilikçi Tasarım, Daha Hızlı ve Verimli

Toplu taşımada 6 yenilikçi tasarım, sizi en kısa ve en verimli yoldan olmak istediğiniz yere ulaştıracak.

Toplu Taşımada 6 Yenilikçi Tasarım – Bu yüzyıla damgasını vurması beklenen ve dünyada toplu taşımayı değiştirecek 6 yenilikçi tasarımı merak ediyor musunuz? Toplu taşımada 6 yenilikçi tasarım ile ulaşım hem daha kısa sürede gerçekleşecek hemde daha verimli hale gelecek.

 

Tasarım Dünyada kent merkezleri giderek büyümeye ve kalabalıklaşmaya başladı. Saatlerce trafikte kaybedilen zaman hem işkence hemde ekonomik değer kaybı olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Neyse ki bu güncel toplu taşıma sıkıntılarını gidermek adına yenilikçi fikirler de yok değil.

Geleneksel otobüsler artık özellikle şehirler arası yolculuklarda taşıma kapasiteleri ve çevre dostu olmamaları bakımından toplu taşımanın en zayıf halkası olarak durmaya devam ediyor. A noktasında B noktasına hızlı ve en verimli taşımayı gerçekleştirmek isteyen mühendisler hemen hemen dünyanın heryerinde geliştirdikleri yenilikçi projelerle çözüm aramaya devam ediyor.

Şahsen benim en çok merak ettiklerimden biri de modüler taşıma sistemi olarak karşımıza çıkan Sualtı yüzen tünelleri. Muhtemelen bunu bir çok kimse duymamıştı. Yenilikçi projelerden en popüler olanı ise şüphesiz Hyperloop projesi.

Önümüzdeki yıllarda toplu taşımaya damgasını vurmasını beklediğimiz ve toplu taşımayı değiştirecek 6 yenilikçi tasarıma bir göz atalım.

1. Yüksektilmiş Caterpillar Tren –  The high-flying Caterpillar Train

Sizi adeta yoğun trafik üzerinden uçuracak bu proje oldukça dikkat çekici . Yükseltilmiş “Caterpillar Tren” (cTrain) Ödüllü bir tasarım. Toplu taşıma için yeni bir dönemin ipuçlarını vermeye yetiyor.

Ctrain Galeri

 

Sistem zemin üzerine yerleştirilmiş raylar yerine cadde üzerinde yüksek kapasiteyle yolcu taşıyacak kemer yapısına geçilmesini hedefliyor. Bu sayede trafiğin hafifletilmesi hedefleniyor. Jacob Innovations Inc. tarafından tasarlanan Ctrain MIT Climate Colab yarışmasında 28 ülke arasından birincilik kazandı.

 

2. Yükseltilmiş Otobüs Tasarımı – China’s “traffic-straddling bus”

2010 yılında ortaya çıkan proje soru işaretleri ve güvensiz bulunsa da yürüyen trafiğin üzerinden gidebilecek kadar yüksek otobüs tasarımı olarak dikkat çekiyor. Çinli geliştiriciler tarafından tasarlanmış bu tasarım yükseltilmiş Otobüs olarakta isimlendirilebilir. Aktif trafik üzerinden gidebilen toplu taşıma aracı.

Yükseltilmiş Otobüs Galeri 

 

Elbette yüksek araçların üzerinden nasıl geçecek orası biraz muamma. Otobüs durağında otobüs durduğunda arkasında trafik olmayacak. Araçlar altından geçebilecek. Trafiğin akışını kesmeden yoluna devam edebilecek.

 

Aslında güzel fikir. 4 adet Straddling Bus  1200 yolcu taşıyabiliyor. Bu projede sorun bu araçların güzergahının nasıl inşa edileceği ama tasarımda mevcut metro hattı rayları üzerinden de gidebiliyor olması bu maliyetlerin 5’te 1 oranda düşmesine sebep olabiliyor.

Bu arada projenin uygulandığını söylememizde fayda var.

3. Mercedes-Benz Yarı özerk Otobüs Mercedes-Benz’s self-driving Future Bus

Bu yılın başlarında Mercedes-Benz daha güvenli, daha verimli yolculuk vaat eden fütüristik bir yarı özerk otobüs açıkladı. Bu yarı özerk geleceğin otobüsü sürücü biraz mola verirken sensörler, kameralar ve mevcut radarlar sayesinde güvenli bir şekilde yoluna devam edebilecek.

Self Driving Future Bus Galeri

Onun düzenli sürüşü sera gazı ve karbon emisyon değerlerini düşüreceği için hem yakıt tüketimi azalacak hemde toplam verimlilik artacak. Mevcut otobüslü ulaşım düşünüldüğünde verimliliğe katkısı ekonomik olarak daha çok olan bir proje. Bana göre bu altı proje içinde en zayıf kalanı bu. Bu projenin temeli özellikle şehirler arası yolculukları hedef alıyor tabi. Yakın dönemde başarılı olması ekonomik anlamda mümkün.

4. Ultra yüksek hızlı yolcu ve kargo taşımacılığı Hyperloop  

Belki de en çok duyduğumuz ama gerçekleşmesi için bir çok yılın geçmesi gereken bu projenin avantajları da çok fazla olacak. Başlangıçta Elon Musk tarafından tasarlanan proje Hyperloop saatte 700 kilometreye kadar seyahat edebileceğiniz ultra yüksek hızlı yolcu ve kargo taşımacılığı seçeneği vaat ediyor.

Geçen yıl, hyperloop Ulaştırma Teknolojileri CEO’su Dirk Ahlborn projenin gerçekleşmesinden sonra hyperloop’un yolcular için ücretsiz olabileceğini söyledi. San Francisco ve LA arası 318 Millik yolculuk sadece 30 dakika sürecek. Projenin en erken 2019 yılında uygulanabilir olduğunuda söylememiz gerekiyor. Ücretsiz yolculuğun ise pastanın üzerindeki krema olacağınıda söylemek gerek.

5. Norveç’in Sualtı Yüzen Tünelleri Norway’s underwater floating tunnels

25 Milyar dolarlık proje!

Norveç’in bu projesi dünyanın ilk sulatı yüzen tünelleri günlük sorunları çözmek adına zeki bir tasarım olarak karşımıza çıkıyor. Norveç zor bir arazi üzerinde ve 1100’e yakın Fiyort ‘fjords’ adacığa sahip. Çoğu kişi bu adacıklar arasında seyahat için feribot kullanıyor ve bu oldukça zahmetli ve zaman alıcı.

Sulatı Yüzen Tüneller Galeri

Şimdi Norveç bu problemi ortadan kaldırmak için taşınabilir sualtı tünelleri inşa ediyor.  Bu batık yüzer köprüler suyun altından 1100 tane adacığı birbirine bağlayacak. Proje bittiğinde olası zaman ve verimliliği kestirmek zor değil. Benim en çok beğendiğim projelerden birisi bu. Soruna kesin ve kalıcı çözüm. Mükemmel.

Suyun 100 feet altında iki şeritli yol. 25 Milyar dolarlık projenin 2035 yılında bitirilmesi planlanıyor. 

6. Modüler Taşıma Sistemi Clip-Air’s modular transport system

Belki de ‘Toplu Taşımada 6 Yenilikçi Tasarım’ koleksiyonundaki tüm tasarımların en şaşırtıcı olanı Clip-Air tasarımı. Yapılandırmaya bağlı olarak yolcu ya da kargo taşıyabilen kapsüllerden oluşan modüler bir ulaşım sistemidir.

Yoğun havaalanı terminalleri arasında kuyruk beklemeyi en aza indirecek, çıkış noktasından varış noktasına kesintisiz yolculuk için tasarlanmış harika bir proje . Havalimanlarında zaman kaybını oldukça indirecek. Gerek kargo gerek yolcu taşımacılığına farklı bir boyut kazandıracak. Oldukça uygulanabilir ve verimli bir proje.

inhibitat

Exit mobile version