Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Türkiye Cern Ortak Üyesi

CERN’in resmi websitesinden yapılan açıklama ile geçen sene imzalanan anlaşmadan sonra Türkiye’nin Ortak Üye olduğu duyuruldu.

CERN’in resmi websitesinden yapılan açıklama ile geçen sene imzalanan anlaşmadan sonra Türkiye’nin Ortak Üye olduğu duyuruldu.

Türkiye evrenin sırlarını, Büyük Patlama simülasyonları yaparak çözmek için uğraşan CERN’e üye oldu. Artık Türkiye CERN ortak üyesi oldu. Mayıs 2014’te imzalanan anlaşmanın ardından Türkiye’nin Ortak Üyelik statüsü başladı.

110 Türk bilim insanın ortak deney ve araştırmalarda yer almak için kayıtlı bulunduğunu ve bu zamana kadar Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile ISOLDE tesislerinde katılımlarınun gerçekleştiğini vurgulayan CERN, Türkiye resmi ortak üyeliğini açıkladı.

Türk fizikçilerinin CHORUS Nötrino deneyine veri analizi açısından önemli katkılar sağladığını vurgulayan CERN, karanlık madde çalışmalarında devam eden uzayı kaplayan karanlık maddeyi tespit etmek amacı ile yapılan Alfa Manyetik Spektrometre (AMS) deneylerinde de Türk bilim adamlarının yer aldığını belirtti.

Türkiye CERN Ortak Üyesi olduktan sonra CERN ve Türk bilim topluluğunun arasındaki bağların güçleneceği belirtilirken, Türkiye CERN konsey toplantılarına katılabilecek. Üyelik ile birlikte Türk bilim insanları CERN’de eğitimlere ve kariyer programlarına katılabilecekler.