Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Üç Ebeveyn Bir Bebek, Süper Bebek Fikri Gerçeğe Yaklaşıyor

Süper Bebek Hayal Değil! Üç Ebeveynli Bebek Testi Başarılı Oldu!

Üç ebeveynli bebek testi başarılı oldu ve iki yıl içinde insan embriyosu üzerindeki denemeler daha ileriye taşınabilir.

Teorik ve tartışmalı bir yöntem ile büyüyen embriyonun içine üçüncü bir kişinin belirli genlerini eklemek için in-Vitro fertilization (IVF) kullanılarak “üç veli bir bebek” yapma denemeleri başlayalı uzun zaman oldu.

Üç veli bir bebek !

Newcastle üniversitesi araştırma ekibi uzun süren testlerin ardından ilk kez sağlıklı insan embriyoları üzerinde Mitokondriyal Replasman tedavisi (MRT) yönteminin başarılı sonuçlarını elde ettiğini açıkladı. Bu sonuç bir iki yıl içinde insan embriyosu üzerinde gerçek çalışmalara başlanabileceğini işaret ediyor.

MRT başka bir kadın donörden alınan sağlıklı genlerin kusurlu olanları ile yer değiştirmesini sağlıyor. Mitokondri bütün canlı hücrelerde enerji sağlıyor ve arızalı olanlar bebeklerde dejenaratif hastalıkların gelişmesine neden olabiliyor.

Screen Shot 2016-06-09 at 09.29.17

Üç ebeveynli bebek böylece anne ve babadan olan Düzgün DNA’ların çoğunu devralıyor. Üçüncü şahıstan çocuk genlerinin sadece yüzde 0.2 gibi bir kısmı alındığı için çocuğun saç ve göz rengi gibi özelliklerine etki etmiyor.

Süper Bebek!

Newcastle ekibi 2010 yılından beri bu yöntem üzerinde çalışıyor ve bu süre zarfında hatalı mitokondri transferi neredeyse sıfıra indirmeyi başarmışlar. Neredeyse diyorum zira 200 başarılı deneyden yüzde 79’unda 2’den az hatalı mitokondri bulundu.

Bozuk mitokondri yüzdesi yüzde 30’dan az olan çocuklarda dejenaratif hastalıklar ortaya çıkmaz.

Bu yöntem bu anlamda mükemmel bir çözüm sunuyor.

Bilindiği gibi İngiltere’nin Birleşik Krallık Parlementosu şubat 2015’te kilise tarafından protesto edilmesine rahmen insan donör yumurtası üzerindeki bu testlere izin vermişti. Milletvekilleri insan embriyolarını değiştiren bu deneyler için 2016 yılında da kongreden bir bütçe çıkarmıştı.

Üç ebeveyn bir bebek!

İngiltere’de bir yıl içinde dünyaya kusurlu mitokondri ile gelen 4000 bebek var ve bu çalışmalar sayesinde daha doğmadan bu hastalıklar tedavi edilebilecek.

 

New Scientist