Sosyal Medya

Windows

Windows 10, PC devlerinin beklediği kurtarıcı olabilecek mi?

Akıllı telefon ve özellikle tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte, PC satışları üst üste dördüncü yılında azalmaya devam ediyor.

PC satışlarını Windows 10 bile kurtaramayacak!

Akıllı telefon ve özellikle tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte, PC satışları üst üste dördüncü yılında azalmaya devam ediyor. Son kullanıcıların tablet ve akıllı telefonlara para akıtıyor olması, PC üreticilerinin en büyük kabusu durumunda.

IDC’nin sağlamış olduğu verilere göre 2015 yılında PC sevkiyatı global olarak yüzde 6,2 oranında azalacak. Üreticilerin beklentilerinin tersine, Windows 10 ile birlikte satışlarda kesinlikle herhangi bir patlama yaşanmayacak. Tüm bunlara ek olarak Windows 7 veya 8 işletim sisteminin lisanslı sürümlerine sahip kullanıcıların Windows 10’a ücretsiz bir şekilde geçiş yapabilecek olması, son kullanıcıların yeni bir PC alma isteğinin önüne geçecek.

IDC’ye göre teknoloji meraklıları tatil sezonu ile birlikte akıllı telefon, tablet ve Apple Watch gibi yeni nesil teknolojik aksesuarlar almaya devam edecekler. Bu nedenle Microsoft ve bilgisayar üreticilerinin yükselişe geçebilmek için Windows 10 ve son model PC’leri akıllı bir stratejiyle pazarlamaları şart.

Araştırma şirketlerine göre PC sevkiyatları 2016 yılında stabil şekilde ilerleyecekken, sonraki yıllarda sınırlı bir büyüme öngörülüyor. Bir başka rapora göre bu yıl tablet satışlarında gerileme olacak fakat cihazların data planları ile pazar kazanacaklar.

Tablet ve ikisi bir arada cihazların sevkiyatı 2015’te dünya genelinde bir önceki yıla oranla yüzde 3,8 oranına düşerek 221.800.000 rakamına ulaşacak. İlk iki çeyrekteki veriler bu düşüşü işaret ediyor. IDC daha önce 2015 yılı için tablet sevkiyatının yüzde 2,1 oranında artarak 234.500.000 seviyesine ulaşacağını bildirmişti.

Yine de tüm tablet modellerinde bu tür bir düşüş yaşanmayacak. Pazarın küçük bir yüzdelik dilimini kapsadığı hücresel bağlantı yeteneği olan tabletlerin 2015 ve ilerki yıllarda kullanıcı çekmesi bekleniyor. Bunun dışında sadece Wi-Fi bağlantı seçeneği sunan tablet modellerinin pazar payında azalma olacak ancak yine de tercih edilecekler.

2015 yılı içerisinde Wi-Fi tabletler yüzde 67 pazar payına sahipken, geçtiğimiz seneye oranla bir düşüşün olduğu görülüyor. Önümüzdeki dört yıl içersinde Windows işletim sistemine sahip tablet cihazların pazar payı artacak olsa da, yine Android ve iOS tabletler yaygın olarak kullanılmaya devam edecek.

IDC’nin diğer bir öngörüsüne göre önümüzdeki yıllarda kullanıcılar daha büyük ekranlı tabletlere yönelecek. Küçük ekranlı cihazların sevkiyatı 2015 yılında yüzde 58 seviyelerine ulaşacak olsa da bu oran 2019 yılında yaklaşık yüzde 50 seviyelerine gerileyecek.