Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Yatmadan Önce Telefona Bakmayın, Uykunuz Kaçabilir


Teknolojinin aşırı derecede kullanılması gündelik yaşama ve insan sağlığına oldukça zarar verebiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Dan Siegel, yatakta mobil telefon ve tablet gibi teknolojik ürünlerin kullanılmasının beyine zarar verdiğini söylüyor.

Birçoğumuz iş ya da okul nedeniyle teknolojik ürünlerin kullanımına ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle hizmet sektöründe çalışan kişiler gün boyunca bilgisayar ekranına bakmak zorunda kalırken, gün içerisinde bilgisayar, telefon, tablet gibi ürünlerle iç içe olmakla kalmayıp, gece yatmadan önce de gelen e-mailleri, bildirimleri incelemek durumunda kalıyor. Fakat akıllı telefonlarda ve tabletlerde bulunan LED ekran gözlerimize düşündüğümüzden çok daha fazla zarar verir. Bunun sonucunda ise uyku problemleriyle karşı karşıya kalırız.

Tabii ki uykusuzluğa neden olan tek faktör LED ekranların mavi ışığı değil, aynı zamanda bu ürünlerin yaymış oldukları elektromanyetik radyasyon da uykusuzluk problemlerinin başlıca sebeplerinden birisi. California Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Dan Siegel, uykusuzluğun gündelik yaşamı oldukça aksattığını ve ‘3 saatlik uykuyla ayakta duruyorum’ deyip işlerine odaklanmaya çalışan kişilere günde en az 6 saat uyumaları gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde:

  • Dikkat dağınıklığının olduğundan daha fazla etki göstermesi,
  • Gün içerisinde unutkanlık olması,
  • Düşünme yetinizin azalması,
  • Metabolizmanızın düzenli olarak çalışmasını sağlayan hücrelerin zarar görmesi,
    gibi sorunlarla karşılaşılacağını belirtiyor.

Dr. Siegel aynı zamanda “Uyumadan önce akıllı telefon vb. cihazlarla uğraşmak uyumayı engeller çünkü ekrandaki objeleri beyin tek tek algılar ve ‘Uyuma! Henüz uyuma vakti değil’ şeklinde sinyal yollar. Kendinize bir saat koyun ve o saatte telefonunuzun ekranını kapatın” şeklinde ekliyor.