Sosyal Medya

Güvenlik/Koruma

11 Yaşındaki Mira Modi Güvenli Şifre Satıyor?

11 Yaşındaki Mira Modi Güvenli Şifre Satıyor?

Giderek artan siber saldırılara ve veri hırsızlığına karşı hackerlar ve bilgisayarlar tarafından tahmin edilmesi zor şifrelere sahip olmak gittikçe önemli bir rol alıyor.

Eğer sizinde güvenli şifre oluşturma konusunda yardıma ihtiyacınız varda 6. sınıf öğrencisi Mira Modi bu konuda size yardımcı olabilir.

Mira Modi Diceware adında uzun fakat kolay ezberleyebileceğiniz ve dahası kanıtlanmış bir yöntem kullanıyor. Sadece 2$ karşılığında posta yoluyla size şifre gönderiyor.
Mira-Modi

Çoğu zaman karmaşık dizelere ve zor karakterlere sahip olan şifreleri hatırlamak oldukça zordur. oysa rastgele bir kelime demetini ezberlemek çok daha kolay ve kırılması oldukça güç olacaktır.

Çünkü bu tür şifreleri tahmin etmek bilgisayarlar için gereken süreyi oldukça uzatmaktadır.

Diceware yöntemi, Arnold Reinhold tarafından 1995 yılında geliştirilen bir şifreleme yöntemidir. Hatırlanması kolay, kırılması zor şifreler oluşturmak için kullanılan bu yöntemde zarlar kullanılır. 5 kere atılan zarların gösterdiği rakamlar 5 haneli bir sayı oluşturur. Bu sayıya Diceware sözlüğünde karşılık gelen kelimeler de şifre olarak kullanılır (“ample banal bias delta gist latex” gibi).

Dragnet Nation kitabının yazarı Julia Angwin‘in kızı olan Mira Modi, annesinin kitap için yaptığı araştırmalar kapsamında ve ücret karşılığında güçlü şifreler oluşturmasını istemesiyle bu yönteme başvurduğunu belirtiyor. Mira ayrıca, kazandığı paranın az olmasından ve bu fikrin eğlenceli olduğu düşüncesinden dolayı bu fikri internet üzerinden pazarlamaya başladığını ifade ediyor.

mira-modi-681x511

Her sipariş geldiğinde fiziksel olarak zarları atan Mira, zarlara karşılık gelen kelimeleri Diceware sözlüğünden bakıyor ve bunları bir kağıda yazıyor. Son olarak içinde şifrenin yer aldığı bu kağıdı posta yoluyla müşterisine gönderiyor.

Mira Modi’nin satış yaptığı internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

This 11-year-old is selling cryptographically secure passwords for $2 each [Ars Technica]