Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

13’üncü IDC Türkiye CIO Zirvesi ve Ödül Töreni Gerçekleşti!

Türkiye’de bilişim sektöründeki en büyük ve en kapsamlı buluşmaları gerçekleştiren International Data Corporation (IDC) Türkiye, NG Enjoy Sapanca’da ‘13. IDC Türkiye CIO Zirvesi’ni gerçekleştirdi.

13’üncü IDC Türkiye CIO Zirvesi ve Ödül Töreni

Bilişim sektör liderlerini bir araya getirdi

Türkiye’de bilişim sektöründeki en büyük ve en kapsamlı buluşmaları gerçekleştiren International Data Corporation (IDC) Türkiye, NG Enjoy Sapanca’da ‘13. IDC Türkiye CIO Zirvesi’ni gerçekleştirdi. IDC’nin 50’den fazla iş ortağının yanı sıra Türkiye’nin önde gelen kamu ve özel sektöre bağlı 200’ü aşkın BT liderinin bir araya geldiği zirvede katılımcılar, günümüz dijital inovasyon çağına ait deneyim ve gelecek öngörülerini paylaştı.

Merkezi ABD’de bulunan market araştırmaları şirketi International Data Corporation (IDC) Türkiye, 13-14 Mayıs 2022’de düzenlediği “13. IDC Türkiye CIO Zirvesi” çerçevesinde, ülkemizin önde gelen kamu ve özel sektöre bağlı kurumların BT yöneticilerini bir araya getirdi. ‘Dijital Öncelikli Dünyaya Yolculuğunuzu Hızlandırın’ temasıyla NG Enjoy Sapanca’da gerçekleştirilen zirvede liderler; artan inovasyon hızı, gelişen teknolojiler ve kuruluşların dijital dönüşmelerine öncülük edecek stratejilerini aktardı.

IDC’nin 50’den fazla iş ortağının katılımıyla gerçekleştirilen zirvenin açılışını IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları yaptı. IDC ana sunumunu ilk gün IDC EMEA Kıdemli Başkanı ve CEMA Genel Müdürü Steven Frantzen, kapanış sunumunu ise IDC Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’dan sorumlu Grup Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Jyoti Lalchandani yaptı. BSH Ev Aletleri Global CIO’su Berke Menekli Global’de CIO olmak sunumuyla deneyimlerini paylaştı. Sektörün en deneyimli yöneticilerinin başarı hikayelerine de yer verilen etkinlikte, soru-cevap bölümlerini içeren paneller yapıldı.

IDC Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’dan sorumlu Grup Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Jyoti Lalchandani,

“IDC Türkiye 13. CIO Zirvesi’nde zirve iş ortaklarımızı ağırlamaktan heyecan duyduk. Yeni müşteri deneyimlerine, dijital ekosistem iş modellerine, dijital tedarik zincirlerine ve ‘İşin Geleceği’ modellerine yapılan önemli yatırımlar sayesinde ‘Geleceğin Kurumu’ olma yolculuğu hızlandı. Tüm bunların esnek, bulut özellikli dijital altyapı ve uygulamalar, hızlı uygulama geliştirme, dijital platformlar, veriye dayalı ve yapay zeka destekli sistemler, güçlü bir güvenlik duruşu, tümleşik güvenlik ile desteklenmesi gerekiyor. İş ortaklarımızla birlikte amacımız, BT liderlerinin yeni dijital ekonomide gelişmek için gereken yetenekleri, performans ölçütlerini ve organizasyon yapılarını geliştirmelerine yardımcı olmaktır” şeklinde konuştu. 

Dijital dönüşüm projeleri 35 ila 45 hafta erteleniyor

Bilgi teknolojileri sektöründe yetişmiş insan kaynağı bulma, elde tutma konusunda BT yöneticileri ve insan kaynaklarının daha yakın çalışmak zorunda olduğunu dile getiren IDC Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları,

“Dünyadaki bilişim sektörü çalışan ihtiyacı 2021’de 57 milyon iken 2022’de 59,6, 2023’te 62,27, 2024’te 65, 2025’te 68 milyon olacak. Yani 2021 ile 2025 yılları arasında 11 milyon ilave insan kaynağı yetiştirmek gerekli. Özellikle de yazılımdaki 16,5 milyon insan kaynağı ihtiyacının 21,7 milyona çıkması ile 5,2 milyon ilave yazılımcı yetiştirmek gerekiyor. IDC Türkiye CISO, CIO ve iş ortakları danışma kurulları ve BT ekosistemi ile gerçekleştirdiğimiz toplantıların en önemli konusu; mevcut insan kaynağını korumak, yurt dışına giden insan kaynağının yerine yenilerini yetiştirmek, mevcut personelin bilgi seviyesini güncel tutmak ve çekirdek kadronun her hâlükârda nasıl korunacağıydı. Dijitalleşme ve yeni teknolojilerle tüm dünyada yetkin çalışan sayısında sorun vardı ancak hiç bu kadar günlük iş hayatını etkiler boyuta gelmemişti. Sektör, son birkaç yıldır insan kaynağını gelişmiş ülkelere kaptırıyordu. Ancak pandemi ve artan enflasyonla kayıplardaki artış tüm kurumları zorlamaya başladı. Dijital teknolojileri bilen ve kullanabilen yetenekleri bulma konusu küresel bir yarış haline geldi. Pek çok kurum çalışan sıkıntısı nedeniyle dijital dönüşüm projelerini 35 ila 45 hafta ertelemek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Gençler yurt dışı değişim programları ve yurt dışında staj hayali kuruyor

Yurt dışına döviz ile ürün ya da hizmet satarak gelirlerini artırmak, risklerini azaltmak isteyen kurumların teknolojiye yatırımlarını artırdığını da kaydeden Çizmecioğulları,

“Teknoloji yöneticileri, yönetim kurullarında çok daha etkin rollere geldi. Ancak yöneticilerin teknoloji projelerini gerçekleştirmek ve ayakta tutmak için yetkin insan kaynağına ihtiyacı var. Üniversitelerde yeni programların açılması aylar alıyor ve üniversiteler sektörün beklentilerinden çok uzak hareket ediyor. Şirketler, üniversite ve liselerle iş birliği, staj ya da eğitim programlarını kendisi organize etmeye çalışıyor. Kurumlar yüksek puanlı öğrenci alan seçkin üniversitelerden başvuru dahi alamıyor. Alaylı, açık öğretim mezunları ile işlerini yürütmek zorunda kalıyor. Yerel staj programları da çalışmıyor, çünkü gençler Erasmus gibi yurt dışı değişim programları ve yurt dışında staj hayali kuruyor. Bazı pozisyonlar için 1,5 ila 2 yıl yetkin personel bulunamıyor. Üniversiteler, meslek liseleri ve kurumların iş birliği içinde yeni insan kaynağı yetiştirmek, işsiz gençleri sektöre kazandırmak için kaynakların birleştirilmesi ve sektördeki deneyimli insanların eğitim için gönüllü eğitmen olması en ideal çözüm olarak gözüküyor. Çalışan refahını teşvik etmek ve destekleyici bir çalışma ortamı yaratmak için, teknolojideki cinsiyet farkını aşmak en önemli gündem olmalı” dedi.

“Şirketlerin %79’u pandemi sebebiyle dijital öncelikli bir strateji benimsedi”

İki yılı aşkın süredir etkileri devam eden pandeminin şirketlere olan etkisine vurgu yapan IDC Türkiye Kıdemli Araştırma Müdürü Eren Eser,

“Yapmış olduğumuz global araştırmalar gösteriyor ki küresel ölçekte şirketlerin %79’u pandemi sebebiyle dijital öncelikli bir strateji benimsedi. Bununla beraber şirketlerin %50’si bu stratejilerini hayata geçirmek için hala yolun başında. Dijital öncelikli dünyada başarılı olan şirketleri incelediğimizde yazılımın, inovasyon yaratmakta fark yaratan bir faktör olarak ayrıştığını görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

IDC’nin çalışmaları rehber niteliğinde

Zirve hakkında görüşlerini paylaşan KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca;

 “Dünyanın en önemli araştırma şirketlerinden biri olan IDC’nin ülkemizde hayata geçirdiği çalışmalar, dijitalleşmeyi iş yapış kültürünün merkezine koyan ve ilerleme yönünü buna göre tayin eden tüm kurumlar için adeta rehber niteliğinde. Bilişim teknolojilerinin ülkemizde ve tüm dünyada önem kazanması için gerçekleştirdiği çalışmaları gelenekselleşen IDC’nin CIO Summit etkinliğine yeniden destek vermekten ve yer almaktan mutluluk duyduk. Pandemiyi fırsata çeviren CIO’lar; çevik iş yapış şekillerini benimseyerek yapay zeka, ileri analitik, bulut tabanlı çözümler, RPA gibi yenilikçi teknolojileri kurumların sadece teknoloji değil tüm süreçlerinde etkin birer araç haline getirdi. Biz de Bilişim Sistemleri Entegratörü Pazar Lideri olarak yenilikçi çözüm ve ürünlerimiz; alanında uzman çalışma arkadaşlarımız ile sektörlerinin lider CIO’larına ve kurumlarına destek vermeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.   

Pandemi ufuk açıcı oldu

Zirvede konuşma yapan Kyndryl Türkiye Genel Müdürü Mustafa Gökçe, 

“Pandemi, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler ve hükümetler için teknolojinin önemi konusunda yeni farkındalık uyandıran bir ufuk açıcı oldu. Doğru dijital dönüşüm stratejisine sahip olmak ve yeniliği günlük yaşama dahil etmek her zamankinden daha önemli hale geldi. Kyndryl, 90.000 uzmandan oluşan küresel yeteneğimiz aracılığıyla Türkiye’deki ve dünyadaki müşterilere birinci sınıf hizmetler ve teklifler sunmaya ve devam eden dönüşüm yolculuklarını hızlandırmalarına yardımcı olmaya devam ediyor” dedi.

“Dünyanın hem hibrit hem de çok bulutlu bir dünya olduğunu biliyoruz”

Oracle Türkiye Ülke Bulut Direktörü Burçak Çakıroğlu, şöyle konuştu:

“Pandemi, hiçbir işletmenin beklemediği büyük değişiklikleri hayatımıza getirdi ve bazı şirketler için dönüşümün motorunu ateşlerken, bazıları için dönüşüm planlarını yeniden değerlendirmelerine neden oldu. Kuruluşlar pandemi ile beraber yollarını büyüme yönünde çizerken sadece altyapı değil, İK’dan tedarik zincirine, müşteri deneyimine ve BT güvenliğine kadar tüm uygulamaları önceliklendirdi. Bulutun, birçok düzeyde oyunun kurallarını değiştirdiğini ve şirketlerin bu kriz sırasında özellikle ölçeklenebilirlik ve güvenilirlikten üstün fayda sağladığını deneyimledik. Finans, insan kaynakları, tedarik zinciri, satış, pazarlama ve diğer temel işlevler için bulut uygulamalarına sahip şirketler, daha eski uygulamalara ve sınırlı altyapıya sahip olanlara göre daha az kesinti yaşadı ve daha yüksek verimlilik elde etti. Artık dünyanın hem hibrit hem de çok bulutlu bir dünya olduğunu biliyoruz. Oracle olarak, müşterilerimizin iş yükü için doğru bulutu konumlandırmalarına ve iş yüklerini bulut ortamları arasında kolayca çalıştırmalarına yardımcı olmaya kararlıyız.” 

“Dijitalleşme faaliyetleri hemen her sektör için büyük bir dönüşüme işaret ediyor”

Bulutistan Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gençtürk; 

“Günümüzde hızla artış gösteren dijitalleşme faaliyetleri hemen her sektör için büyük bir dönüşüme işaret ediyor. Bu dönüşümün öncülerinden olan bulut bilişim teknolojileri, Avrupa Komisyonu tarafından verimli, sürdürülebilir hizmetler sunmak için büyük bir öneme sahip stratejik dijital teknolojilerden biri olarak tanımlanıyor. Bulut tabanlı servisler bu noktada işletmelere uygun maliyetli, verimli, sürdürülebilir, güvenlikli hizmetler sunuyor. Günümüzde hem global şirketlerde hem de Türkiye’de pek çok öncü firma CIO/CTO ve CDO, Cloud First- Önce Bulut yaklaşımlarını artık öncelikli bir strateji olarak uyguluyor. Şirketlerin veri egemenliği, uyum ve verinin gizliliği, bulut hizmet sağlayıcının sunduğu yenilikçi servisler, servis seviyesi taahhütleri ve maliyet bakış açısı gibi noktalarla birlikte agnostic bir yapıda Multi Cloud Management-Çoklu Bulut Yönetimi ile birden fazla bulut hizmet sağlayıcı ile çalışmayı kaçınılmaz hale geliyor. Bu noktada Türkiye’nin ilk ve lider yerel bulut sağlayıcı firması Bulutistan olarak Türkiye’de %50’lik pazar payına sahibiz ve uzman kadromuzla 60’dan fazla ülkeden müşterilerimizin ihtiyaç duydukları bulut servislerini yenilikçi bir yaklaşım sergileyerek rekabetçi fiyatlarla sunuyoruz” açıklamalarında bulundu

“Türkiye’nin ulaşabileceği çok değerli bir potansiyel var”

Sürdürülebilir bir geleceğin; geliştirilmesi, keşfedilmesi beklenen dijitalleşme ve yeni nesil teknolojilerle mümkün olduğunu dile getiren SabancıDx, CDO, Tevfik Kor,

Farklı etkenler sebebiyle gidilmesi gereken yolun uzunluğu ve zorluğu artsa da günün sonunda Türkiye’nin ulaşabileceği çok değerli bir potansiyel var. IDC Türkiye CIO Zirvesi gibi özel etkinliklerde, sektörün önde gelen firmalarının bir araya gelerek birbirine temas etmesi ülkemizin geleceği için çok değerli. İş birliğimizi henüz duyurduğumuz Bulutistan ile birlikte bu yıl zirveye katılmaktan ve deneyimlerimizi müşterilerimiz ile paylaşmaktan mutluluk duyduk. SabancıDx olarak, sahip olduğumuz uzman kadromuz, Teknoloji Hizmetleri ve Bulut, İleri Veri Analitiği, Siber Güvenlik, Endüstriyel IoT, Robotik İş gücü, Yapay Zekâ gibi yeni nesil teknoloji alanındaki yetkinliklerimiz ve güçlü iş birlikleriyle alınacak verimli aksiyonların destekçisi olmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuşarak görüşlerini aktardı.

Eczacıbaşı Topluluğu CIO’su Gürkan Papila Yılın CIO’su Ödülü’nü aldı

Konferansa 14 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen IDC CIO ödül töreni damgasını vurdu. 150 kişilik juri tarafından değerlendirilen, 66 kurumdan toplam 210 projenin yarıştığı IDC CIO Ödülleri’nde Yılın CIO’su Ödülünü Eczacıbaşı Topluluğu CIO’su Gürkan Papila aldı.

13. IDC Türkiye CIO Zirvesi iş ortakları:

Zirve İş Ortakları: KoçSistem, Google Cloud, IBM, Icron, Kyndryl, Oracle, SabancıDx, SAP, Turkcell Dijital İş Servisleri, Vodafone Business, Bulutistan.

Platin İş Ortağı: Check Point, Cisco, Data Market, Eclit, Etiya, Fortinet, Felece, HPE, Huawei, NTT Data, Salesforce, Scadafence, OTD Bilişim, SafeBreach, Softwareon.

Altın İş Ortakları: Cloudera, Cloudstrike, Equinix, Glasshouse, MBcom Symantec.

Gümüş İş Ortakları: Aksis,Barikat,bi Technology,Commvault,Cyberwise,Mandiant, Rahi, Redington, Veeam, 32bit.

Bronze İş Ortakları: Adeo, Akamai, Attivo Networks, Barracuda, B! nalyze, ComPro, DDTech, DETech, Extreme, Innova, NSC, Secure Future, Security Scorecard, Sekom, Soti, Technopc, UiPath, Veripark