Sosyal Medya

Donanım

2023 Dünya Fotoğrafçılık Günü: Seyahat Fotoğrafçıları İçin İpuçları 

Dünya Fotoğrafçılık Günü yaklaşırken (19 Ağustos), seyahat fotoğrafçılarının vazgeçemeyeceği, olmazsa olmazlardan oluşan beş maddelik bir listeyi sizler için derledik. 

2023 Dünya Fotoğrafçılık Günü: Seyahat Fotoğrafçıları İçin İpuçları

 

Seyahatiniz sırasında o eşsiz mükemmel kareyi yakalamak için pek çok seçeneği yanınızda taşımak isteseniz de, gelin biraz daha gerçekçi olalım: Eşsiz anları fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştirmek için etrafta ağır sırt çantalarıyla dolaşmak istemezsiniz. Bu nedenle de yanınızda taşıyacağınız seyahat çantasını hazırlarken ağırlık ve boyut önemli bir rolü oynuyor.

Bir seyahat fotoğrafçısının çantasına artık çok daha fazla sayıda ekipman giriyor. Dünya Fotoğrafçılık Günü yaklaşırken (19 Ağustos), seyahat fotoğrafçılarının vazgeçemeyeceği, olmazsa olmazlardan oluşan beş maddelik bir listeyi sizler için derledik.

 

Lensler:

DSLR veya aynasız far etmez; değiştirilebilir lenslere zaten sahip olduğunuzu varsayarak, fotoğraf makinelerine odaklanmayacağız. Her iyi fotoğrafçının bildiği gibi; fotoğraf makinesinin gövdesi, çarpıcı fotoğrafçılık için temel oluştururken aslında tüm deneyim lense bağlıdır. Elbette farklı lens türleri için seçenekler o kadar çok ki, en profesyonel seyahat fotoğrafçısının bile kafası kolayca karışabiliyor. Gönlünüzden geçen pek çok farklı lensi yanınızda taşımak olsa da, çekeceğiniz sahnelerin çoğunun üstesinden gelebilecek yaklaşık iki tane lens taşımak en ideali. Her duruma uyan tek bir seçenek yaklaşımına inanmıyoruz ama hareket halindeyken hızlı tepki veren bir adet ana lens taşımak iyi bir politika olacaktır. Yanınızda taşıyacağınız bu tek lensi seçerken, geniş diyafram açıklığına sahip olanı tercih edin. Geniş diyafram açıklığı daha fazla ışığın içeri girmesine imkan tanıyarak lensi çeşitli fotoğrafçılık durumları için uygun hale getirir.

Fotoğraf makinesinde depolama:

Kamera içi depolama veya SD kart, fotoğraf makinesinin kendisi veya kullandığınız lens kadar önemlidir. Doğru depolama kapasitesini seçmek zorlayıcı olabilir. Fotoğrafçılar için özel olarak üretilmiş yüksek kapasiteli bir SD kart isteyebilirsiniz. Örneğin, SanDisk Extreme PRO® SDXC™ UHS-I. 1TB’a1 kadar seçeneklerle gelen SanDisk Extreme PRO® SDXC™ UHS-I kart, zorlu koşullar için üretilip test edildiği gibi sıcaklık, su, şok ve röntgen ışınlarına da dayanıklı. SanDisk® QuickFlow™ teknolojisi2 sayesinde bu kart 200 MB/sn3’ye kadar yüksek aktarım hızları ile zamandan kazandıran medya yüklemeleri için performansı en iyi hale getiriyor. Maksimum hızlara ulaşmak için bu denkleme, SanDisk Professional PRO-READER SD ve microSDTM modellerini de ekleyebilirsiniz. Fotoğraf makineniz UHS-II uyumluysa, SanDisk Extreme PRO SDXC UHS-II kartı tercih edebilirsiniz. Bu model, 300MB/s3’e varan son derece yüksek aktarım hızları sunabiliyor ve sinema kalitesinde kesintisiz 8K, 4K ve Full HD video4 kaydı gerçekleştirebiliyor.


 Ekstra batarya:

Herhangi bir fotoğrafçının olası durumlara karşı yedek olarak yanında ekstra batarya olmadan seyahat etmesi düşünülemez. Uzak bir yerdeyseniz veya imkanların kısıtlı olduğu bir outdoor lokasyonda kalıyorsanız, bataryayı şarj etme sorununun üstesinden gelebilmek için yanınızda yedek pil taşımak her zaman daha iyi bir fikir. Hava yoluyla seyahat ediyorsanız, belirli ülkeler veya havayolları tarafından yapılan kısıtlamalar karşısında da tetikte olmalısınız. Havacılıkta yaygın olan kural şöyle: Lityum iyon pillerle seyahat ederken korumalı bir çantanın içinde olmak kaydıyla, teker teker 100Wh’den daha az kapasitede pil taşıyabilirsiniz. Lityum iyon pillerin 95Wh, 130Wh, 160Wh ve 190Wh çeşitleri olduğu düşünüldüğünde, dış hat uçuşlarında 95Wh pil taşımak daha güvenli olacaktır.

 

Hızlı, Taşınabilir Depolama:

Seyahat fotoğrafçılarının ayrıca harici depolama da taşıması elzem. Taşınabilir bir depolama seçeneği üzerine karar verirken akılda tutulması gereken önemli nokta, cihazın, hafif, hızlı ve sağlam olması. Örneğin, 2000 MB/s3’ye varan son derece hızlı okuma/yazma değerleri sunan ve 4 TB1’a kadar kapasite seçenekleriyle gelen SanDisk Extreme PRO Portable SSD V2, iyi bir altenatif olacaktır. Üç metreye kadar düşmeye karşı dayanıklı ve IP65 su ve toz direncine5 sahip olduğu için SanDisk Extreme PRO Portable SSD’yi her yere yanınızda taşıyabilirsiniz. Öte yandan, kemer veya sırt çantasına kolayca takılabilmesi için kullanışlı bir karabina halkasına da sahip. Yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz bu hafif sürücü saysinde, iyi ya da kötü herhangi bir kareyi silip silmeme konusunda kararsızlık yaşamanıza gerek kalmayacak; sonuçta onların hepsi birer hatıra.

Hafif bir tripod:

Seyahat için güçlü, kompakt ancak hafif bir tripoda sahip olalısınız. Tripod, kompakt bir seyahat çantasına kolayca sığabilecek boyutlarda olmalı. Dolayısıyla da seyahat tripodları için gereklilik, geleneksel olanlardan biraz farklı. Çekimi verimli hale getirmesi şart. Ama en önemlisi de size ağırlık vermek yerine tüm deneyimi daha da keyifli hale getirmesi. Alüminyumdan daha kaliteli bir malzeme olan ve daha güçlü ve daha hafif bir gövde sunan karbon fiberi tercih edebilirsiniz. Olumsuz tarafı ise maliyetli olması olabilir. Ayrıca hem fotoğraf hem de videografi için uygun bir tripod seçmek yapılacak en akıllıca hareket olacaktır. Tripod seçerken gerekli özelliklerin neler olduğunu ve bu özelliklerden hangisinden ödün vermeye hazır olduğunuzu bilmek önemli. Satın alma kararını da bunları göz önünde bulundurarak vermelisiniz.

 

“Keşke belli bir lens ya da farklı bir tripod getirseydim” dediğimiz zamanlar mutlaka oluyor. Çekeceğimiz fotoğrafların türüne bağlı olarak en uygun ekipmanı taşıma konusunda, tecrübemiz arttıkça, daha iyi hale geldiğimiz de bir gerçek. Ancak, en önemli şey, zanaatımızda gittikçe daha iyi hale geldikçe, bu yolculuğun her dakikasından zevk almak…