Sosyal Medya

Otomobil

2024’te Otomotiv Sektörü Çetin Rekabete Sahne Olacak

Geçtiğimiz yıl sıfır kilometre araç pazarı için rekorların kırıldığı bir dönem olarak tarihteki yerini alırken, ikinci el araç pazarıysa yaklaşık 7 milyon seviyesinde kalarak yılı kayıplarla kapattı. Mükerrer ve kayıt dışı satışların yoğun olduğu ve sadece otomotiv-ticari araç satışlarının reeplde 4,5 milyon seviyesinde olduğu belirtildi.


2024’te Otomotiv Sektörü Çetin Rekabete Sahne Olacak

Geçtiğimiz yıl sıfır kilometre araç pazarı için rekorların kırıldığı bir dönem olarak tarihteki yerini alırken, ikinci el araç pazarıysa yaklaşık 7 milyon seviyesinde kalarak yılı kayıplarla kapattı. Mükerrer ve kayıt dışı satışların yoğun olduğu ve sadece otomotiv-ticari araç satışlarının reelde 4,5 milyon seviyesinde olduğu belirtildi. 2023 yılında ikinci el pazarında tespit edilen önemli hususlara dikkat çeken Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Bir araç ortalama 6 kez el değiştirerek gerçek kullanıcıya ulaştı. Basit bir örnekle ihale şirketi aracı satın aldı, satış sırasında kurumsal şirkete sattı, kurumsal şirketten galeri aldı, galeri aracıya sattı,aracı farklı bir aracıya sattı, kâr amacıyla bireysel kişi satın aldı, en son nihai tüketiciye sattı. Sektörde kayıt dışı inanılmaz bir aracı mevcuttu ve üstüne kar marjları koyularak olması gerekenin çok daha üstünde fiyatlarla gerçek kullanıcı aracı almış oldu. Kayıt dışı satışlar için ciddi yaptırımlar artık haksız rekabete karşı şarttır. Ülkemizin tek yerli kurumsal oyuncusu olarak yüksek teşvike ve vergi avantajına sahip yabancı sermayeli şirketlerle ve kayıt dışı aracılarla rekabet etmek durumundayız. Şu anda ortalama 200 bin adet 2023’ten kalan sıfır araç var, bu yüzden hem ikinci el hem de sıfır kilometre pazarı için çetin bir rekabet söz konusu olacak. Sıfırda maksimum 800 bin, ikinci elde 6 milyonluk pazar öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni yılda Türkiye otomotiv sektörünün izleyeceği rota merakla beklenirken, ikinci elin tek yerli şirketi Otomerkezi.net önemli satır başlarını paylaştı. Şirket, otomotiv pazarındaki kayıt dışı oranı ve yabancı şirketlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Vergi avantajına sahip yabancı sermayeli rakiplerle ve kayıt dışı komisyoncularla rekabet ediyoruz”

10 yıl önce kurulan Otomerkezi.net’in hali hazırda tek yüzde yüz yerli sermayeli kurumsal ikinci el araç markası olduğuna değinen Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş,

“Geçtiğimiz yıla dikkatli baktığımızda 7 milyon araç satılmış, büyük bir kısmı ise mükerrer ve kayıt dışı. Otomobil+HTA olarak baktığımızda 4,5 milyon seviyesinde. Bir araç gerçek kullanıcıya ulaşana kadar 6 kez el değiştirmiş. Yılda 60 araç satan ve sadece 1 milyon TL cezai yaptırım aldığıiçin alım satıma devam edeceğini söyleyen, yetki belgesi olmayankomisyoncuları haberlerde görüyoruz. Öte yandan sektördeki tüm rakiplerimiz yabancı sermayeli ve iç pazarımızabüyük teşviklerle, vergi avantajlarıylagiriş yaptılar. Bu haksız rekabet ortamında teşviklerin daha adil olması gerektiği ve kayıt dışı aracılar için çok daha ciddi yaptırımlarda bulunulmasıçağrısında bulunuyoruz. Böyle bir ortamda kurumsallaşmaya ve sektörü yüksek standartlara kavuşturmaya teşvik olduğunu söylemek çok zor. dedi.

Sıfır km pazarı 200 bin adet geriden başladı

Yeni yıla dair beklentilerini paylaşan Karakaş, mevcutta 200 bin sıfır kilometre aracın galerilerde ve bireylerde stok olarak kaldığını belirtti:

Sıfır kilometre 200 bin adet geriden başlıyor. 37 yeni sıfır otomobil pazara girecek, dolayısıyla sıfır kilometrede rekabet çetin olacak. Aynı doğrultuda ikinci el de zorlu rekabet ortamına girecek diye düşünüyoruz. Şu an satışta yaklaşık 800 bin adet araç var, bu sayı 450 bine inmeden ikinci elin hareketlenmesi söz konusu olmayacaktır. Bu faktörlerden ötürü sıfırda maksimum 800 bin, ikinci elde 7 milyonluk pazar beklentimiz bulunuyoruz.”