Sosyal Medya

Mobil Uygulamalar

21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü

İnsani gelişimin her alanında yaratıcılık ve inovasyonun rolünün farkındalığını artırmak için Birleşmiş Milletler tarafından 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü olarak kutlanıyor.

21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü

Dünyanın iyiliği için geliştirdiğimiz fikirleri ürüne dönüştürüyoruz

İnsani gelişimin her alanında yaratıcılık ve inovasyonun rolünün farkındalığını artırmak için Birleşmiş Milletler tarafından 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü olarak kutlanıyor. Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO’su Arda Eren, bugüne özel açıklamalarda bulunarak, “Tüm inovasyonlarımızda teknolojiyi işimizin kalbine koyarak sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli yaratıyoruz.” dedi.

Fazla Gıda yolculuğunun “Bu yolculukta gerekli olan teknolojik danışmanlığı sağlar, ekip kurma konusunda sana destek veririm.” cümlesi ile başladığını belirten Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO’su Arda Eren,

Özellikle ilk yıllarımızda gerçekleştirdiğimiz yoğun literatür ve sektör taramaları, hem Türkiye hem de Dünya’nın dört bir yanında yaptığımız saha ziyaretleri ve iyi örnek araştırmaları sonucunda gıda atığı sorunun boyutlarını ve etki alanlarını daha derinden kavradık. Küresel gıda atığı problemi ile geliştirdiği bütüncül ve teknoloji tabanlı çözümler ile mücadele eden sosyal etki odaklı bir girişim olarak aklımızda her zaman, Dünya için neyi daha iyi yapabileceğimiz sorusu ile hareket ediyoruz.”

Döngüsel ekonomiye kazandırabileceğimiz farklı çözüm önerileri geliştirdik

Yola çıkarken öncelikli olarak B2B alanda ihtiyaç sahiplerine bağış çözümü için Atık Yönetim Platformu’nu geliştirirken bir yandan da ürün portföyümüze ekleyebileceğimiz diğer çözüm önerileri üzerine araştırmalara devam ettik. Bağış operasyonlarını optimize etmek için çalışırken bir yandan da platforma insan tüketimi için uygun durumda olmayan gıdaların da geri kazanılabilmesi için hayvan yemi ve biyogaz üretimi modüllerini de ekledik. Böylece kurumların elindeki fazla ürünler ne durumda olursa olsun döngüsel ekonomiye kazandırabileceğimiz farklı çözüm önerileri geliştirmiş olduk.

Pandemiyi inovasyon yılı gibi görerek sürekli ürettik

Yaptığımız her çalışmada süreçlerin takip edilebilir ve arşivleniyor olması bizler için oldukça değerliydi; tutulan veri setleri ışığında daha etkin şekilde ürün ve yazılım geliştirmeyi sürdürdük. Bu anlamda pandemi dönemi nasıl büyük çoğunluk için evlere kapanma zamanı olduysa bizler de aslında sınıflarımıza çekildik ve bu dönemi bir inovasyon yılı gibi görerek yeni çözüm önerileri geliştirmeye adadık. Bu bakış açısı ile 2020 yılında Akıllı Tartı Sistemi, FAZLA uygulaması ve Fazla Gıda Market olmak üzere 3 ürünümüzün geliştirmelerini tamamladık ve 2021 yılında bu ürünleri kullanıcıları ile buluşturarak ilk testleri tamamladık, ürün-market uyumunu kontrol ettik ve gerekli gördüğümüz geliştirmeler ile güçlendirdik.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO'su Arda Eren, 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü

Akıllı tartı, atık azaltmada aksiyon almanın önünü açtı

Sürdürülebilir sistemlerde işlerin nesneler tarafından gerçekleştirilmesinin getireceği potansiyelin bilinci ile bir Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak geliştirdiğimiz Akıllı Tartı Sistemi, özellikle HoReCa (otel, restoran, yemekhane) mutfaklarında her gün oluşan gıda atığını otomatik olarak ölçebilmeyi ve kaydedebilmeyi sağlıyor. Gıdanın hangi aşamada atığa dönüştüğünü, türünü ve miktarını kaydeden sistem; sunduğu iç görüler ile atık azaltıcı aksiyon almanın önünü açıyor.

İlk kez tüketicileri de gıda kurtarma hareketine davet ettik

B2B pazarda ikincil bir pazar yeri olarak geliştirdiğimiz Fazla Gıda Market ise markaların çeşitli sebepler ile standart satış kanallarından satışını gerçekleştiremediği stoklarını indirimli şekilde başka markalar ile buluşturarak israfın önüne geçiyor. İlk kez tüketicileri de gıda kurtarma hareketine davet ettiğimiz FAZLA uygulamamız ise restoran, kafe, pastane, market gibi gıda işletmelerinde gün içerisinde satılamama riski olan taze yiyecek ve içecekleri mobil uygulama üzerinden %50 indirimli olarak tüketicilerle buluşturuyor; böylece işletme ve tüketiciler el ele israfa dur demiş oluyor.

30 bin ton gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon emisyonunu engelledik

Tüm inovasyonlarımızda teknolojiyi işimizin kalbine koyarak sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli yaratıyoruz. Sunduğumuz teknolojik altyapı ve dijital ürünler, çözümlerimizin daha fazla kuruma ve bireye ulaşabilmesini sağlıyor. Teknoloji tabanlı çözümlerimiz sayesinde bugüne kadar 30 bin ton gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon emisyonunu engellemiş olduk.

Yaptığımız her Ar-Ge çalışmasında ve geliştirdiğimiz her üründe çevresel, sosyal ve finansal faydayı bir arada sağlamaya odaklanıyor; bir kazan-kazan modeli ile hareket ediyoruz. Bu anlamda 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü vesilesiyle, mevcut iş ortaklarımıza, destekçilerimize ve Dünyanın iyiliği için geliştirdiğimiz fikirleri ürüne dönüştüren teknoloji ekibime teşekkür ederim.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.