Sosyal Medya

Kripto Para

3,6 milyar dolarlık Thodex benzeri bir vurgun Güney Afrika’dan geldi

3,6 milyar dolarlık Thodex benzeri bir vaka da Güney Afrika'dan geldi. Yaşandığı iddia edilen bir hack olayında sonra kripto borsa kurucu kardeşleri ortadan kayboldu.

Güney Afrika Bitcoin borsasının kurucuları 3,6 milyar dolarlık ‘hack’ sonrasında ortadan kayboldu

Ülkemizdeki Thodex vurgunu benzeri Güney Afrika’da yaşandı. Yatırımcılar Cajee kardeşleri bulamıyor. Güney Afrika’daki kripto para yatırımcıları, ülkenin en büyük kripto para borsalarından biriyle bağlantılı iki kardeşin ortadan kaybolmasının ardından Bitcoin’de yaklaşık 3,6 milyar dolar kaybetmiş olabilir.

Bloomberg’e göre, Cape Town’daki bir hukuk firması, Africrypt’in kurucuları Ameer ve Raees Cajee’yi bulamadığını söylüyor. Nisan ayında borsa, yatırımcılarına bir hack olayının kurbanı olduğunu söyledi ve kayıp paralarını geri alma sürecini “yavaşlatacağı” için olayı yetkililere bildirmemelerini istedi.

Bizdeki Thodex benzeri Cajee kardeşler muhtemelen bu süreyi ortadan kaybolmak için kullandı.

“Afrika kıtasının en büyük kripto-para platformu Güney Afrika merkezli Africrypt, geçtiğimiz nisan ayında faaliyetlerini durdurmuş, Africrypt’in sahibi olan iki kardeş 17 yaşındaki Ameer Cajee ve 20 yaşındaki Raees Cajee ise “hack” kurbanı olduklarını iddia etmişti.”

Ortadan Kayboldular!

“Açıklamanın ardından birçok yatırımcılar dava açmaktan vazgeçerken, iki kardeşin 3,6 milyar dolar değerinde Bitcoin ile ortadan kaybolduğu ortaya çıktı. Africrypt işlemlerini inceleyen uzmanlar, kullanıcıların hesaplarındaki Bitcoinlerin dijital cüzdanlarından ve hesaplarından yasadışı şekilde transfer edildiği ortaya çıktığını ve ciddi varlık parçalanması nedeniyle Bitcoinlerin izlenemez hale getirildiği tespit edildi.”

Borsaya dahil olanlar başka bir değişle para yatırmış kripto para yatırıcılarının bazıları, olayı araştırmak için iki kardeşi bulamadığını söyleyen hukuk firması Hanekom Avukatlarını tuttu. Birinin Africrypt’in birikmiş fonlarını yerel hesaplardan ve madeni paraların orijinal olarak depolandığı müşteri cüzdanlarından çektiğinin ortaya çıkması da olayın fitilini ateşlemiş gibi görünüyor.

Hukuk firması Bloomberg’e “Africrypt çalışanları, iddia edilen saldırıdan yedi gün önce arka uç platformlara erişimi kaybetti” dedi.

Ancak bu paraların kurtarılmasını daha karmaşık bir sorun haline getiren şey ise malum, diğer ülkelerde olduğu gibi Güney Afrika’da, Güney Afrika’nın Finans Sektörü Davranış Otoritesinin, kripto para birimi ülkede yasal olarak finansal bir ürün olarak görülmediği için olayla ilgili resmi bir soruşturma başlatamaması geliyor.

Eğer kimse bu parayı geri alamazsa, Kanada’nın QuadrigaCX borsasının kurucusunun Hindistan’da seyahat ederken öldüğünde kaybolan yaklaşık 200 milyon dolarlık CAD’i kolayca gölgede bırakarak tarihin en büyük kripto para birimi kaybı olacak.