Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

6 Basit Adımla Daha Az Data Ücreti Ödeyebilirsiniz!

Eğer sınırsız mobil data kullanımı istemiyorsanız ve istemediğiniz indirmeler ve yüklemeler size pahalıya patlıyorsa işte size veri tüketiminizi nasıl azaltabileceğinize dair 6 ipucu.

Eğer sınırsız mobil data kullanımı istemiyorsanız ve istemediğiniz indirmeler  ve yüklemeler  size pahalıya patlıyorsa işte size veri tüketiminizi nasıl azaltabileceğinize dair 6 ipucu.

1. Mobil Data Kullanmayın.

Evet kulağa biraz garip geliyor ama Wi-Fi kullanma ihtimalinizin olduğu yerlede mobil data kullanmak sizin için pahalıya gelebilir.

bigdatalimit-w782

Örneğin bir seyahat gittiniz ve roaming ücretleri farkında olmadan size ciddi rakamlara mal olabilir. Her zaman sizin kontrolünüzde olsun. Ayrıca bulunduğunuz yerde Wi-Fi Finder uygulaması ile size ücretsiz Wi-Fi noktalarını bulmanızda yardımcı olabilir.

Screen Shot 2015-05-11 at 11.11.18

2. Dışarıda Resim ve Klip yüklemesi yapmayın!

14Mp kamera sahip Samsung Galaxy S6 telefonunuz ile harika bir resim çektiniz sonuç muhtemelen minimum 40MB ‘lık bir resim olacaktır. Eğer Flickr gibi uygulamalarda otomatik upload ayarlı ise cebinizden yüklü bir miktarın çıkmış olabilir.

Bir başka dramatik olay ise Youtube gibi platformda güzel bir anınızı paylaştığınız  her bir dakika min 200 MB’lık  verinize ki HD olduğunda ise  data tüketiminin daha da fazla olacağı bilinmelidir.

Screen Shot 2015-05-11 at 11.26.47

3. Müzik ve Film Servislerini mümkün olduğunca ÇevrimDışı Mod’ta Dinleyin.!

Eğer sürekli müzik ve film servislerini takip ettiğiniz uygulamaları mümkünse ÇevrimDışı Mod’da kullanmaya özen gösterin. Bir Wi-Fi noktasından indirip yüklemeniz ve izlemeniz daha doğru olacaktır. Öyle ki Spotify gibi bir uygulamada 320 Kbps ten bir saatlik müzik verisinde 133 Mb ‘lık bir veri tüketimi olacaktır. Ayrıca dakikada 15 Mb’lık bir HD Film size saatte neredeyse 1GB Veri Tüketimine sebep olacaktır.

Herşeye rahmen dinlemek istiyorsanız bile uygulamanın 320 Kbps’lik bir müzik ayarını 160 Kbps’ye indirmek sizin için tüketimi yarı yarıya düşürecektir.

bigmotostream-w782

4. İletişim için Emoji kullanın.

Veri Tüketimini aşağıda tutmak için WhatsApp yada Skype gibi uygulamalarda  anlık mesaj ve sesli mesajlardan  uzak durun.

Her sesli mesaj dakika 3 MB , her görüntülü konuşma 5 dakikada 20 MB’lık bir veri tüketimine yol açacaktır. Bu yüzden mümkün oldukça duygularınızı belirten emoji resimlerini kullanmak tüketimi azaltacaktır.

Screen Shot 2015-05-11 at 11.51.40

5. Arkaplanda çalışan uygulamaların otomatik güncellemelerini kapatın.!

Birçok uygulamanın otomatik güncellemesi açık ise arkaplanda sizin bilginiz dışında oldukça büyük bir veri tüketimi harcayacaktır. Uygulamada mümkünse güncellemelerin bir Wi-Fi ağına bağlıyken çalışmasını ayarlamak ciddi bir tasarrufa neden olacaktır.

lotsafreeapps-w782

6. Ücretsiz uygulamaları seçerken akıllı davranın.

ABD’de William Halford ve Rochester Teknoloji Enstitüsü ile Kanada ‘da  Queen Üniversitesinde geçen yıl Samsung Galaxy S2 ‘e yüklenen ücretsiz uygulamaları test edilmiş uygulamaların veri tüketimlerinin %79 oranında reklam (ad-free) lardan kaynaklandığını saptanmıştır.

Dolayısı ile ücretsiz uygulamaları seçerken bu reklam trafiğini de göz önüne almak sizin cebinizden ekstra para çıkmasına engel olacaktır.