Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, SDN Tech Expo’da Kriptonun Geleceğini Değerlendirdi
Mücahit Dönmez: “Kripto para değil, bir varlıktır”
Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, SDN Tech Expo 2025’te katıldığı panel ve oturumlarda Türkiye’nin kripto varlık sahipliğinde dünyada üçüncü sırada olduğunu belirtti. Kripto varlıkları “sermaye saklama aracı” olarak tanımlayan Dönmez, yeni düzenlemelerle sektörün “finansal kuruluş” statüsüne kavuştuğunu ve geleceğin en büyük fırsatının gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu olduğunu vurguladı.
Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, 27-29 Haziran tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen SDN Tech Expo 2025’te teknoloji ve finans dünyasının nabzını tuttu. Etkinlik kapsamında “Geleceğin Finansı: Cüzdanlar Dijital, Paralar Kripto” başlıklı panele katılan Dönmez, ayrıca “Kriptonun Nabzı: Türkiye’den Küresele Bakış” başlıklı oturumda da soruları yanıtlayarak kripto ekosisteminin bugününe ve geleceğine dair kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye, kripto sahipliğinde dünya üçüncüsü”
Türkiye’nin kripto varlık ekosisteminde küresel bir oyuncu olduğunu rakamlarla ortaya koyan Mücahit Dönmez, “İşlem hacimleri açısından dünyada dördüncü sırada geliyoruz. Kripto varlık sahiplik oranında ise neredeyse yüzde yirmi ile dünyada üçüncüyüz. Yani her beş kişiden birinin en az bir kripto varlığı var.” dedi. Türk insanının teknolojiye adaptasyon hızına dikkat çeken Dönmez, yatırımcı profiline ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı: “Kripto varlıklara ilgi duyan, yatırım yapan insanların %61’i en az üniversite mezunu. Yani eğitim düzeyi gayet yüksek. Bu kişilerin %80’e yakını ise bu teknolojinin geleceğine güven duyduğunu ifade ediyor.”
“Kripto para değil, sermaye saklama aracı”
Konuşmalarında kripto varlıkların para olarak tanımlanmasına karşı çıkarak mevcut işlevini vurgulayan Dönmez, “Dikkat ediyorsanız ‘kripto varlık’ diyorum ben ısrarla. Kripto para ifadesini pek kullanmamaya çalışıyorum. En basiti, bir bitcoin ile market alışverişini yapamıyorsanız aslında para değildir. Daha çok bir sermaye saklama aracıdır.” ifadelerini kullandı. Dönmez, Türkiye’de kripto varlıkların bankalarla tam entegre çalışabildiğini ve bu sayede saniyeler içinde itibari paraya dönüştürülerek dolaylı olarak hayatın bir parçası haline geldiğini belirtti.
“Yeni düzenlemelerle sektör ‘finansal kuruluş’ statüsüne kavuştu”
Sektördeki güven sorununa ve yeni düzenlemelere de değinen Dönmez, yasal çerçevenin belirlenmesinin ardından platformların artık çok daha büyük sorumluluklar taşıdığını ifade etti. “Aralık 2024 itibarıyla kripto varlık platformları ülkemizde finansal kuruluş olarak tanımlandı. Bu çok önemli bir gelişme.” diyen Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: “Finansal kuruluş olmak demek, devletin sizden bundan sonrası için bir bankadan ne bekliyorsa, o ciddiyeti beklemesi anlamına geliyor.” Dönmez, bu lisanslama sürecinin, güvene dayalı çekinceleri olan yatırımcıların da sektöre adım atmasını sağlayarak adaptasyonu artıracağını söyledi.
“Geleceğin fırsatı: Gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu”
Blokzincir teknolojisinin barındırdığı fırsatlara dikkat çeken Mücahit Dönmez, kendisini en çok heyecanlandıran konunun gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu (RWA) olduğunu belirtti. “Gerçek dünya varlıklarının blokzincir üzerinde dijital olarak temsil edilebilmesini düşünün. Örneğin gayrimenkul gibi bölünebilirliği olmayan varlıklara likidite ve erişim sağlıyorsunuz. Ülkemiz için bu alanda çok büyük fırsatlar var. Umarım biz bu treni kaçırmayız ve bu pastadan önemli bir pay alırız.” dedi.
“Amacımız pastayı büyütmek”
Binance TR’nin stratejik hedefinin sadece kendi pazar payını artırmak olmadığını belirten Dönmez, “Bir pasta var, pastadaki payımızı büyütmekten ziyade biz o pastanın kendisini büyütmeye çalışıyoruz. Pasta büyüdüğü zaman zaten herkesin payı büyüyecek.” dedi. Bu hedef doğrultusunda finansal okuryazarlığa büyük önem verdiklerini vurgulayan Dönmez, “Binance Türkiye Teknoloji ve Kadın Akademisi iş birliğiyle son 1,5 yılda 1.500’den fazla kadınımıza blokzincir özelinde ücretsiz eğitim verdik. Bu rakamı yıl sonuna kadar 2.025’e, önümüzdeki 5 yıl içinde ise 5.000’e çıkarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.