Sosyal Medya

Mobil

AB Komisyonu akıllı telefon şarjlarında bir standart istiyor!

Avrupa, tüm telefon üreticilerinin USB-C şarj kullanmasını zorunlu hale getirebilir... Öneri kabul edilirse en azından gelecekteki iPhone modellerinde USB-C portu şarj için standart hale gelebilir. 

AB Komisyonu akıllı telefon şarjlarında bir standart istiyor!

Avrupa, tüm telefon üreticilerinin USB-C şarj kullanmasını zorunlu hale getirebilir… Öneri kabul edilirse en azından gelecekteki iPhone modellerinde USB-C portu şarj için standart hale gelebilir.

Avrupa, yeni bir AB Komisyonu karar önerisine göre, tüm üreticilerin tüm telefonlar ve elektronik cihazlar için USB-C şarj kullanmasını zorunlu hale getirebilir. Öneri halen kullanılmakta olan farklı ve uyumsuz şarj cihazlarının neden olduğu e-atıkları ve “tüketici rahatsızlığını” azaltmayı amaçlıyor. Komisyon ayrıca üreticilerin şarj cihazlarının elektronik cihazlarla satışını da ayırmasını istiyor. İhtiyacı olan alsın gibi!

 

Rapora göre, “Bugünün önerisiyle… USB-C, tüm akıllı telefonlar, tabletler, kameralar, kulaklıklar, taşınabilir hoparlörler ve el tipi video oyun konsolları için standart bağlantı noktası olacak.”

 

AB, endüstriyle yaptığı son on yıldaki çalışmalar sonucu cep telefonu şarj cihazı sayısını 30’dan 3’e düşürmeyi başardığını söylüyor. Bu üçünden biri, Apple’ın Avrupa’da satılan cihazların yaklaşık yüzde 20’si tarafından kullanılan Lightning bağlantı noktası.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamaya göre, AB bu durumu değiştirmeyi umuyor:

“Avrupalı tüketiciler, çekmecelerinde biriken uyumsuz şarj cihazları yüzünden yeterince uzun süre hüsrana uğradı. Endüstriye kendi çözümlerini bulması için bolca zaman verdik, şimdi ortak bir şarj cihazı için yasal eylem zamanı geldi. Bu, tüketicilerimiz ve çevre için ve yeşil ve dijital hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir kazanımdır.”

Geçen yıl AB tarafından ortak bir şarj cihazı ilk kez oylandığında, Apple, teklifin “yeniliği baltalayacak” ve pozisyonunun değişmediğini belirten bir bildiri yayınladı.

Bir Apple sözcüsü BBC’ye verdiği demeçte,

“Yalnızca bir tür bağlayıcıyı zorunlu kılan katı düzenlemenin inovasyonu teşvik etmek yerine onu baltalayacak ve bunun da Avrupa ve dünyadaki tüketicilere zarar vereceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Görünen o ki, Apple şimdilik buna pek razı değil… Bununla birlikte, iPhone 12’nin piyasaya sürülmesinden bu yana Apple, şarj cihazlarını kutuya dahil etmeyi bıraktı, bunun 861.000 ton bakır, çinko ve kalay tasarrufu sağlayacağını açıkladılar. ( Bu arada bu şarj cihazlarının telefon fiyatlarını ucuzlatmadığını da görmüş olduk. Bence çevre dostuyuz gerekçesi altında daha fazla kar elde etmeye devam ediyorlar.)

Neredeyse tüm Android akıllı telefonlar artık USB-C şarjı kullanıyor ve Samsung ve diğerlerinin birçok modeli şarj/veri kablolarıyla satılıyor ancak şarj cihazları bir çoğunun kutusunda artık yer almıyor…

Bloomberg’e göre de Avrupa Birliği gerçekten her yıl 12 bin şarj cihazını çöpe atıyor. Aynı zamanda tüketiciler, cihazlara dahil olmayan bağımsız şarj cihazlarına yaklaşık 2,4 milyar Euro (2,8 milyar dolar) harcıyor. Yasa hâlâ teklif aşamasında ve AB milletvekilleri ve hükümetler tarafından kabul edilmesi gerekiyor, bu yüzden bundan yaklaşık iki yıl sonra yürürlüğe girmesi beklenebilir.

Ancak o zamana kadar yeni cihazlar için USB-C portundan daha hızlı ve iyi bir port standart’ı çıkarsa durum ne olacak orası da biraz karışık tabi…