Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Avrupa Birliği, TikTok’a geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı

TikTok, çocukların güvenliği ve diğer konulardaki potansiyel Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ihlalleri nedeniyle AB'nin gözetimi aldında. Birlik bağımlılık yaratan algoritmalara, "tavşan deliği etkisi", yaş doğrulama sorunları ve varsayılan gizlilik ayarlarına odaklanıyor. Avrupa Komisyonu bir basın açıklamasında ayrıca reklam şeffaflığı ve araştırmacıların veri erişimini de incelediğini belirtti.

Avrupa Birliği, TikTok’a geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı

Bağımlılık yaratan algoritmalar, zararlı içerik, gizlilik ve daha birçok özellik incelemeye alındı.

TikTok, çocukların güvenliği ve diğer konulardaki potansiyel Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ihlalleri nedeniyle AB’nin gözetimi aldında. Birlik bağımlılık yaratan algoritmalara, “tavşan deliği etkisi”, yaş doğrulama sorunları ve varsayılan gizlilik ayarlarına odaklanıyor. Avrupa Komisyonu bir basın açıklamasında ayrıca reklam şeffaflığı ve araştırmacıların veri erişimini de incelediğini belirtti.

Soruşturma, reşit olmayanların mahremiyeti ve güvenliğine odaklanıyor. Komisyon, TikTok’un tasarım ve algoritmalarının, bağımlılık yapıcı davranış ve zararlı içeriğe yol açabilecek “tavşan deliği etkileri” de dahil olmak üzere potansiyel olarak olumsuz yönlerini inceleyecek. Ayrıca komisyon, değerlendirmenin “kişinin fiziksel ve zihinsel esenliği ve çocuk haklarına saygı temel hakkının kullanılmasına yönelik potansiyel risklere karşı koymayı” amaçladığını yazdı.

Bunun bir parçası olarak, TikTok’un reşit olmayanların uygunsuz içeriğe erişimini engellemesi beklenen yaş doğrulama araçlarını da inceliyor. Aynı zamanda, sosyal medya sitesini, Meta’nın Instagram ve Facebook’u için yaptığı gibi, varsayılan gizlilik ayarlarıyla ilgili olarak küçükler için yüksek düzeyde gizlilik, güvenlik ve emniyet sağlamaya daha fazla zorlayacaktır.

Avrupa Birliği ayrıca TikTok’un DSA’nın “reklamlar için aranabilir ve güvenilir bir havuz sağlama” yükümlülüklerine uygunluğunu da inceliyor. Aynı zamanda, DSA’nın gerektirdiği şekilde TikTok’un kamuya açık verilerine araştırmacı erişimindeki şüpheli eksiklikleri araştırıyor.

Dava açıldıktan sonra Komisyon kanıt toplamaya devam edecek. Prosedür, geçici tedbirler ve uyumsuzluk kararları dahil olmak üzere daha fazla yaptırım adımı atmasına izin vermekte.

Tüm bunlarla birlikte AB, Orta Doğu’da devam eden şiddet olaylarıyla ilgili yasadışı içerik ve yanlış bilgilendirmeyi azaltmak için ne yaptıklarını belirlemek üzere Meta ile birlikte TikTok’u da araştırıyor.