Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

Açık Veri Zirvesi II, her yönüyle ‘Açık Veri’yi konuştu

Açık Veri ve Teknoloji Derneği Açık Veri Zirvesi'nin ikincisini 25 Mayıs’ta birbirinden değerli konuklarla gerçekleştirildi. Bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinlik, gün boyunca 7 farklı oturum ile açık veriye temas eden farklı konuları gündeme taşıdı.

Açık Veri Zirvesi II, her yönüyle ‘Açık Veri’yi konuştu

Açık Veri ve Teknoloji Derneği Açık Veri Zirvesi‘nin ikincisini 25 Mayıs’ta birbirinden değerli konuklarla gerçekleştirildi. Bu yıl da çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinlik, gün boyunca 7 farklı oturum ile açık veriye temas eden farklı konuları gündeme taşıdı.

“Açık Veri Neden Gerekli?” temasıyla kamu ve özel sektörden uzmanların bilgi ve deneyimlerini aktardıkları Türkiye Açık Veri Zirvesi’nde; şeffaflık ve katılım, ekonomik kalkınma, bilimsel gelişim, hizmetlerin iyileştirilmesi, çevre ve sağlık başlıkları ele alındı.

Açık Veri ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğin ilk oturumunda T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç yakın zamanda Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından Açık Veri portalının hayata geçirileceğini, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise önümüzdeki yıl Gazitantep Büyükşehir Belediyesi’nin de verileri hazır bir şekilde açık veri portalını açacağını izleyicilerle paylaştı.

Zirvenin kayıtları AcikVeriZirvesi.org adresinden veya Açık Veri ve Teknoloji Derneği Youtube kanalından erişilebilir durumda.

Zirvenin Akan Abdula moderatörlüğündeki ikinci oturumunda akademisyen Doç. Dr. Dicle Yurdakul ve AWS Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın, açık verinin teknolojik ve veri koruma boyutuna; Av. Okşan Gülşen Uz moderatörlüğünde konuşan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan ve Yer Çizenler Herkes İçin Haritacılık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. H. Can Ünen ise şeffalık ve açık veri kültürüne katılım konularını irdeledi.

Öğleden sonraki oturumların ilkinde Av. Sertel Şıracı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ve Zorlu Holding CIO’su Dr. Murat Zeren ile kamuda ve özel sektörde açık veri yaklaşımlarını masaya yatırdı.

Doç. Dr. Şahika Eroğlu’nun yönettiği oturumda IEEE Türkiye Başkanı Prof. Dr. Fatih Uğurdağ ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Şeker, açık verinin bilimsel gelişimdeki etkisini farklı boyutlarıyla ele aldı.

Doç. Dr. Deniz Tunçalp, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner ve Sigortam.Net CEO’su Bora Uludüz ile açık verinin hizmetlerin iyileştirilmesindeki rolünü belediyecilik ve özel sektör gözüyle konuştu.

Etkinliğin son oturumunda ise Fırat Demirel, konukları T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ile açık verinin sağlık ve hayat kurtarma üzerindeki etkisini irdeledi.

Etkinlik Açık Veri ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren’in teşekkür konuşmasıyla son buldu.

Geçen yıl düzenlenen Açık Veri Zirvesi 2021 hakkında bilgi almak ve oturum kayıtlarına ulaşmak için acikverizirvesi.org/2021 adresini ziyaret edilebilir.

Etkinlik Paydaşları: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Türksat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Açık Kaynak Platformu