Sosyal Medya

Donanım

ADATA LEGEND 960 MAX, eski 2015 Macbook Pro’nuz 4TB olabilir!

ADATA'nın M2 SSD pazarında satışa sunduğu yeni Legend 960 Max PCIe Gen4 x4 M.2 2280 SSD modeli ile hem PC'nizi hem de varsa PS5'inizin kapasitesini yükseltebilirsiniz. Ancak bitmedi eski Macbook Pro'nuzun kapasitesini de yükseltmek için artık yeni bir alternatifiniz olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar...

ADATA LEGEND 960 MAX, eski 2015 Macbook Pro’nuz 4TB olabilir!

 

ADATA’nın M2 SSD pazarında satışa sunduğu yeni Legend 960 Max PCIe Gen4 x4 M.2 2280 SSD modeli ile hem PC’nizi hem de varsa PS5’inizin kapasitesini yükseltebilirsiniz. Ancak bitmedi eski Macbook Pro’nuzun kapasitesini de yükseltmek için artık yeni bir alternatifiniz olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar…

 

ADATA her derde deva yeni bir M2 SSD serisi daha satışa sundu. Bu yeni Legend 960 Max serisini benim için öne çıkaran ise, PC ve PS5 uyumunun yanında, (kutusunda yazmasa da) eski macbook sahiplerine bir çözüm fırsatı sunması. Zira bu yeni model 2015 Macbook Pro’mun disk kapasitesini kolayca artırmamı sağladı. Elinde hala eski Macbook Pro olup, disk kapasitesi kendisine yetmeyenler için yeni ve uzun vadeli bir çözüm sunuyor olması gerçekten önemli…

Bir çok teknoloji yazarı arkadaşımız bu modelin okuma yazma hızları verilerini zaten paylaştı. PS5 ve PC’ler de hatta  özellikle oyun odaklı PC’lerde bile mükemmel bir sonuç yarattığından da bahsetti. Bende bu vesileyle eski MacBook’lar içinde iyi bir çözüm olduğunun üstünde durmak istiyorum.

Bu yeni jenerasyon M2 SSD diski 2015 early Macbook Pro modelimde denedim, sonuç gerçekten harika oldu.

Şimdi ADATA’nın her derde deva olacak gibi görünen yeni Legend 960 Max SSD modelini gelin birlikte inceleyelim.

Hız ve performans için harika bir çözüm olduğunu peşinen ifade etmek istiyorum.

ADATA LEGEND 960 MAX SSD inceleme!

Öncelikle eski modellere göre olan farklılığı daha kutusunda ve görünüşünde fark ediliyor. Dikkat çekici bir kutu tasarımı var.

 

 

İçerisinde ise özellikle oyun severlerin sıklıkla kullandığı anakartlar için kendi çift taraflı soğutucusu ile geliyor. Bu soğutucuları ister tek taraflı, isterseniz de çift taraflı olarak kullanabilirsiniz. Elbette soğutucu ile de kullanmak zorunda değilsiniz.

Kullanacağınız cihazın veya anakartın soğutuculu kullanmaya ne kadar izin vereceği ile de alakalı bir durum yani. Örneğin ben eski Macbook Pro’da soğutucu kullanmıyorum, cihazın kendi fanı bu işi görüyor.

 

● PCIe Gen4 x4
● Maks. okuma/yazma hızı: 7.400/6.800MB/s
● Kapasite: 4 TB’ye kadar
● Soğutucu etkili soğutma sağlar
● En son Intel ve AMD platformlarını desteklemektedir
● PS5 ile genişletilmiş depolama alanı olarak çalışır, ayrıntılar için buraya tıklayın
● 5 yıl garanti

 

ADATA Legend 960 Max Serisi 4TB’a kadar kapasite çözümü sunuyor. Benim test ettiğim model 1TB’lık model.

5 yıl garantinin yanında özellikle belirtilen PS5 uyumunun üzerinden marka oldukça duruyor. Bu uyum kutu üzerinde de özellikle belirtilmiş. Kutu üzerinde 7.4GB/s okuma ve 6.8GB/s yazma hızları yer alıyor.

Soğutucularla gelmesi bu modelin kesinlikle oyun odaklı bir performans için önceliklendirildiğini gösteriyor. Bu nedenle benim eski Macbook’u bu diskle yükselttiğimdeki açılıştaki hızı bu farklılıktan kaynaklanıyor olabilir.

 

Aşağıda kapasitelerine göre özelliklerini de listeliyorum.

Özellikler 1 TB 2 TB 4 TB
Form Faktörü M.2 2280 M.2 2280 M.2 2280
Arayüz / Protokol PCIe 4.0 x4 PCIe 4.0 x4 PCIe 4.0 x4
Kontrolör SM2264 SM2264 SM2264
DRAM DDR4 DDR4 DDR4
Flaş Bellek 176 Katmanlı Mikron TLC 176 Katmanlı Mikron TLC 176 Katmanlı Mikron TLC
Sıralı Okuma 7.400 MBps 7.400 MBps 7.400 MBps
Sıralı Yazma 6.000 MBps 6.800 MBps 6.800 MBps
Rastgele Okuma 730K 750K 700K
Rastgele Yazma 610K 630K 550K
Dayanıklılık (TBW) 780 TB 1560 TB 3120 TB
Parça Numarası ALEG-960M-1TCS ALEG-960M-2TCS ALEG-960M-4TCS

 

 

 

ADATA LEGEND 960 MAX Eski Macbook Pro’ya olur mu?

Benim için en önemli sorulardan birisi buydu aslında. Elimde 2015 model Macbook Pro var. Orjinali 128GB olan bu emektarın aslında gidecek daha çok yolu var. Kapasite ihtiyacı olduğunda ise aşağıda görselini paylaştığım Apple MacBook M.2 Ngff PCIe X4 SSD Çevirici Dönüştürücü Adaptör kullanarak Adata XPG SX8200 Pro ASX8200PNP-512GT-C PCI-Express 3.0 512 GB M.2 SSD ile bir yükseltme yapmayı başarmıştım.

Bilmeyenler için bu modelin gelebileceği ve desteklenen en üst MacOS sürümünün MacOS Monterey olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Elbette ihtiyaçlar yerinde durmuyor, giderek artan MacBook Pro ve Air fiyatları yüzünden elimizdekinin kıymetini belki de daha fazla bilmemiz icap ediyor. Bu yüzden ADATA’nın Legend 960 Max 1TB modeli inceleme için bana geldiğinde ilk denediğim şey MacBook’a uyumlu olup olmadığı oldu.

ADATA’nın Legend 960 Max 1TB ile Macbook Pro Disk Upgrade Nasıl Yapılır?

Öncelikle Apple MacBook M.2 Ngff PCIe X4 SSD Çevirici Dönüştürücü Adaptör  ve MacOS Monterey USB install Diskinizin olması gerekiyor. Özellikle MacOS Monterey USB’nin olmasının önemli olduğunu belirtmeliyim. Yüksek kapasitelerdeki bu M2 SSD’leri yeni MacOS’lar daha kolay görüp destekliyor.

Yeni Legend 960 Max 1 TB diskinizi uygun tornavida kullarak aşağıdaki gibi yerleştirin. Sonrası kolay…

1. Yöntem Time Machine ile Yükleme! Hızlı ve kolay…

  • Mevcut eski makinanızda yüklü MacOS Monterey varsa, mevcut diskin Time Machine ile yedeğini aldıktan sonra MacOS Monterey USB’sini kullanarak boot edebilirsiniz.
  • Yeni diskte herhangi yüklü bir işletim sistemi olmayacağı için MacOS Monterey USB’sini taktığınızda herhangi bir tuşa basmadan kendisi yükleme ekranında açacaktır.
  • Burada Disk Utility’i kullarak Legend 960 Max 1TB’ı göreceksiniz ve Sil menüsünden yeni APFS format biçimi olacak şekilde format bir önceki yükleme menüsüne geri dönün.
  • Buradaki Time Machine seçeneğini kullarak eski diskinizdeki herşeyi yeni diske geçirecek şekilde yükleme yapabilirsiniz.

2. Yöntem ise Sıfırdan Temiz Yükleme!

Elinizde MacOS Monterey USB’si olduğunu var sayıyorum.

  • Yeni diskte herhangi yüklü bir işletim sistemi olmayacağı için MacOS Monterey USB’sini taktığınızda herhangi bir tuşa basmadan kendisi yükleme ekranında açacaktır.
  • Burada Disk Utility’i kullarak Legend 960 Max 1TB’ı göreceksiniz ve Sil menüsünden yeni APFS format biçimi olacak şekilde format bir önceki yükleme menüsüne geri dönün.
  • Burada MacOS Monterey Yükleme Seçeneğini seçerek yüklemek istediğiniz Diski’de Legend 960 Max 1TB’ta format atarken verdiğiniz bölüm adını seçip yüklemeyi başlatabilirsiniz.

Her iki seçenekte de bu yeni M2 SSD sorunsuz yükleme gerçekleştirdi.

Peki ADATA LEGEND 960 MAX 1TB Alınır mı?

Özellikle yüksek oyun performansı isteyen PC kullanıcıları için “Okuma Yazma Hızları” kutusunda vaat ettiği değerlere ulaşıyor. Macbook tarafında da benzer sonuçları elde ediyoruz. Bu nedenle oyun odaklı ihtiyaçlar ve PS5 kullanıcıları için M2 SSD türleri arasında sınıfındaki rakiplerine göre daha uygun maliyeti ile ön plana çıkıyor.

Ürün Amazon’da şu anda 2500 TL bandında elbette daha uygun fiyata 2200 TL’ye satan bir kaç satıcı daha gördüm.

ADATA’nın her derde deva bir modeli olacak ADATA LEGEND 960 MAX 1TB’ını PC, PS5 ve Eski MacBook kullanıcıları için rahatlıkla tavsiye ediyorum. Fiyat performansına göre ideal çözüm kesinlikle…