AirCar, Türkiye’de İki Kişilik “Uçan Araba” ile İlk İnsanlı Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi
Türkiye’nin ilk elektrikli uçan araba girişimi olan AirCar şehir içi hava ulaşımında önemli bir adım attı. 2020 yılından bu yana Bilişim Vadisi’nde Ar-Ge çalışmalarını sürdüren şirket, %85 yerlilik oranıyla geliştirdiği tek kişilik ve iki kişilik uçan araba modelleriyle yolculu test uçuşlarını başarıyla tamamladı. Bu gelişme, yalnızca şirket için değil, Türkiye’nin havacılık ve mobilite ekosistemi için de yeni bir dönemin başlangıcı niteliğinde.
İnsanlı uçuş testine ait görüntüleri buradan izleyebilirsiniz:
Pilotlu Uçuşta Bir İlke İmza Atıldı
5 Nisan 2025 tarihinde Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen uçuş testinde, AirCar kurucusu ve CEO’su Eray Altunbozar, tek kişilik prototipi bizzat kullanarak test merkezinden havalanıp, AirCar’ın iki kişilik modelinin konumlandığı Bilişim Vadisi helikopter pistine iniş yaptı. Ardından iki kişilik modele geçerek insanlı uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.
Saatte 35 kilometreyi aşan rüzgâr altında gerçekleştirilen bu zorlu test, yaklaşık 10 dakika sürdü ve 8 metre irtifada, güvenlik protokollerine uygun şekilde tamamlandı. Testin ardından konuşan Altunbozar, bu başarıyı sadece teknik bir dönüm noktası olarak değil, aynı zamanda şehirlerin mobilite geleceğine yönelik vizyonun bir parçası olarak değerlendirdi.
“Bu uçuş, geleceğin şehir içi ulaşım vizyonuna atılmış somut bir adımdır” diyen Altunbozar, “AirCar ile uçan arabalar artık bilim kurgu değil. Gerçekleşiyor hem de Türkiye’de gerçekleşiyor. Bundan sonraki adımımız, üretim tesisimizi kurmak ve seri üretime geçmek olacak. Bugün, dünyada iki kişilik uçan araba ile insanlı uçuşu gerçekleştirmiş 5 firmadan biriyiz” açıklamasında bulundu.
Gelişmiş Teknoloji, Sessiz ve Sürdürülebilir Ulaşım
AirCar’ın iki kişilik modeli, paylaşımlı ve otonom hava taşımacılığı için özel olarak geliştirildi. Model;Tek şarjla 50-80 km arası menzil, 200 kg taşıma kapasitesi, helikopterlere kıyasla 5 kat daha sessiz çalışma, düşük işletme maliyeti ve 8 motorlu yüksek güvenlikli tasarım özelliklerine sahip.
Maslak – Kadıköy Arası 5 Dakika Olacak
AirCar’ın çift kişilik aracı, direk bireysel satınalım ve kullanımın yanı sıra otonom bir hava taksi olarak kullanılmak amacı ile de tasarlanıyor. Şehirlerin birçok noktasına kurulacak AirCar Port’lar ile noktadan noktaya hızlı, güvenli ve konforlu uçuşlar sağlayacak olan AirCar, İstanbul’da herhangi iki mesafe arasını ortalama 10 dakikaya düşürmeyi hedefliyor. Birçok insanın gündelik hayatında devrim niteliğinde bir değişiklik yaşanacağını belirten Eray Altunbozar “AirCar sadece gideceğiniz yerlere çok daha hızlı gitmenizi sağlamayacak, şu anda yapmayı hayal bile edemediğimiz şeyleri mümkün kılacak. Örneğin bir öğle arasında şehrin öbür ucundaki arkadaşınızla yemek yemek, veya bir ormanın ortasına inip doğada spor yapıp dönmek mümkün olacak” diye konuştu.
Tek Kişilik Araç Yıl Sonunda Seri Üretime Hazır Olması Amaçlanıyor
Tek kişilik modellere özellikle sportif ve eğitim gibi amaçlarla, Amerika ve Avrupa’da büyük ilgi bulunuyor. AirCar yıl sonuna kadar yapacağı geliştirmeler ile aracı seri üretime hazır hale getirmeyi ve pilot üretim tesisinin kurulmasına başlamayı amaçlıyor.
Stratejik Partnerler İle Yoluna Devam Ediyor
AirCar; TÜBİTAK, Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) gibi uluslararası prestije sahip kurumlar tarafından da destekleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2030 Stratejik Yol Haritası kapsamında, Türkiye’de eVTOL ve otonom teknolojilerin hem Ar-Ge hem de altyapı açısından desteklenecek olması bu gelişmeleri daha da hızlandırıyor.
AirCar Hakkında
AirCar Teknoloji ve Havacılık A.Ş., şehir içi ulaşımda temiz, sessiz ve otonom hava taşımacılığı sunmak amacıyla 2019 yılında Eray Altunbozar tarafından kuruldu. Türkiye’nin ilk eVTOL girişimi olan AirCar, şehir içi bireysel ulaşım, hava taksi ve kargo operasyonları için geliştirdiği yenilikçi elektrikli hava araçlarıyla, geleceğin mobilitesini bugünden inşa ediyor.