Sosyal Medya

Eğitim

Akdeniz Biliminin Coşkusu, Eşzamanlı MEDNIGHT Etkinlikleri ile Kutlandı

Türkiye dahil altı ülkeden farklı kuruluşların, Akdeniz Biliminin yaygınlaştırılması amacıyla bir strateji geliştirmek üzere bir araya geldiği MEDNIGHT projesi, 30 Eylül tarihinde tüm katılımcı ülkelerde eşzamanlı etkinliklere evsahipliği yaptı.

Akdeniz Biliminin Coşkusu, Eşzamanlı MEDNIGHT Etkinlikleri ile Kutlandı

Türkiye dahil altı ülkeden farklı kuruluşların, Akdeniz Biliminin yaygınlaştırılması amacıyla bir strateji geliştirmek üzere bir araya geldiği MEDNIGHT projesi, 30 Eylül tarihinde tüm katılımcı ülkelerde eşzamanlı etkinliklere evsahipliği yaptı. İstanbul ayağı Kadir Has Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Müze Gazhane’de düzenlenen organizasyonda tüm gün yetişkin ve çocuk ziyaretçiler pek çok atölye ile Akdeniz Bilimi ile ilgili son gelişmeleri keyifli bir şekilde takip etti.

Akdeniz Araştırmacılar Gecesi, kısaca “MEDNIGHT” projesi, altı Akdeniz ülkesinin katılımıyla hayata geçti: İspanya, İtalya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye ve Mısır. 2020 yılında başlatılan ve üçüncü yılını kutlayan MEDNIGHT projesi, “Horizon Europe” programının “Marie Skłodowska-Curie Actions and Citizens” çağrısı sayesinde Avrupa Birliği’nden fon aldı. MEDNIGHT, SciCo Yunanistan koordinasyonunda FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Kıbrıs, Messina Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Avrupa Kadın Rektörler Derneği (EWORA) olmak üzere 10 konsorsiyumun katılımından oluşuyor. Kadir Has Üniversitesi’nde projenin yürütücülüğünü Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzün Başkanı Doç. Dr. Taner Arsan, İdari İşler Yürütücülüğünü ise Begüm Özcan yapıyor.

Proje, kıyılarında 500 milyon kişinin yaşadığı Akdeniz bölgesindeki ortak sorunları tanıyarak, “deniz ve kirlilik”, “iklim ve temiz enerji”, “diyet ve beslenme” ve “yaşam ve sağlık” gibi alanlardaki ortak kaygılara yönelik değerleri, araştırma ve teknoloji desteklerini vurgulamak ve kadın araştırmacıları öne çıkarmak üzere bilim etrafında Akdeniz birliğini oluşturmayı amaçlıyor.

MEDNIGHT 2022 yılı etkinlikleri, Nisan başında Yunanistan’ın Midilli adasında başladı. O zamandan beri proje ortakları, MEDNIGHT’ın temsil edildiği farklı ülkelerde paralel faaliyetler yürütüyor. Örneğin, akademik yılın sonu ve yaz aylarına denk gelen “Mind the Lab” deneyleri, “Araştırmacılar Okula Dönüyor” veya “Bilimin Akdeniz Yüzleri” sergisi… Eylül ayında proje kapsamındaki “Laboratuvarlara Dikkat!” atölyeleri ve araştırmacıların okullara ziyaretleri sayesinde çocuklar ve gençler Akdeniz Bilimi ile tanıştı. Yine aynı ay içerisinde Akdeniz Bilimi’nin kapsadığı 4 öncelikli alanı (Deniz ve Kirlilik, İklim ve Temiz Enerji, Diyet ve Beslenme, Hayat ve Sağlık) ele alan özel video kanalı Mednight TV 2022’nin galası yapıldı.

MEDNIGHT Projesi Eylül ayını, tüm proje ortağı ülkelerde eşzamanlı etkinliklerin düzenlendiği büyük bir organizasyon ile kapattı: 30 Eylül’de Valensiya, Alicante, Orihuela, Torrevieja, Messina, Midilli, Lefkoşa, İstanbul ve Kahire’de, ziyaretçilerin hem farklı ülkelerdeki en son bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alabildikleri hem de atölye çalışmalarına katılabildikleri alanlar kuruldu.

Etkinliklerin İstanbul ayağı, Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde 30 Eylül Cumartesi günü 11.00-22.00 saatleri arasında Müze Gazhane’de düzenlendi.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz ile Avrupa Kadın Rektörler Derneği (EWORA) Başkanı Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in açılış konuşmalarını yaptığı bu özel günde, her yaştan katılımcılar  gün boyu Müze Gazhane’nin farklı alanlarına dağıtılmış olan atölyelerde üniversitemizin farklı bölümlerinden bilim insanları, Doç. Dr. Taner Arsan, Prof. Dr. Demet Akten, Prof. Dr. Volkan Ediger, Prof. Dr. Funda Samanlıoğlu, Prof. Dr. Meltem Ucal, Doç. Dr. Bengü Özuğur, Dr. Öğr. Üyesi Ebru Bilget Güven, Dr. Öğr. Üyesi Doğan Çörüş, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Eroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ceren Gürkan ve Dr. Öğr. Üyesi Mine Saraç Stroppa, bilim meraklıları ile bir araya geldiler. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen “Mednight’tan Masallar” Edebiyat Yarışmasında dereceye giren masalların da çocuklarla buluştuğu etkinlik, “Barınak” adlı belgeselin gösterimi ile son buldu.