Sosyal Medya

Ne? Nasıl yapılır?

Akıllı Telefon ile Oy Kullanma “Son Derece Riskli” ama Geliyor

Akıllı Telefon ile Oy Kullanma "Son Derece Riskli" ama Geliyor. İnternet üzerinden Oy Kullanma Olabilir mi? Dünyadaki örnekleri?

Akıllı Telefon ile Oy Kullanma “Son Derece Riskli” ama Geliyor

Bizim gibi bir çok ülkede seçimleri daha kolay hale getirmek için bir çok yeni teknolojiden faydalanmanın yolları aranıyor. Elbette oy kullanmayı daha kolay hale getirme çabaları övülmesi gereken bir şey ancak beraberinde bir dizi riskleri getireceği gerçeğini de değiştirmiyor.

Ancak özellikle akıllı telefon ile oy kullanma yavaş yavaş tercih edilen bir durum haline geliyor ve bu şekilde oy kullanma başlıyor…

NPR’nin dükü haberine göre,  Washington eyaleti Kral Koruma Bölgesi seçmenlerinin önümüzdeki Şubat ayında akıll telefonla oy kullanmalara izin veren bir plan üzerinde çalıştığı yer aldı.

İnternet üzerinden yerel seçim, akıllı telefon ile oy kullanmanın yolunu başlatıyor. Elbette uzmanlar bunun son derece riskli olduğunu söylüyor…

Ancak potansiyel sorunlara girmeden önce, söz konusu web oylamasının gerçekte neden oluştuğunu belirtmek gerekir. King County Seçimleri direktörü Julie Wise sistemi kısaca şöyle özetliyor.

  • Seçim yapıldıktan sonra seçim bir pdf dosyası olarak oluşturuluyor ve gönderilmeden önce doğrulanıyor. Özel bir uygulama kullanılmıyor ve oy depolama diye bir şey söz konusu değil.

Oy kullanmak isteyen seçmenler web sitesine gidiyor ve adlarını, doğum günlerini girerek devam ediyor. NPR’ye göre giriş bilgileri sadece seçmenin adı ve doğum günü..

Oylama web tarayıcısı üzerinden gönderildikten sonra, King County Seçimleri ofisine e-postayla gönderilir ve basılır. İmza doğrulama da dahil olmak diğer işlemler geride aynen devam ediyor.

Yine de bir çok uzman Akıllı Telefon ile oy kullanmayı bu şekilde de olsa doğru bulmuyor. Zira seçimlerin güvenli konusu sürekli bir tartışma konusu haline gelmesi için illa elektronik ortamda yapılmış olması gerekmiyor. Klasik yöntemde de bir çok sorun var. Ancak tüm risklerine rağmen elektronik oy kullanımının yavaş yavaş artacağını söylemek yanlış olmaz…