TeknoTalk

Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Yöntemleri Tam Bir Karmaşa Yaratıyor

Akıllı Telefonların Ekran Kilitlerinin Açıldığı Teknolojiler Bizi Kaosa Sürüklüyor.

Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Yöntemleri Tam Bir Karmaşa Yaratıyor.

2018’de Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Karmaşası Bizi Bekliyor. Parmak izleri, Sesle açılmalar, yüz tanıma hatta çift parmak izi okuyucu. Tam bir Kaos, Tam bir karmaşa. Hazır olun!

PIN ve Pattern kullanımını söylemeye bile gerek yok. Neredeyse PIN kullanımı çok eski moda kalıyor. MWC 2018 büyük amiral gemisi akıllı telefonların özellikle Galaxy S9′un resmi tanıtımı ile başladı. Burada en dikkat çekici özelliklerden biri olarak Samsung’un kendi yüz tanıma sistemi ile akıllı telefonların kilitlerini açması geliyor. Google söz konusu özelliği yıllar önce ekstra biyometrik yedekleme ile Android’e eklemiş olabilir ancak; Samsung tarafından yeniden diriltilmeye değer hale gelmiş gibi görünüyor. Samsung’un iPhone X ile karşımıza gelen Face ID kilit açma sistemine cevap verme isteği bunun yeniden canlanmasına bir vesile oldu tabi.

Elbette Samsung akıllı telefonunuzu nasıl açacağınız üzerinde yenilikçi fikirlere sahip olan tek şirket değil. Yeni yaklaşık 1000 Dolarlık Amiral Gemilerinde olduğu gibi Biyometrik yöntem bu konuda tek araç değil. Henüz hangisinin daha iyi akıllı telefon kilidi açma yöntemi olduğunu bilmiyor. Bu tekniklerden kaçı 2020’yi görecek henüz onu bile tahmin etmek zor.

2018’de Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Yöntemleri Nasıl Olacak?

Samsung Galaxy S9’un Intelligent Scan – Akıllı Tarama Özelliği

Samsung’un yeni amiral gemisi cihazlarında öne bakan 8 Megapiksellik bir kamera ve iris tarayıcı sensör yer alıyor. Bu iki parça Samsung’un Akıllı Tarama dediği teknoloji ile birlikte kişinin yüzünü güvenli bir şekilde tespit etmek için çalışıyor. Samsung IRIS tarayıcının aydınlıkta olduğu kadar karanlıkta etkili çalışmadığını ve kameranın bunu durumu yedeklemek için ideal bir alternatif olduğunu düşünüyor.

Yeni Ekran Kilidi Açma Sisteminde S9 varsayılan olarak göz taraması ile oturum açmaya çalışıyor ancak başarısız olması durumunda yüz tanıma kullanılıyor.

Samsung yeni teknolojinin öğrenme temelli olduğunu kullanmaya başladıktan sonra yüzünüzün farklı şekillerini öğrenen sistemin başarısının giderek arttığını söylüyor. Kimlik ve güvenlik söz konusu olduğundan Samsung için bu seçimlik bir özelliktir ve şirket Apple’ın yaptığı gibi satın alma işlemlerinde bu özellikten yararlanmak istiyor.

Samsung Galaxy S9 ile Neredeyse Her Şekilde Ekran Kilidi Açma Seçeneği Sundu!

Gerçek şu ki Yüz tanımaları telefonunuzu güvenli bir şekilde kilitli tutmak için tek başına yeterli bir özellik olarak karşımızda durmuyor.

Bu nedenle Samsung parmak izi okuyucusunu korudu. Dürüst olmak gerekirse Samsung yeni amiral gemisinde neredeyse tüm güvenlik seçeneklerine yer verdi.

Pattern – Desen, PIN veya Password, IRIS Tarama, Parmak izi tarayıcı veya Yüz Tanıma, Akıllı Tarama ile Yüz Tanıma ve IRIS tarama bir arada. 

Vivo’dan Gizli Çift Parmak izi Tarayıcısı 

Vivo’nun Ekran Üstü Parmak İzi Tarayıcısı, tüm ekranlı akıllı telefonlarının geleceğine ışık, bir bakış tutuyor. Ekran üstü parmak izi doğrulaması için tek bir noktaya sahip olan X20 Plus ile kıyaslandığında, yeni konsept aygıtı, işlem yapmak için ekranın dörtte birine sahip.Bu bakımdan, fazladan bir güvenlik kaplamasını isterseniz; çift parmak izi taramayı da gerçekleştirebilecek kadar büyük bir alan.

Vivo bunu yapmak için, görünüşte ekranın altındaki daha geniş bir alanda baskılarınızı okuyabilen ultrason sensörleri kullanıyor. Çıkardığı son modelde minik bir kamera ile aynı tarama numarasını gerçekleştirdi. Anlaşılan bu sadece OLED ekranlarda mümkün. Bu teknolojinin henüz kusursuz çalıştığını söyleyemeyiz. Zira bazen bir iki deneme yapmanız gerekebilir.

Peki Amiral Gemileri Dışında Neler Oluyor?

Tüm telefonlar amiral gemisi özelliklere sahip değil ancak bu sadece PIN kullanımının dışında da bir şeyler sunmaya engel değil. Alcatel 5 gibi teknik özellikler bakımında daha makul olan akıllı telefonlarda bile parmak izi okuyucu ve yüz tanıma özellikleri kullanılabiliyor. Yinede kusursuz değil tabi. Doğrulamak için kişinin yüzünde yüzde yüzlük bir derecelendirme gerekiyor. Bu nedenle Fotoğraf ve benzeri şeyler ile açılma riski var.

Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Yöntemleri, Diğer SEÇENEKLER?

Bu noktada LG’nin AI destekli V30S ThinQ modeline bir göz atmak lazım. Bir önceki modelden çokta farklı bir görüntüsü olmayan modelde eklenmiş yeni özelliklerden birisi arasında VISION AI ve VOICE AI yer alıyor. Voice AI ekran kilidini açmada yeni bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Sesle Ekran Kilidi Açma Özelliğinin arkasında tabiki Google Asistan Hizmeti var. Ekranı Kilidini Açma sıklığı göz önüne alındığında çok pratik bir yöntem gibi görünmüyor ancak yeni bir seçenek olarak karşımızda.

Apple’ın FACE ID konusuna girersek, hala mükemmel çalıştığını söylemek zor. Kandırılmaya açık. Karanlıkta bile yüzünüzü tespit edebilen True Depth Camera Sistemi Yer alıyor. Basit kamera tabanlı yüz tanıma sisteminden daha güvenli bir versiyon sunuyor ve aslında şaşırtıcı derecede hızlı çalışıyor.

Sonuçta, özellikle bu yıl akıllı telefonların güvenliğini arttırmak için yoğun bir çaba söz konusu ancak; henüz hangi akıllı telefon açma kilidi yönteminin daha güvenli ve güzel çalıştığı belli değil. Bu akıllı telefon kullanıcısı için ciddi bir karmaşa yaratıyor.


Akıllı Telefonların Ekran Kilidi Açma Yöntemleri

 

Exit mobile version