Sosyal Medya

Güncel Teknoloji

AMD, Oyun Dizüstü Bilgisayarları için Yeni ‘Dragon Range’ İşlemcilerini Tanıttı!

2023 Ürünlerinde göreceğimiz, üst düzey oyun dizüstü bilgisayarlarında göreceğimiz yeni CPU- Dragon Range serisi AMD tarafından duyuruldu.

AMD, üst düzey oyun dizüstü bilgisayarları için yeni ‘Dragon Range’ CPU’larını tanıttı

2023 Ürünlerinde göreceğimiz, üst düzey oyun dizüstü bilgisayarlarında göreceğimiz yeni CPU- Dragon Range serisi AMD tarafından duyuruldu.

Q1 2022 mali sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte AMD, eski Anandtech editörü Dr. Ian Cutress tarafından tweetlenen bir slaytta görüldüğü gibi, yaklaşmakta olan Ryzen 7000 Zen 4 serisi dizüstü bilgisayar CPU’ları için planlarını açıklamış oldu. Yeni “Dragon Range” serisiyle “ekstrem oyun dizüstü bilgisayarlarını” hedeflemeyi planlıyor ve bir mobil oyun CPU’su için “şimdiye kadarki en yüksek çekirdek, iş parçacığı ve önbelleği” vaat ediyor.

Yeni AMD Dragon Range CPU

Ayrıca, ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarları için Phoenix serisi de gösteriliyor.

The Verge ise, Dragon Range’in 55 watt’tan büyük bir TDP’ye sahip olduğunu ve büyük ölçüde prize takılıyken kullanılmak üzere tasarlanmış 20 mm’den daha kalın dizüstü bilgisayarlar için tasarlandığını bildirdi. AMD Cutress’e verdiği demeçte, PCIe 5 mimarisine ve DDR5 RAM’e sahip olacaklarını, ancak bazı modeller daha verimli daha düşük performans gösteren LPDDR5 ile de çalışabileceğini söyledi.

Ryzen 9 4900HS yongasında olduğu gibi, Dragon Range “HS” son ekini kullanacak!

Göreceli olarak yüksek 55 watt TDP’ye rağmen, AMD’nin teknik pazarlama direktörü Robert Hallock’a göre, “bu rakip zaman diliminde diğer dizüstü bilgisayarlardan belirgin şekilde daha verimli olacaklar”.

AMD, Dragon Range ile birlikte, 35-45 watt TDP’lere sahip, 20 mm’nin altındaki ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış Ryzen 7000 Zen 4 “Phoenix” serisi APU’ları da piyasaya sürecek. Bunlar ayrıca bir PCIe 5 mimarisi kullanacak, ancak öncelikle LPDDR5 RAM ile gelecek. Dragon Range’de olduğu gibi, bazı modellerde de DDR5 bellek kullanılabilecek.

Ryzen 7000 tarafında ise, bu yıl ilk olarak masaüstünde, Ryzen 5000 serisinin yerini alan Raphael serisi ile piyasaya sürülecek. Bunlar, ana pazara gelen TSMC’nin 5 nanometre işlem düğümünü kullanan ilk Zen 4, AM5 platform yongaları olacak. AMD, Dragon Range ve Phoenix dizüstü bilgisayar çipleri hakkında diğer ayrıntıları henüz açıklamadı, ancak 2023’te piyasaya sürülmesi bekleniyor.

AMD açıklanan 2022 ilk çeyrek rakamlarında ise,  yıllık satışlarda yüzde 71’lik bir artışla 5.89 milyar dolar gelirle piyasa beklentilerini aştığı görülüyor. Ayrıca, önümüzdeki çeyrekten itibaren, Ryzen’den ayrı olarak tek bir oyun işinin parçası olarak konsollar (PS5, Xbox Series X vb.) ve PC’ler için Radeon grafikleri için çip satışlarını gösteren ayrı bir finansal segmente oluşturulacağını da söyledi. Kısa bir not olarak belirtmek gerekirse, şirket, tüm bunları önümüzdeki ay daha ayrıntılı olarak açıklayacağını belirtti.