Sosyal Medya

Donanım

AMD’nin Ryzen 7000 masaüstü yongaları 5nm Zen 4 çekirdeğiyle geliyor

AMD, ana akım dizüstü bilgisayarları hedefleyen "Mendocino" çiplerini tanıtıyor...AMD'nin yakında çıkacak olan Ryzen 7000 yongaları, şirket için bir başka önemli kilometre taşını işaret edecek: 5 nanometre çekirdek çalıştıran ilk masaüstü işlemciler olacaklar.

AMD’nin Ryzen 7000 masaüstü yongaları bu sonbaharda 5nm Zen 4 çekirdeğiyle geliyor

AMD, ana akım dizüstü bilgisayarları hedefleyen “Mendocino” çiplerini tanıtıyor…

AMD‘nin yakında çıkacak olan Ryzen 7000 yongaları, şirket için bir başka önemli kilometre taşını işaret edecek: 5 nanometre çekirdek çalıştıran ilk masaüstü işlemciler olacaklar.

AMD CEO’su Lisa Su, bugünkü Computex açılış konuşması sırasında, Ryzen 7000 yongalarının bu sonbaharda piyasaya sürüleceğini doğruladı. Yeni tasarım yonganın içerisinde, çift 5nm Zen 4 çekirdeğinin yanı sıra yeniden tasarlanmış 6nm G/Ç çekirdeği (RDNA2 grafikleri, DDR5 ve PCIe 5.0 denetleyicileri ve düşük güç mimarisini içeren) bulunacak.

Aslında bakarsanız bu açıklama çok ta şaşırtıcı değil zira bu ayın başlarında 2023’te piyasaya sürülmesi beklenen yüksek kaliteli “Dragon Range” Ryzen 7000 dizüstü bilgisayar yongaları için planlarını açıklamıştı.

Henüz bu Ryzen 7000 serisi ana akım dizüstü bilgisayarları hedefleyen yeni yonganın tam detayları ortaya çıkmış değil. Şirket Cinebench’in tek iş parçacıklı testinde Ryzen 5950X’e kıyasla yüzde 15’lik bir performans artışı sunacağını söylüyor. Yine de, özellikle Intel’in 12. nesil CPU’larında kaydettiği ilerleme göz önüne alındığında, çok iş parçacıklı performans hakkında bir şeyler duymak daha ilginç olabilirdi. Çekirdek başına 1 MB L2 önbelleğin yanı sıra 5 GHz’in üzerinde maksimum yükseltme hızları ve AI görevleri için daha iyi donanım hızlandırması bekleyebilirsiniz.

AMD, yeni amiral gemisi işlemcisinin yanı sıra Soket AM5 anakartlarını da piyasaya sürüyor. Şirket 1718 pinli bir LGA soketine doğru ilerliyor ancak yine de AM4 soğutucularını da destekleyecek. Soğutma kurulumunuza zaten bir ton yatırım yaptıysanız, bu çok önemli.

Yeni anakartlar, depolama ve grafikler arasında bölünmüş 24 adede kadar PCIe 5.0 kanalı, 20 Gbps’de çalışan 14 adede kadar USB SuperSpeed ​​bağlantı noktası ve 4 adede kadar HDMI 2.1 ve DisplayPort 2 bağlantı noktası sunuyor olacak.

Bunları üç farklı pakette sahip olacaksınız: Ana akım sistemler için B650, depolama ve grafik için PCIe 5.0 isteyen meraklılar için X650 ve en talepkar kişiler için X650 Extreme.

Intel’in gelecek yıla kadar 7nm masaüstü yongasına sahip olmayacağı göz önüne alındığında (ek gecikmeler hariç), AMD bir kez daha başka bir nesil için performans liderliğini almaya hazır görünüyor. Ancak Intel’in 12. nesil yongaları için hibrit sürecinin ne kadar iyi çalıştığı göz önüne alındığında, nasıl yanıt vermeyi planladığını görmek ilginç olacak. Her şeyden önce CPU rekabetini tekrar görmek güzel…

Ryzen 7000, AMD’nin yılın geri kalanında ana odak noktası olacak olsa da, şirket, yaklaşmakta olan 6nm “Mendocino” CPU’ları ile dördüncü çeyrekte ana akım dizüstü bilgisayarlara güç katacak zira dört adet 6nm Zen 2 çekirdeğine ve ayrıca RDNA 2 grafiklerine sahip olacaklar ve bu da onları; 399 ile 699 dolar arasındaki sistemler için ideal hale getiriyor.

Elbette, bu heyecanlanacak bir şey değil, ancak Lenovo’nun Ideapad 1’i gibi en temel makineler bile iyi bir performansı hak ediyor. Özellikle hibrit çalışma ortamı için şirketler tarafından verilen dizüstü bilgisayarları şimdi çok daha güçlü verimli hale gelebilir.