Sosyal Medya

Android

Android 14, Google’ın Yeni Pixel Cihazlarıyla Ortaya Çıktı!

Android'in en güncel sürümü nihayet kendini gösterdi ve bu yıl odaklanılan üç alan özelleştirme, kontrol ve erişilebilirlik... İşte Android 14 detayları...

Android 14, Google’ın Yeni Pixel Cihazlarıyla Ortaya Çıktı!

Android’in en güncel sürümü nihayet kendini gösterdi ve bu yıl odaklanılan üç alan özelleştirme, kontrol ve erişilebilirlik… İşte Android 14 detayları…

 

Birçok Android kullanıcısının beklediği gün sonunda geldi. Google, Android 14’ün herkese açık sürümünü kullanıma sunuyor. Pixel kullanıcıları her zaman olduğu gibi desteklenen modellerde (Pixel 4a ve daha yenisi) işletim sisteminin yeni sürümünü ilk olarak indirebilecek.

Android 14 Güncellemesi Alacak Akıllı Telefon Üreticileri

Uyumlu Samsung Galaxy, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo ve Xiaomi cihazları bu yılın ilerleyen dönemlerinde Android 14’e erişim kazanacak.

Peki yeni Android 14’te neler var?

Bu yıl daha derin kişiselleştirme yeni sürümün ana odak noktası. Örneğin çeşitli kilit ekranı şablonları arasından seçim yapabileceksiniz. Hızlı erişim için kilit ekranına yeni saatler ve kısayollar (QR okuyucu veya Google Home uygulaması gibi) ekleme seçeneği de var. Duvar kağıtları arasında geçiş yapmak da her zamankinden daha kolay olacak.

Üretken yapay zeka özelliklerinin eklenmesi sayesinde duvar kağıdınızı özelleştirmenin daha fazla yoluna sahip olacaksınız. Yani bunu sizin için yapay zeka yapacak. Bir metin istemi seçtiğinizde AI sizin için ilgili bir duvar kağıdı görsel oluşturacak (bu özellik ilk olarak Pixel 8/Pixel 8 Pro’ya geliyor). Google ayrıca Ultra HDR görüntüler ve tek renkli bir tema için de size destek sunuyor.

Erişilebilirlik cephesinde ise memnuniyet verici güncellemeler var. Yeni özellikler arasında metnin belirli bölümlerinin okunmasını kolaylaştırmak için doğrusal olmayan yazı tipi boyutu ölçeklendirme yer alıyor. Yazı tipi boyutlandırma için bir Hızlı Ayar kutucuğu da var. Google, yalnızca belirli uygulamalar için etkinleştirebileceğiniz kıstırarak yakınlaştırma işlevi gibi şeylerin eklenmesi sayesinde büyütme seçeneklerini geliştirdiğini ve daha sezgisel hale getirdiğini söylüyor.

İşitme erişilebilirliği güncellemelerine de gelince, şirket işitme cihazları için iyileştirmeler eklediğini ve kontrol etmeniz gereken bir uyarı olduğunda cihazınızın ekranını veya kamera LED’ini aydınlatan flaş bildirimleri sunduğunu söylüyor.

Google, Android 14’te de verileriniz ve güvenliğiniz üzerinde size daha fazla kontrol sağlamayı amaçlıyor.

Health Connect artık sağlık, fitness ve wellness uygulamalarının gizlilik yönlerini yönetmenize yardımcı olmak için işletim sistemi ayarlarına eklenmiş geliyor. Google, bu tür verilerin cihazınızda şifrelendiğini de ekledi.

Android 14’ü yükledikten sonra, veri paylaşımı güncellemeleri sayesinde verilerinizin erişim talep eden uygulamalar tarafından nasıl kullanıldığını artık daha kolay anlayabilirsiniz.