Sosyal Medya

iPhone

Apple 1 Milyar Dolara Intel’in Modem İşini Neden Satın Aldı?

Apple 1 Milyar Dolara Intel'in Modem İşini Neden Satın Aldı? Apple 5G modem konusunda kendi kaderi üzerinde kontrol sahibi olmak istiyor?

Apple 1 Milyar Dolara Intel’in 5G Modem İşini Satın Aldı

Apple 1 Milyar Dolara Intel’in Modem İşini Neden Satın Aldı?

Söylentiler yine doğru çıktı. Apple yüklü bir miktar ödeyerek, bana göre “Qualcomm’a ödenen anlaşma bedellerinin yanında bir hiç”, Intel’in geride kaldığı 5G modem işinin çoğunu 1 Milyar dolara satın aldı.

Peki Apple Qualcomm ile anlaşmışken neden böyle bir satın alma yaptı?

“Apple bundan sonra hücresel yonga seti işinde kaderini kendi çizmek istiyor.”

Dediğim gibi Apple Intel’in akıllı telefon modem işletmesinin çoğunluğunu 1 Milyar dolara satın alıyor. Anlaşmaya göre Apple, 2.200 Intel çalışanının yanı sıra teçhizat, fikri mülkiyet ve kira sözleşmeleri de alacak. Anlaşma süreci 2019’un dördüncü çeyreğinde, düzenleyiciler devir teslimini onayladıktan sonra tamamlanmış olacak.

Peki Intel tamamen bu işten çıktı mı?

Intel bilgisayarlar için modem, IoT cihazları için ve kendi kendini sürebilen otomobiller için modem geliştirmeye devam edebilecek. Bir anlamda modem işinden tamamen çıkmadı. Görünen o ki akıllı telefonlar için olan bölümü satılmış oldu. Böylece Intel hücresel yonga seti işinden tamamen çıkmamış oldu.

Apple içinse bu satın alma bir anlamda Qualcomm’u piyasada tekel olmasına engel oluyor. Intel’e de 5G modem işini geliştirme konusunda destek oluyor. Bildiğimiz gibi daha önce Intel’in akıllı telefon modemleri piyasada oldukça popülerdi ve şirket yeniden bu işe odaklanabilir. Bu şans artık var.

Ayrıca Apple’ın büyüyen hücresel teknolojiler grubunun ihtiyaçlarını besleyecek ve gelecekteki ürünlerin oluşmasını hızlandıracak bir adım olarak görülüyor. Bu sayede bu alanda şirket kendi kaderini çizmek ve kendi kaderi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyor.

Apple kendi donanımlarını tasarlama konusunda defalarca girişimde bulundu. Hatta agresif bir şekilde elamanda topladı. Tamda bu esnada Apple ve Qualcomm aralarındaki patent sorunu çözünce; Intel bir anlamda bu işletmeyi kendisine satmak zorunda kaldı.

Akıllı telefonların geleceği 5G’de bu artık net bir şekilde görülüyor. Apple kendisi için yol haritasını belirlemiş ve kısa vadede bu 5G modem ihtiyacını Qualcomm ile yaptığı patent anlaşmaları ile çözmüş görünüyor. Ancak geri planda bu satın alımla kendi donanımını kendi üretmek istiyor.

Apple 1 Milyar Dolara Intel'in Modem İşini Neden Satın Aldı?

Ancak bu o kadar kolay mı?

bunu zaman gösterecek. Hala Qualcomm’un 5G modemlerinin Intel’e kıyasla oldukça hızlı olduğunu biliyoruz. Bir de işin Android Cihazlar tarafı var. Android telefon üreticilerinin Intel üretimi 5G modemleri ne kadar tercih edeceği de tam olarak bilinmiyor.

Bana göre bu satın alma ile ileride Intel modemli iPad veya iPhone modemlerini kısa vadede görmemiz mümkün değil. Ancak Apple bir anlamda zorda kaldığında bu işi yapabilecek yetenek ve fikir sahibi olmakla ilgileniyorda olabilir.

Bunun en yakın örneğini Huawei‘de gördük. Yasa ile Google Android desteğini çekince şirket kendi alternatifini üretmek zorunda kaldı. Tam olarak başarılı olmasa da cihazlarını mobil işletim sistemini bırakmayacak bir çözümde bulmuştu. Benzer duruma Apple 5G modem konusunda kısmen düşmüştü. Patent sorunları yüzünden cihazlarının satışı bile durdurulmuştu.

Her şey daha iyi bir iPhone ile ilgili

Apple, bir süredir kendi iPhone modemlerini, kendi grafik işlemcilerini oluşturduğu gibi yapmak istediğini açıkça belirtmişti. Intel’in yonga işini satın almak, şirketin bu hedefe yönelik attığı en büyük adım. Çalışanları haricinde muhteşem bir fikri mülkiyetinde sahibi olunacak.Zira şirketin basın açıklamasına göre 17.000’den fazla kablosuz teknoloji patentine sahip olunacak.

Bu sayede Apple 2020’de beklenen 5G iPhone modelinin daha iyi hazırlanmasına yardımcı oluyor. Qualcomm modemleri ile gelecek olan 2020 iPhone 5G modelleri ancak bu satın alma en azından Apple’ın kendi modemlerini üretme çalışmalarını hızlandıracak. En önemlisi iPhone bileşenlerinden biri üzerinde tam kontrolle sahip olacak Apple, akıllı telefonunu yeni yollarla geliştirebilme imkanına da sahip olacak.

Apple’ın A12 Bionic CPU’sunu düşünün: çip, artırılmış gerçeklik ve yüz izleme özellikleri gibi, iPhone XS ve XR’deki en gelişmiş özelliklerden bazılarına güç veriyor.Benzer şekilde Apple’ın H1 yongası, AirPod’larda, kulaklıkların iPhone’unuzla daha iyi senkronizasyonunu sağlarken daha iyi bir pil ömrü elde etmesini sağlıyor. Apple’ın bu şirket içi tasarımları gerçeği, donanımlarının ve yazılımlarının birlikte daha iyi çalışmasını sağlayabilir.

Benzer şekilde, Apple tarafından oluşturulmuş bir modem The Wall Street Journal’ın işaret ettiği gibi daha hızlı bir iPhone veya daha iyi pil ömrü sağlayabilir.

Apple öyle yada böyle bu satın alma ile kendi kaderi üzerinde kontrol sahibi olmanın peşinde.

Apple Newsroom


Apple 1 Milyar Dolara Intel’in Modem İşini Neden Satın Aldı?