Sosyal Medya

MacOS

Apple 2020’de Mac’lerin Intel İşlemcilerini Değiştiriyor

Apple 2020'de Mac'lerin Intel İşlemcilerini Değiştiriyor. Apple Intel'in Güvenlik Açığı skandalından sonra beklenen adımları yavaş yavaş attığı ortaya çıkıyor.

Apple Intel İşlemcisini Terk Ediyor, Kendi İşlemcilerini Kullanacak!

Apple kendi işlemcilerini kendi donanımlarında kullanma planı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Apple 2020’de Mac’lerin İşlemcilerini Değiştiriyor.

Apple bir süredir Mac’lerde kullanılmak üzere kendi yongalarını üretiyor.  ARM tabanlı yongalar, dizüstü bilgisayarlarda hali hazırda ana Intel işlemcilerini desteklemek için kullanılıyor. Yakın dönemde de Apple’ın kendi özel işlemcilerine sahip 3 Yeni Mac duyuracağını söylemiştik.

Teknoloji devi aynı zamanda iOS ve Apple Watch içinde kendi yongasını üretiyor. Şimdi ise Bloomberg’te yer alan habere göre Apple’ın 2020 planlarında Intel Mac İşlemcilerini terk etmek var. Apple 2020’den başlayarak kendi yongalarını Mac’lerde kullanmak istiyor.

Bloomberg’in kaynakları, dahili olarak Kalamata olarak adlandırılan Intel işlemcilerinin yerini alma sürecinin hala erken aşamalarda olduğunu söylüyor. Apple yapımı yeni yongalar, özellikle Intel (ve diğer üreticilerin) yonga mimarisindeki bazı yeni yüksek profilli güvenlik sorunlarının ortaya çıkmasının ardından (meltdown ve spectre), teknoloji şirketi için bir başka anlam ifade ediyor.

Apple 2020’de Mac’lerin Intel İşlemcilerini Değiştiriyor

Apple 2020'de Mac'lerin Intel İşlemcilerini Değiştiriyor

Apple 90’lı yıllarda özellikle PowerPC ile kendi işlemcilerini kendi donanımlarında kullanmayı denedi ama bu konuda çok ta başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Intel’in işlemcilerinde ortaya çıkan ciddi güvenlik açığından sonra bunu tekrar denemesi oldukça mantıklı ve ana işlemcilere yardımcı olan grafik işlemcileri de dahil olmak üzere kendi işlemcilerini üretmekte ciddi tecrübe kazandığı da söylenebilir.

2020 ve sonrasında Mac’lerde Apple’ın kendi işlemcilerini görmeye başlayacağımıza kesin gözüyle bakabiliriz.

Bloomberg