Sosyal Medya

iPhone

Apple Çin dışındaki tüm mağazalarını kapatıyor

Apple pandemi olarak ilan edilen koronavirüs salgınından sonra tüm dünyadaki mağazalarını kapatıyor. Çin'deki 41 mağaza kapsam dışında...

Apple Koronovirüs yüzüden Çin Dışındaki Mağazalarını Kapatma Kararı Aldı

Apple Çin’deki mağazalarını yeniden açmaya karar verse de, dışarı da tam tersi bir tutum sergiliyor.

Apple, koronavirüs salgınına önlem amacıyla Çin dışındaki tüm perakende mağazalarını 2 hafta süreyle geçici olarak kapatma kararı aldı. Teknoloji devi Vuhan’da başlayan salgın sonrası bu ülkedeki fabrika ve mağazalarını da kapatmış, ardından koronavirüs’ten yoğun etkilenen İspanya ve İtalya için de aynı önlemi uygulamıştı. Apple’ın Çin dışında 460 mağazası bulunuyor, en çok mağaza ise 270 adetle ABD’de. Geçici mağaza kapatmanın Apple’a vereceği ekonomik hasarla ilgili bir öngörüde ise bulunulmadı.

Apple, yaptığı resmi açıklamayla Çin dışındaki tüm perakende mağazalarını 27 Mart tarihine kadar kapatacağını ve koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla personelini evden çalıştıracağını duyurdu.

Apple CEO’su Tim Cook’un da paylaştığı ve şirketin resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada

“Virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için en etkili yöntem yoğunluğu azaltmak ve sosyal mesafeyi en üst düzeye çıkarmak.” ifadeleri kullanılırken, Çin dışındaki mağazaların geçici olarak 14 gün boyunca kapatılacağını ve personelin uzaktan çalışacağı açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” olarak ilan edilen koronavirüs – Covid 19 salgının, özellikle İtalya, İspanya’da hızla yayılmasından sonra Apple, bu ülkelerdeki satış mağazalarını geçici olarak kapatmıştı. Çin’de ise durum kontrol altına alındığı için, oradaki 41 mağazasını ise tekrar faaliyete geçirmeye karar vermişti.

Çin dışında ise toplamda 460 mağazası bulunana Apple’ın ABD’de ise 270 mağazası ve ABD’de koronavirüs yüzünden olahanüstü hal ilan edildi .Bu kapsamda şirket satış faaliyetlerini ve personelinin evden çalışmasını istiyor.

Apple CEO’su Tim Cook, yaptığı açıklamada geçici olarak kapatılan tüm mağazalarda saatlik bazda çalışan tüm personelin normal ödeme alacağını belirtti. Geçen hafta da dünya genelindeki pek çok ofiste Apple çalışanları evden çalışmaları için teşvik edilmişti.

Ürünlerinin büyük çoğu Çin’deki tedarik zincirine bağlı olan Apple, koronavirüsten en şiddetli etkilenen şirketlerin başında geliyor. Fabrika kapatmalar ve üretimdeki gerileme nedeniyle iPhone ve iPad Pro gibi ürünlere olan talepte siparişler karşılanamaz duruma gelmiş, 2020 1. çeyreği için konulan 63 ila 67 milyar dolarlık hedefin tutturulamayacağını da açıklamıştı. Apple hisseleri buna rağmen Nasdaq’taki yüzde 12 düşüşe rağmen yüzde 5.3 gerileyerek pozitif ayrışmıştı. Mağaza kapatmaların gelirleri nasıl etkileyeceğine dair bir öngörü ise paylaşılması.

Öte yandan, Kaliforniya, Cupertino merkezli şirket koronavirüsle mücadele kapsamında 15 milyon dolar bağışladığını da duyurdu.