Sosyal Medya

Otomobil

Apple, iPhone’ları Dijital Otomobil Anahtarına Dönüştürdü!

Apple, iPhone'ları Dijital Otomobil Anahtarına Dönüştürdü! BMW'nin yeni 5 Serisi NFC destekli Apple Dijital Otomobil Anahtarını destekleyecek

Apple iPhone’ları Dijital Araba Anahtarına Dönüştürdü!

Apple’ın yeni dijital otomobil anahtarını ilk kullanabilecek modeller BMW’nin yeni 5 serisi

Apple, arabanızı bir iPhone ile kablosuz olarak açmak için dijital araba anahtarlarını duyurdu. NFC üzerinden yeni BMW 5 serisi bunu ilk destekleyen model… Yani bunu da duyduk, iPhone otomobil anahtarı oldu…

Apple, bu hafta WWDC’de aracınızın kablosuz olarak kilidini açmak ve çalıştırmak için iPhone’unuza veya Apple Watch’unuza dijital bir araba anahtarı ekleyebileceğinizi açıkladı.

Söz konusu özelliğin iOS 14‘ün bir parçası olarak kullanıcılara sunulacak ve NFC ile çalışacak. Desteklenen ilk otomobil, önümüzdeki ay satışa sunulacak olan yeni 2021 BMW 5 Serisi olacak. Apple, yalnızca NFC’ye güvenmek yerine yeni U1 ultra geniş bant çipini kullanacak endüstri çapında bir standart üzerinde çalıştığını da söylüyor.

Peki Apple’ın bu digital car keys – dijital otomobil anahtarı nasıl çalışacak?

iPhone’unuzu veya Apple Watch’unuzu dijital otomobil anahtarlarını destekleyen bir araba ile eşleştirdikten sonra; arabanızın kilidini açmak istiyorsanız yapmanız gereken sadece; Apple cihazınızı arabanızdaki bir NFC okuyucunun yakınında tutmanız. (muhtemelen alışıla geldiği gibi, arabanın kapı kolu yakınında).

Varysayılan olarak Face ID veya şifre ile onaylamanız istenmeyecek ancak daha fazla güvenlik için “Hızlı Mod” ayarlarını kapatabileceksiniz. Apple özelliğin eski iOS 13’ü de destekleyeceğini belirtiyor.

Arabanızın anahtarını dijital olarak paylaşmakta mümkün!

Arabanızı eşiniz, oğlunuz, kızınız veya bir arkadaşınız ile paylaşmak mı istediniz, o zaman Mesajlar üzerinden bunu yapabileceksiniz.. Bir dijital otomobil anahtarını paylaşırken; arabanızdaki hızlanma, en yüksek hız veya stereo ses seviyesini sınırlama gibi bazı özellikleri kısıtlayabilirsiniz. En önemli soru Apple arabanıza ulaştığınızda veya arabanın anahtarlarını paylaştığınızda bunu kiminle yaptığınızı bilmeyecek

Ağ bağlantısı üzerinden çalışmıyor

Apple, dijital araba anahtarlarının ağ bağlantısı olmadan çalıştığını söylüyor, bu nedenle teoride, bir garajın derinliklerinde bile aracınızı kilitleyebileceksiniz.

Peki iPhone bataryanız biterse ne olacak?

iPhone bataryanız bitip güç rezervi moduna geçtikten sonra bile tuşların 5 saate kadar çalışması sağlanmış… Bu süre aracınıza ulaşamama endişelerinizi azaltmaya yeter mi bilmiyorum tabi…

Elbette bu ilk değil otomobil üreticileri benzer özelliklere sahip dijital anahtarları zaten sunuyor ancak doğrudan Apple işletim sisteminin bir parçası olmadığı için uygulamaları sağlayacağı avantajların sınırlı olabileceğini söyleyebiliriz.

Birden çok arabanız varsa da tüm otomobil anahtarlarınızı telefonunuz içinde tutmanızda güzel olur.

Apple’ın dijital otomobil anahtarı için NFC’ye güvenmesi; özelliğin Mayıs ayında tamamlanan Otomobil Bağlantı Konsorsiyumu’nun Dijital Anahtar Sürüm 2.0 spesifikasyonunu kullanıyor olabileceğini gösteriyor. Spesifikasyon “akıllı telefonlar ve araçlar arasında temassız iletişim için Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini kullanıyor ve maliyetleri azaltırken toplu kabul için ölçeklenebilir bir mimariyi destekliyor”.

Apple’ın üzerinde çalıştığı Ultra geniş bant (UWB) teknolojisi ise; arabanızı Apple’ın mevcut uygulamasından çok daha sorunsuz bir şekilde açmanıza izin verme sözü veriyor – şirket “iPhone’unuz çantanızda veya cebinizde kalırken arabanızın kilidini açabileceğinizi” söylüyor.

Konsorsiyum, Dijital Anahtar Sürüm 3.0 spesifikasyonunun şu anda geliştirilmekte olan “pasif, yere duyarlı anahtarsız erişimi desteklemek için Bluetooth Düşük Enerji ve Ultra Geniş Bant kablosuz bağlantıdan yararlanacak.”

Yine de şimdilik otomobil üreticileri NFC etiketleri kullanmaya devam edecek ve telefonların bu etiketlere yakın tutulması şart…

LinkedIn’e göre, şirketin kablosuz teknolojiler ve ekosistemlerin yöneticisi olan Apple’ın SK Yong, Konsorsiyum yönetim kurulunda yönetmen olarak yer alıyor. Apple’ın WWDC videosunda yer alan bir Apple otomobil deneyimi mühendisliği müdürü Emily Schubert, Yong’un alternatifi olarak listeleniyor. İlginçtir ki adı, bir aracın yerini bulmak için geliştirdiği bir patentede yer alıyor. “taşınabilir bilgi işlem cihazı”…